Omringet af Taleban – danskerne i Armadillo

18. februar kl. 21.00 på DR2: I en ny dokumentarserie med aldrig tidligere viste optagelser stiller DR2 skarpt på den danske krigsindsats tre hårde år i patruljebasen Armadillo.

I en ny dokumentarserie med unikke hjelmkamera-optagelser får vi historien om Armadillo-basen, der kostede 10 danske soldater livet og mange sårede. (Foto: Koncern TV- og Filmproduktion A/S © Type 2)

I 2006 beslutter danske politikere at sende danske soldater ind i et af de farligste områder i verden: Helmand-provinsen i Afghanistan. I 2008 etableres den danske patruljebase Armadillo som frem til 2010 var den yderste spydspids i kampen mod fjenden, og her kommer danskerne i nogle af de hårdeste kampe i nyere tid.

Unikke hjelmkamera-optagelser fortæller historien

Igennem unikke hjelmkamera-optagelser, der ikke tidligere har været offentliggjort, og soldaternes personlige fortællinger beskriver DR2-serien 'Omringet af Taleban' i løbet af tre afsnit, hvordan krigen i Afghanistan for de danske soldater tager en uventet drejning fra ørkenkrig til noget, der kan minde om en junglekrig i Den grønne Zone.

’Omringet af Taleban’ er udsprunget af det store arbejde bag serien ’Min Krig’, der blev vist på DR3 i efteråret 2014. Produktionsselskabet bag ’Min Krig’ har gennem flere år haft en tæt dialog med mange af de udsendte. Med den nære dialog og det lange forløb er det lykkedes at få finde og få lov til at vise endnu flere optagelser fra den hårde tid i Armadillo-lejren.

I serien får vi historien om hvad der skete omkring den mytiske base fra start til slut. Det er soldaternes egen beretning om de fatale kampe, der udspillede sig omkring lejren og som kostede 10 soldater livet og mange flere sårede.

Debat om lejrens berettigelse

Med tiden kommer fjenden tættere og tættere på basen, så soldaterne til sidst knap kan gå ud af lejrens port før de risikerer at træde på en af de mange nedgravede sprængladninger. Soldaterne er bogstavelig talt omringet af Taleban og må i lange periode opgive at patruljere fra basen.

Debatten har siden bølget frem og tilbage om lejrens berettigelse. Men den har en særlig plads i danskernes bevidsthed og en stor betydning for mange af de tidligere udsendte soldater.

'Omringet af Taleban' er soldaternes egen beretning om de tre år i Armadillo.

Programomtale til afsnit 1 – torsdag 18. februar klokken 21.00 på DR2:

Taleban formår at slå danskernes konge i skak ihjel. Kompagnichefen Anders Storrud udpeger, hvor basen Armadillo skal ligge, men inden han når frem til stedet med sine folk, dræbes den højt respekterede chef af fjenden. I første afsnit oplever vi hvordan soldaterne har trænet til ørkenkrig, men da de lander i Afghanistan sendes ud i junglekrig, som de ikke er forberedt på.

Programomtale til afsnit 2 – torsdag 25. februar klokken 21.00 på DR2:

Hvem er venner og hvem er fjender? De danske soldater kæmper mod en fjende, der gemmer sig blandt civilbefolkningen, og efter et fatalt baghold kommer danskerne i tvivl om de kan stole på de lokale. Fra at ønske at hjælpe de afghanerne handler det nu mere om at få sig selv og kammeraterne hjem i live.

Facebook
Twitter