Vil du føde mit barn?

28. november kl. 21.30 på DR2: Kanalen sætter fokus på enlige mænds manglende muligheder for at blive forældre. Næsten hver femte mand på 50 har endnu ikke fået børn.

Hver femte danske mand over 40 er barnløs. Samtidigt vælger flere og flere kvinder at få deres børn alene. Det efterlader mændene i en håbløs situation. Men er det mændenes egen skyld? (Foto: STV © Type 2)

Flere mænd end kvinder får aldrig børn. Næsten hver femte mand på 50 år har endnu ikke fået børn, mens det tal for kvinder kun er hver ottende. Men hvorfor er forskellen så stor? Og hvad gør man som enlig mand, hvis man brændende ønsker sig at få et barn, men ikke har fundet den rette at få det med?

Flere og flere kvinder vælger at få børn uden en mand

Enlige kvinder har mulighed for at blive gravide via en sæddonor, og Dansk Fertilitetsselskab anslår, at næsten 11 procent af de børn, der kom til verden ved hjælp kunstig befrugtning sidste år, blev født af en kvinde uden partner. Tendensen er stigende. Mænds muligheder, derimod, er yderst begrænsede, hvis ikke de har fundet en partner at få barn med.

Deres eneste mulighed for at skabe familie på egen hånd, er enten at finde en kvinde, som vil lave et barn sammen med dem. Eller at få en kvinde til at føde et barn til dem - altså ved at bruge en rugemor. Det skal dog foregå uden betaling, juridiske aftaler eller professionel hjælp til befrugtningen, for dét er alt sammen ulovligt i Danmark.

Programmerne stiller spørgsmålet: Bør det være lovligt at benytte en rugemor i Danmark? Er det blevet for bekvemt for kvinderne at vælge mændene fra? Og kan løsningen være at forbyde enlige kvinder retten til at få et donorbarn for at tvinge udviklingen tilbage til, at børn bliver til ud af kærlighed mellem mand og kvinde?

I programmerne ’Vil du føde mit barn?’ følger DR2 fire enlige, heteroseksuelle mænd, der har nået en vis alder uden at få det barn, de drømmer om. Spørgsmålet er, hvem der vil føde mændenes børn?

Undervejs opsøger Anne Sophia Hermansen en række debattører og eksperter for at undersøge problemstillingen. Programmerne rejser debatten om hvorvidt det er mændenes tur til at kræve ligestilling? Eller om vi som samfund skal til at indstille os på, at færre mænd vil blive fædre - og at fremtidens børn i højere grad bliver født af enlige mødre?

DR2 rejser debatten fra 28. november klokken 21.30, når første program sendes.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk