Verdens lykkeligste land – men hvor længe?

Fra 10. maj kl. 20.30 på DR K: Internationale undersøgelser sætter Norden i toppen af lykkelige lande. Ny reportageserie på DR K indkredser i et forskningsmæssigt og et kulturelt spor, hvad lykke er – og tegner et nyt indlevende portræt af den nordiske mentalitet.

Chris Pedersen taler på sin reportagerejse med en række personligheder, der fra deres internationale ståsteder anskuer den nordiske lykke på afstand. Her besøger han Michael Laudrup i Qatar til en samtale om lykke og frihed og hvad, vi tager for givet. (Foto: Jesper Skaaning)

Ifølge FN’s ’World Happiness Report’ ligger både Danmark, Sverige, Norge, Island og Finland i top 10 over verdens lykkeligste lande. DR K’s nye reportageserie ’Verdens Lykkeligste Land?’ er rejst ud i verden for at søge svar på det eviggyldige spørgsmål om, hvad lykke er for en størrelse – set fra et nordisk perspektiv.

Hvordan kan de nordiske lande være blandt verdens lykkeligste - og samtidig melankolsk anlagte? Og vil lykken vare ved?

I sin jagt på at forstå lykken og den nordiske folkesjæl opsøger værten Chris Pedersen over fem afsnit førende forskere på området og taler med en række nordiske kulturpersonligheder som Siri Hustvedt, Connie Nielsen, Michael Laudrup, Pernilla August, Rene Redzepi, Claus Meyer, Helle Thorning-Schmidt, Lars Ulrich, Lisa Ekdahl, Sofie Gråbøl, Sharin Foo og Bjarke Ingels.

Serien afdækker den nyeste lykkeforskning og forbinder videnskabens resultater med fortællinger fra personlighederne, der hver især har sat spor i nordisk kultur og fra deres internationale ståsteder i dag sætter ord på de nordiske værdier - grundfølelser og melankoli, der har været med til at tegne dem.

Nordisk lykke og melankoli

Forskning viser, at begreber som tillid, hygge, fællesskab, lighed og frihed er blandt de faktorer, der er særligt kendetegnende for Norden. Samtidig har store nordiske kunstnere som Lars von Trier, Sofi Oksanen, Björk og Lars Saabye sat globale aftryk med deres scandi noir. Serien sætter det internationale blik på Norden i sin undersøgelse af, hvilke faktorer der tegner den nordiske lykke – og hvordan de er opstået i kulturen. Hvordan er autenticitet, fællesskab, hygge, tillid og et realistisk, optimistisk livssyn blevet en fast bestanddel af den nordiske opdragelse? Og hvordan er vi lykkelige, når melankolien samtidig vejer så tungt?

Reportageserien ’Verdens Lykkeligste Land?’ sendes i fem afsnit på DR K fra den 10. maj klokken 20.30 og de efterfølgende torsdage.

Facebook
Twitter