Til dig som lærer

Ultra:bit blev præsenteret på Gerbrandskolen på Amager i København. Her fik eleverne som de første lov at prøve kræfter med den lille microcomputer. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)

I forbindelse med DRs store satsning Ultra:bit og med uddelingen af BBCs micro:bit, udkommer DR Skole i efteråret med undervisningsmateriale til mellemtrinnet. Materialet giver dig og dine elever inspiration til at komme i gang med at kode i klassen og til at arbejde målrettet med digital dannelse ved brug af teknologi, kreativitet og kritisk tænkning.

Formålet er at udvikle elevens digitale færdigheder gennem leg og undervisning samt gøre dem i stand til ikke bare at være storforbrugere af teknologi, men også selv blive kreative skabere med brug af teknologi – og kunne tage stilling til den.

Hvornår?

DR Skoles undervisningsmaterialer er klar senest i uge 35. Men ultra:bit fortsætter de næste tre år med masser programmer og aktiviteter, så der er masser af tid til at blive en del af ultra:bit.

I ugerne 38-41 i 2018 vil DRs børnekanal DR Ultra vise en masse inspirerende programmer til børn. Uddeling af BBC micro:bits sker løbende fra sensommeren 2018.

Hvilke fag?

Man kan arbejde med kreativitet, kodning og teknologiforståelse i mange fag på mellemtrinnet. Fx Natur og Teknik, Matematik og Håndværk og Design, men også i dansk og andre fag. Der kommer digitale lærervejledninger og masser af undervisningsmateriale på DR Skole i disse fag.

Hvordan bliver min 4. klasse “Årgang ultra:bit”?

Med støtte fra Industriens Fond er det blevet muligt at tilbyde en hel skoleårgang en micro:computer som del af ultra:bit-indsatsen. Det er din skoleleder, der skal tilmelde jeres skole til ultra:bit. Det kræver bare, at alle 4. klasser på skolen er med - og selvfølgelig at de vil bruge den i undervisningen.

Tilmelding

Skolelederen tilmelder sig ultra:bit, og tilmelder alle de kommende 4. klasser i skoleåret 2018/2019.

  • Tilmeld din skole til ultra:bit her

Når I modtager en bekræftelse på mail, er I tilmeldt. Vi vil senere komme med yderligere information omlevering af BBC micro:bits og undervisningsmaterialer.

Kan andre klasser, fx 5. og 6. klasse også deltage i ultra:bit?

Ja, det kan de. Kontakt din CFU som har klassesæt af “BBC micro:bit” til udlån ligesom man kan låne mange andre relevante læremidler hos CFU. Undervisningsmaterialet er målrettet mellemtrinnet.

Hvilket materiale kommer?

I første omgang udkommer DR Skole med undervisningsmaterialer til fagene Natur og Teknologi, Matematik, Håndværk og Design og Understøttende Undervisning.

DR Skole vil dog også udkomme med materialer, der henvender sig til fag, som måske ikke traditionelt kombineres med teknologi og kodning, fx dansk. Materialet følger naturligvis de Fælles Mål til de enkelte fag, så du som lærer opfylder læringsmålene.

DR Skole udkommer både med forløb til dig, der aldrig har brugt en BBC micro:bit før, og til dig, der allerede har arbejdet med BBC micro:bit og teknologiforståelse i klassen.

Læs om DR Skoles undervisningsmateriale og få masser inspiration til BBC micro:bit på: https://www.dr.dk/skole/ultrabit

Hvor meget tid kræver det?

Man kan komme langt på bare tre klassetimer – men selvfølgelig giver længere forløb mere.

DR Skoles intro- og undervisningsforløb

Har du og dine elever aldrig prøvet at kode mikrocomputeren BBC micro:bit før, eller er I stadig bare lidt usikre på de grundlæggende principper? Bare rolig, vi har et interaktivt introforløb klar til jer. Her kan I gennem legende opgaver og sjove eksempler lære alt, I har brug for at vide for at gå i gang med fagforløbene i projekt ultra:bit. I finder introforløbet her.

Kan du ikke vente til, at fagforløbene udkommer d. 6. august? Fedt! Så kan du lære din mikrocomputer at kende ved at kode et navneskilt, spillet sten-saks-papir og et lille lommemonster, mens du venter. Vi viser dig hvordan i tre videoer her.

ultra:bit i undervisningen

Erkan Özden er taget på besøg i 4.b på Vesterbro Ny Skole, hvor Julie krebs Von Halling er klassens dansklærer. De skal for første gang lege med BBC micro:bit'en og kode til dansk, håndværk og design og understøttende undervisning. Se klassen lære at kode og være kreative i videoen:

Læs om DR Skoles undervisningsmateriale og få masser inspiration til BBC micro:bit på: https://www.dr.dk/skole/ultrabit

Del dine erfaringer

Vi opfordrer desuden til, at I deler jeres erfaringer med BBC micro:bit med os på DR Skole (send en mail til skole@dr.dk og skrive ”ultra:bit” i emnefeltet), så vi løbende kan indsamle viden om, hvordan I arbejder med kreativitet, kodning og kritisk tækning i klassen.

ultra:bit taskforce for lærere

  • Er din skole med, når hele landet går ultra:bit sammen med DR? Så kan din skole få besøg fra ultra:bit rejsende taskforce, der giver et gratis kursus på tre timer efter sommerferien. Tilbuddet er for alle undervisere på 4. årgang, som har tilmeldt sig ultra:bit. Så kan I være helt klar, når hele landet slipper kodekræfterne løs med ultra:bit fra uge 39. Din skoleleder skal skynde sig at ansøge om besøg af taskforcen.

  • Deltagerne kan være lærere og pædagoger, der arbejder med 4. klasse. Derudover kan det være skolens it-konsulenter, PCL og relevante ledere. Skolen tilmelder mindst 30 deltagere, gerne ved at gå sammen med andre skoler. Der vil være mulighed for undtagelser for kommuner med mange mindre skoler.

Facebook
Twitter