Prisfest fylder DR Koncerthuset med rytmer, slagtøj og studerende

Når Léonie Sonnings Musikpris uddeles i DR Koncerthuset den 15. juni, vil foyeren være fyldt med unge slagtøjsspillere fra konservatorier i hele landet, der hylder årets prismodtager.

Slagtøjsfænomenet Evelyn Glennie modtager Léonie Sonnings Musikpris 2023 den 15. juni. Som optakt til prisfesten i DR Koncerthuset hyldes hun i foyeren af 35 unge slagtøjsspillere og solist Morten Friis fra Safri Duo. (Foto: © Agnete Schlichtkrull)

Der er et godt stykke vej fra DR Koncerthusets indgang til Koncertsalen, som ligger flere niveauer højere oppe. Og til dette års uddeling af Léonie Sonnings Musikpris den 15. juni bliver turen gennem huset en helt særlig oplevelse.

Koncerten skydes nemlig i gang med uropførelsen af et nyt storværk i foyeren på DR Koncerthusets 1. sal, så prisfesten er i gang allerede inden publikum kommer ind i Koncertsalen.

Det nye værk er skrevet af komponisten Søren Monrad som hyldest til aftenens hovedperson, slagtøjsspilleren Evelyn Glennie, og spilles af 35 unge konservatoriestuderende og solisten Morten Friis, også kendt som den ene halvdel af Safri Duo.

Hyldest til musikalsk pionér

Dame Evelyn Glennie er den første slagtøjsspiller nogensinde, der modtager Léonie Sonnings Musikpris, og hun er en ægte musikalsk pioner, som er nået ud til et bredt publikum over hele verden.

Desuden er Evelyn Glennie et enestående eksempel på, at det kan lade sig gøre at blive professionel musiker, selvom man mister hørelsen, hvilket Glennie gjorde som 12-årig.

Søren Monrad, der har skrevet hyldestværket til aftenens prismodtager, fortæller om musikken:

Evelyn Glennie Tribute er et mega-slagtøjsværk, der hylder aftenens prismodtager ved at sætte fokus på slagtøjets mangfoldige klangmuligheder, udtryksformer og selve urkraften i rytmen og lyden. Inspirationen stammer i høj grad fra tre smukke budskaber, som Evelyn Glennie utrætteligt gør opmærksom på: 'Få verden til at lytte', 'føl musikken' og 'hør stilheden'.

Stykket er ikke bare skrevet som hyldest til prismodtageren Evelyn Glennie, men også specifikt til at blive opført i DR Koncerthusets foyerområde, der også kaldes Studie 1.

– Musikken vil lyde fra forskellige steder i foyererne og opleves som en kollage af klange fra især tre instrumentgrupper: træ-, skind- og metalinstrumenter, fortæller Søren Monrad.

En scene i foyeren på 1. sal er centrum for værket, og her vil man kunne opleve slagtøjssolisten Morten Friis spille en særlig rolle.

– Musikken vil spænde over strengt komponerede rytmiske strukturer, meditative og klangfulde forløb til kraftfulde udladninger på spektakulære instrumentopsætninger. Særlige monumentale klokkeslag på tonerne E og G (for Evelyn Glennie) vil med jævne mellemrum markere forskellige skift i musikken og lyde i hyldesten til en stor kunstner, fortæller komponisten Søren Monrad.

Efter at publikum har oplevet det nye hyldestværk ude i DR Koncerthusets foyer, vil aftenens hovedperson, Dame Evelyn Glennie, være klar i Koncertsalen med et ekstraordinært udtræk af slagtøjsinstrumenter for at opføre en buket slagtøjskoncerter, skrevet specielt til hende, sammen med DR Symfoniorkestret og den engelske dirigent Geoffrey Paterson.

Om Dame Evelyn Glennie

Historien om Evelyn Glennie skiller sig markant ud fra andre musikere.

Evelyn Glennie bliver født på en gård uden for Aberdeen, Skotland i 1965. Den usædvanlige historie begynder dog først, da hun som otteårig begynder at få problemer med hørelsen. Som 12-årig bliver hun totalt døv. Også i denne alder bliver hun introduceret til slagtøj.

Glennie afviser at lade døvheden blive det styrende element i hendes liv. Hun nægter derfor at gå på døveskole, og beslutter i stedet at blive professionel musiker. Glennie lærer sig selv mundaflæsning, optræner musikalsk oplevelse og forståelse ved at mærke musikkens resonans forskellige steder i kroppen.

Dette resulterer i, at Glennie blev optaget på Royal Academy of Music i London som 16-årig, der leder frem til karriere som solist. Her har et af hendes kendetegn været, at hun oftest optræder barfodet for at få bedst mulig føling med vibrationerne, som musikken giver.

I dag er Evelyn Glennie for længst anerkendt som en af verdens førende slagtøjssolister, og ud over sin karriere som percussionist har hun også etableret sig som komponist. Som den første percussionist i verden har hun fået den prestigefyldte titel Dame Commander of the British Empire. Hendes karriere er bl.a. dokumenteret gennem den prisbelønnede film Touch the Sound og bogen Listen World!