Verdensstjerne spiller duet med DR-musiker i Koncertsalen

Den græske violinist og dirigent Leonidas Kavakos vender tilbage til DR Koncerthuset den 2. og 3. februar – i tæt samspil med DR Symfoniorkestrets solo-oboist Eva Steinaa.

  • Den græske violinist og dirigent Leonidas Kavakos vender tilbage til DR Koncerthuset den 2. og 3. februar for at spille koncert med DR Symfoniorkestret.
  • DR Symfoniorkestrets 1. solo-oboist Eva Steinaa skal spille duet med den græske verdensstjerne Leonidas Kavakos til Torsdagskoncerten i DR Koncerthuset den 2. og 3. februar. (Foto: © Kim Matthäi Leland)
1 / 2

Der var stor applaus i Koncertsalen, da den græske verdensstjerne Leonidas Kavakos i 2017 modtog Léonie Sonnings Musikpris og kvitterede med tre store violinkoncerter på samme aften.

Men publikums jubel var allerstørst, da prismodtageren gik tværs over scenen efter koncerten for at give sin blomsterbuket til en ung orkestermusiker som tak for hendes smukke spil.

Musikeren var DR Symfoniorkestrets 23-årige solo-oboist Eva Steinaa, og når Leonidas Kavakos vender tilbage til DR Koncerthuset den 2. og 3. februar har han ønsket, at de to skal spille duet sammen foran orkestret.

Anerkendt solospiller

Selvom overraskelsen var stor, da Leonidas Kavakos overrakte sin buket til Eva Steinaa foran rullende tv-kameraer, er det ikke usædvanligt, at DR Symfoniorkestrets solo-oboist, som i dag er 29 år, bliver fremhævet for sit smukke spil.

Eva Steinaa vakte allerede opsigt, da hun som kun 20-årig konservatoriestuderende vandt den eftertragtede solo-stilling i orkestret, og siden har hun blandt andet modtaget Den Norske Solistpris og Musikanmelderringens Kunstnerpris.

Hun roses ofte af både anmeldere og af DR Symfoniorkestrets gæstedirigenter, og en af hendes store beundrere er orkestrets chefdirigent Fabio Luisi, der siger om den danske orkestermusiker:

Eva Steinaa er en af DR Symfoniorkestrets egne stjerner. Som oboist spiller hun en meget vigtig rolle i orkestret, og hun er en fantastisk musiker. Faktisk tror jeg ikke engang, at hun selv er klar over, hvor god hun er, siger Fabio Luisi.

Bach, Brahms og Haydn

Den 2. og 3. februar kommer Eva Steinaa frem på scenen foran sit orkester side om side med Leonidas Kavakos, for de to skal være solister sammen i J.S. Bachs dobbeltkoncert for obo, violin og orkester.

I det kendte Bach-værk, som er aftenens første værk, vil Kavakos samtidig lede orkestret fra sin solistplads. Han er nemlig også aftenens dirigent, og det betyder, at han efter duetten med Eva Steinaa lægger violinen fra sig for at dirigere symfonier af Haydn og Brahms.

Først gælder det Haydns symfoni nr. 64, som komponisten selv gav titlen Tempora mutantur (’Tiderne forandres’), og efter pausen venter Brahms’ første symfoni, som er en af de største symfonier fra 1800-tallet og et signaturværk for DR Symfoniorkestret.

Om Leonidas Kavakos

Leonidas Kavakos er en af verdens mest virtuose og personlige violinister. Han er født 1967 i en græsk musikerfamilie og fik sit gennembrud, da han som ung mand vandt både Paganini Konkurrencen og Sibelius Konkurrencen.

Siden 1990’erne har Leonidas Kavakos været solist hos alle verdens førende orkestre, bl.a. Wiener Filharmonikerne, New York Filharmonikerne og Berliner Filharmonikerne. Med Bayerns Radiosymfoniorkester har han i år udgivet Beethovens violinkoncert, og tidligere har han indspillet alle Beethovens violinsonater. Siden 2006 har han optrådt med DR Symfoniorkestret så godt som hvert år, også som dirigent.

I 2017 modtog han Léonie Sonnings Musikpris i DR Koncerthuset, og i prismotiveringen lød det flot: 'Med sin store integritet er Leonidas Kavakos garant for, at ærlighed stadig har en stærk stemme i musikkens verden'.