Ramasjang og DR Symfoniorkestret får børn til at tale om følelser

2. februar kl. 17.35 på Ramasjang og på dr.dk og app: Værterne Thomas Buttenschøn og Katrine Bille sætter sammen med DR Symfoniorkestret ord og musik til otte forskellige følelser i det helt nye Ramasjang-koncept ’Luk op luk i’.

 • Har du svært ved at rumme følelsen stolt og sætte ord på den? Så spil noget stolthedsmusik! I tragten på grammofonen gemmer DR Symfoniorkestret sig - klar til at sætte i gang med en symfoni over en følelse, når Thomas og Katrine trækker den gamle grammofon op. (Foto: DR © Type 2)
 • Ramasjang har produceret en række sjove og fantasifulde musikvideoer til det nye børneprogram. (Foto: DR © Type 2)
 • Katrine Bille og Thomas Buttenschøn lukker op for alle de mærkelige følelser, vi har i os. Gennem musik, grin og børnenes gode råd bliver vi klogere på følelser, og hvordan vi håndterer dem. (Foto: DR © Type 2)
 • Alle følelser er okay! Det er også okay at være bange - og godt have en ven at tale med det om. (Foto: DR © Type 2)
 • Det er Katrine Bille og Thomas Buttenschøn selv, der har skrevet tekst og musik til 'Luk op luk i'-sangene. (Foto: DR © Type 2)
 • DR Symfoniorkestret spiller en central rolle i musikdelen af ’Luk Op Luk i’. (Foto: Per Morten Abrahamsen)
1 / 6

Fredag den 2. februar lander DRs helt nye børneprogram i rækken af Ramasjangs mange succeser, som blandt andre ’Sprinter Galore’, ’Rod i Historien’, ’Onkel Rejes Sørøvershow 2’ og ’Min Mosters Historier’.

’Luk op luk i’ er titlen på det nye koncept, der med masser af musik, sketcher, anekdoter, ord og spil på tv, web og app tager børnene ved hånden for at lære dem om følelser.

Hvordan sætter man ord på at blive vred, ked af det, glad, flov, stolt, forelsket, misundelig og bange? Dét hjælper værterne Thomas Buttenschøn og Katrine Bille børnene med, når de hen over otte programmer lukker op og i for de otte følelser. Hvis de ikke kan finde ordene, sætter de noget musik på og viser deres sjove og fantasifulde musikvideoer over deres egne popsange. Eller trækker den gamle grammofon op og kigger ned i tragten – dér kommer DRs Symfoniorkestret med deres chefdirigent Fabio Luisi til syne og spiller et værk over den følelse, som Thomas og Katrine beder dem om. Og så kan de pludselig mærke følelsen. Thomas og Katrine kan også vælge at åbne en låge ind til forskellige børnepaneler, der sidder parat til at forklare de svære følelser.

Pelle Møller, der er redaktør for Ramasjang, siger:

”Med det nye koncept ’Luk op luk i’ giver vi børn og deres forældre en anderledes værktøjskasse til at tale om følelser, blandet andet baseret på musikkens verden. Følelser spiller en stor, og måske lidt undervurderet rolle i børnenes opvækst – i deres leg og deres læring. Undersøgelser viser, at børn klarer sig bedre i livet, hvis de som små bliver gode til at aflæse og sætte ord på følelser. Det gør dem bedre til at klare udfordringer i livet, de får højere selvværd og kan skabe stærkere relationer til andre. De udvikler med andre ord deres følelsesmæssige intelligens. Men det er ikke altid så let at finde frem til de rigtige ord, hverken for børn eller deres forældre. Det kan både klassisk og popmusik være med til at åbne op for, og dét vil vi gerne bidrage til på Ramasjangs måde.”

Er det okay at være misundelig? Og vred?

DR Symfoniorkestret har lavet uddrag af kendte, klassiske værker, som kendetegner hver af de otte følelser: jeg er vred, ked af det, glad, flov, stolt, forelsket, misundelig og bange. Værterne Thomas Buttenschøn og Katrine Bille har selv skrevet tekst og musik til otte følelser, mens Pato Siebenhaar har produceret musikken. De otte musiknumre samt titelmelodi er udgivet på Spotify og iTunes.

På Ramasjang app’en præsenteres et nyt spil over de otte følelser, og på dr.dk/Ramasjang vil forældre kunne finde værktøjer til at lege og lære om følelser med deres børn. Ramasjangs Facebook præsenterer også en række nye SoMe-videoer over emnet for forældrene.

Programmerne stiller også de genkendelige spørgsmål, om det mon er okay at føle misundelse? Og blive vred? Og her er svaret: Alle følelser er okay!

Børnene og deres forældre kan lytte, lege og se med på Ramasjang-kanalen, app’en og web fra fredag den 2. februar.

’Luk op luk i’-sange

 • Luk op, luk i

 • Bangebuks

 • Hvornår blir det mig?

 • Sukkerglad

 • Sindssyg og jaloux

 • Olivers sang

 • Undskyld

 • Storebror

 • Bestemme over mig selv

Tekst og musik af Thomas Buttenschøn og Katrine Bille. Produceret af Pato Siebenhaar. Er udgivet på Spotify og iTunes.

Facebook
Twitter