Ny historisk dokumentar: Knoglerne fra kz-lejren

Historikerne Bjørn Meyer og Peter Ørbæk Olsen fortæller i nyt historieprogram historien om en dansk modstandsmand, der i 2022 pludselig - men endelig - kommer hjem til Danmark.

  • 77 år efter befrielsen dukker en dansk urne helt uventet op i England. Nede i den ligger knoglerester af Preben Holger Larsen, som Hitlers regime slog ihjel i en koncentrationslejr under Anden Verdenskrig. Historikerne Bjørn Meyer og Peter Ørbæk Olsen undersøger, hvad der skete med Preben. Og hvorfor nogen tog lige præcis hans urne fra KZ-lejren. (Foto: © Rasmus Meisler, Anne Herlin Kamstrup)
  • I urnen er der knoglerester af den danske modstandsmand Preben Holger Larsen, som blev anholdt af Gestapo i maj 1944 og døde i en koncentrationslejr i Neuengamme i november 1944. (Foto: © Kasper Borg Rabøl, DR, Anne Herlin Kamstrup)
  • Historikerne Bjørn Meyer og Peter Ørbæk Olsen er i Mindelunden i København. Her blev 106 modstandsfolk begravet i 1945. Men Preben Holger Larsen blev først bisat i 2022. (Foto: © Agnete Schlichtkrull, Anne Herlin Kamstrup)
  • Historiker Bjørn Meyer søger hjælp hos den tidligere frihedskæmper Holger Flach de Neergaard, som i dag er 101 år. (Foto: © Kasper Borg Rabøl, DR, Anne Herlin Kamstrup)
1 / 4

I Mindelunden lidt nord for København ligger de danske modstandsmænd begravet. De har ligget der siden efterkrigstiden, men i 2022 tilføjede man for første gang i 77 år endnu en urne til stedet.

Urnen, der helt uventet dukkede op på et museum i England for få år siden, indeholder knoglerester af den danske modstandsmand Preben Holger Larsen, som Hitlers regime slog ihjel i en koncentrationslejr under krigen.

- I programmerne fortæller vi den underfortalte historie om efterspillet efter krigens afslutning, og hvad der skete med de jordiske rester af de danske modstandsmænd, der mistede livet i koncentrationslejrene. Ved at forfølge mysteriet om én dansk modstandsmands mystiske skæbne, kan vi samtidig folde denne vigtige del af Danmarkshistorien ud, siger chef for Bred kultur og fakta i DR, Lisbeth Langwadt.

Igennem tre episoder undersøger historikerne Bjørn Meyer og Peter Ørbæk Olsen, hvad der skete med Preben, og hvorfor en britisk læge tog lige præcis hans urne fra kz-lejren, mens andre urner blev sendt tilbage til de danske familier.

- Det har været en øjenåbner at følge Prebens spor. Tiden lige efter afslutningen på Anden Verdenskrig er ekstremt kaotisk, og det er Prebens rejse efter sin død et eksempel på, siger Peter Ørbæk Olsen.

Bjørn Meyer tager i programmet til Frøslevlejren og finder her ud af, at det på ingen måde er tilfældigt, at Preben Holger Larsen ender i en kz-lejr, og i London får Peter Ørbæk Olsen nye spor, som rejser spørgsmålet: Kan Preben Holger Larsen have været udsat for nazisternes medicinske forsøg?

En ung mands ultimative offer

Sporene efter modstandsmanden Preben Holger Larsen og den britiske læge krydser hinanden i koncentrationslejren Neuengamme i Nordtyskland. Her finder de to historikere ud af, hvad der skete med Preben, og hvornår lægen kan have taget hans urne.

'Knoglerne fra kz-lejren' er mysteriet om en ung mands ultimative offer, om efterkrigstidens kaos og hvad krigen gør ved menneskers valg.

Første afsnit af ’Knoglerne fra kz-lejren’ kan ses på DRTV tirsdag den 14. november fra klokken 6.00 og på DR2 samme dag klokken 21.00. Programmerne sendes løbende hver tirsdag over tre uger. Kan ses på DRTV.