Prostituerede, pengeafpresning og online-dating

5. januar kl. 20.30 på DR1: Dokumentarfilm ’Min far og de dyre damer’ går tæt på filminstruktørs familie og faderens deroute.

Ulrik Gutt-Nielsen sætter sin egen families tragedie under lup. (Foto: Kasper Birch © (c) DR)

Instruktøren Ulrik Einer Ehrhorn Gutt-Nielsen sætter sin egen families tragedie under lup og inviterer hele Danmark med indenfor - uden filter, når filmen ’Min far og de dyre damer’ bliver vist den 5. januar 2016 klokken 20.30 på DR1.

Det er historien om den lykkelige lille forstadsfamilie, der går i opløsning, den dag Ulrik Gutt-Nielsens mor dør, og faderens Parkinson begynder at accelerere. En sygdom 7.000 danskere lider af, men som rammer langt flere i det sygdommen ofte også involverer familien. Filmen sætter blandt andet fokus på ensomhed, tabet af en ægtefælle, børns ansvar i forhold til deres forældre - kontra velfærdssamfundets, fælder på nettet for de utrænede ældre og ikke mindst, hvad der sker med en familie, når en far pludselig helt ukontrolleret bruger alle sine penge på prostituerede og udenlandske kvinder på nettet.

Faderen Lars Nielsens tiltagende Parkinsons sygdom, forvirring, nye frihedstrang og halsbrækkende eventyrlyst med prostituerede, pengeforbrug og online-dating får det hele til at ramle. Ulrik prøver desperat, ihærdigt og grænseoverskridende at hæmme sin fars uheldige, kaotiske, økonomiske nedtur. Men hvor længe kan Ulrik og hans egen skrøbelige familie blive ved? Hvor langt skal han gå? Skal han tage kontrollen og påtage sig rollen som far for sin egen far? Eller det bedre at vende ryggen til sit fædrene ophav?

"Min film handler om en tragedie, der ramte min egen kernefamilie, der hed Nielsen, midt i det hjerte-røde rækkehus på Fremtidsvej. I filmen skildrer jeg, hvordan jeg hele tiden forsøger at dæmme op for min fars udlængsel eller tilbøjeligheder og ubetænksomme skader. På den ene side har han jo sin frie vilje og kan egentlig gøre, som han vil. Men han lider af Parkinsons sygdom og fortryder flere gange grædende sine handlinger, så jeg føler mig forpligtet til at hjælpe, og jeg blander mig. Kameraet er nådesløst tændt næsten hele tiden. Men samtidig, efterhånden som tingene udvikler sig og filmen begynder at tage form melder tvivlen sig. Gjorde jeg nok? Gjorde jeg for meget? Hvem er det min far forsøger at være, når han handler, som han gør?", siger Ulrik Gutt-Nielsen.

Filmen indeholder nogle meget stærke scener, og undervejs har Ulrik Gutt-Nielsen mange gange måtte stille sig selv spørgsmålet: ”Hvor langt kan jeg tillade mig at gå?”

"Filmen går tæt på og kan være en ubehagelig oplevelse, men den indeholder også en befrielse over at se min afmagt, tror jeg, - at se hvordan familien prøver at tackle de uforudsigelige hændelser, og hvordan kærligheden holder ved. For mig må og skal historier, der handler om ægte mennesker have noget på spil."

Ulrik Gutt-Nielsen (41 år) har lavet film hele sit liv. Hans første film lavede han som seks årig og siden 1989 har han haft sit eget videokamera. Før det lånte han et nede i filmklubben og for instruktøren har det altid været naturligt at filme de ting, han holdt af, deriblandt sin familie. Optagelserne til dokumentarfilmen ’Min far og de dyre damer’ går otte år tilbage og beskriver dramaet mellem Ulrik og hans far, men filmen består også af optagelser, der går 30 år tilbage og giver et særdeles godt indblik i familien før tragedien.

"I klipperummet kunne jeg også se min far næsten løbe gennem spisestuen på min 18 års fødselsdag, til i dag, hvor han kan være en halv time om at gå 50 meter. Et sygdomsforløb komprimeret ned til en time virker stærkt, og hjælper igen en udmattet søns hjerne til at forstå alt, hvad der egentlig er sket. Det er ikke uden omkostninger at lave sådan en film her, der går så tæt på, så jeg håber, at den vil åbne seernes øjne, ører og hjerter", siger Ulrik Gutt-Nielsen.

Facebook
Twitter