’Syng med fra skrål til skønsang’

Tirsdage frem til den 15. september på DRTV og kl. 20.30 på DR1: I Danmark markerer vi mange af de traditioner og højtider, der er i vores kultur, med sang. Men kan man lære at synge uden at have en tone i livet?

  • Lars fra Ringsted (Foto: Anders Aagaard Strube, DR)
  • Nadia fra Helsinge (Foto: Anders Aagaard Strube, DR)
  • Lars fra Ringsted (Foto: Anders Aagaard Strube, DR)
  • Martin fra Esbjerg (Foto: Anders Aagaard Strube, DR)
  • Karsten fra Nørager (Foto: Anders Aagaard Strube, DR)
1 / 5

DR har samlet seks mennesker, der drømmer om at kunne synge, men som alle har hver deres udfordringer med at ramme skønsangen. Med sangcoach Katrine Muff ved deres side, har deltagerne sagt ja til at teste, om de med undervisning og disciplin kan lære at mestre sangen og derefter optræde for hele Danmark.

Under Katrine Muffs musikalske vinger

Nogle mennesker synger rent fra de er helt små og rammer rytme og toneart aldeles uden besvær. Mens andre aldrig rigtig bliver komfortable med at bryde ud i sang. I programmet ’Syng med – fra skrål til skønsang’ møder vi seks mennesker, der alle higer efter at beherske disciplinen sang.

Men af forskellige årsager har de hele livet haft vanskeligt ved at kaste sig ud i sangprojektet – enten på grund af dårlige sangoplevelser som børn, fordi omgivelserne har overbevist dem om, at de ikke evner det eller fordi, de aldrig har lært teknikken, der kan gøre dem bedre.

Nu tager sangcoach Katrine Muff deltagerne under sine musikalske vinger og med engagement, motivation, teknik og begejstring forsøger hun at lære de medvirkende, hvordan de finder ind til deres indre sangfugl.

Råbe af Vesterhavet

Martin (Esbjerg), Tenna (Aarhus), Lars (Ringsted), Jill (Greve Strand), Karsten (Nørager) og Nadia (Helsinge) er holdet, der drager ud på det ukendte musikalske farvand. Sangcoachen træner intenst med hver enkel deltager og læser sig ind på hvilke historier, der ligger bag de barrierer, som deltagerne hver især har bygget op. De medvirkendes udgangspunkter er meget forskellige – nogle kan ikke høre forskel på tonerne, mens andre føler sig hæmmede fysisk eller psykisk – og derfor har holdt sig fra at synge offentligt hele livet. Men fælles for dem alle er, at de for første gang i deres liv nu skal modtage professionel sangundervisning. Katrine Muff lærer deltagerne disciplin, sætter bevægelser på tonerne, narrer stemmelæberne til at følge kroppen, og tager deltagerne med ud til kysten for at råbe af Vesterhavet og dermed træne stemmens kraft. Grænser bliver brudt i takt med, at sangcoachen forsøger at gøre de medvirkende fortrolige med, hvor tonerne ligger i registeret.

Den danske sangskat

Deltagernes mål er at lære at synge ’Lyse nætter’ af (Alberte/Aske Bentzon), som de skal optræde med til en fællessangskoncert nogle måneder efter, at sangtræningen er gået i gang. ’Lyse nætter’ er en del af højskolesangbogen og det er således en del af den danske sangskat, som deltagerne skal kaste sig over. For nogle af de medvirkende kræver det blot et kærligt skub for at komme på ret kurs, mens indsatsen over for andre af de medvirkende er anderledes krævende. Både gråd, selvtillid, latter, kampånd og fællesskabsfølelse kommer i spil i jagten på de rene toner og på at blive en del af et tæt forbundet sangfællesskab.

Programserien ’Syng med – fra skrål til skønsang’ har premiere den 11. august på DR1 klokken 20.30 og på DRTV samme dag allerede fra klokken 6.00.

Facebook
Twitter