1. P1 Morgen Sendt første gang

  Her til morgen sætter vi fokus på, hvordan det i Uganda er lykkedes at få flygtninge til at blive i nærområdet. For som vi i sidste uge kunne fortælle, så er 800.000 mennesker flygtet over grænsen fra Sydsudan, og de er blevet taget så godt imod, at de fleste bliver i området i stedet for at flygte videre. Vi dykker ned i, hvad det præcist er der bliver gjort i Uganda, spørger om modellen kan udbredes til andre lande, og endelig hvad udviklingsminister Ulla Tørnæs kan gøre for at støtte det, som hun mener er den rigtige vej frem.
  Regeringen giver tilladelse til flere og større havbrug langs de danske kyster. Havbrug udleder en del næringsstoffer, og derfor har regeringen foreslået, at hvis man vil anlægge et havbrug, så skal man også nogle lave miljø-kompenserende tiltag der udligner den øgede udledning af næringsstoffer i havet. Altså når man laver noget der er skidt for vandmiljøet, så skal man også lave noget der er godt for vandmiljøet, så det går nogenlunde lige op. Regeringen vil lempe reglerne, så det bliver muligt at etablere nye havbrug eller udvide eksisterende. Det skulle gerne skabe både arbejdspladser og flere penge til vandkants-områderne, men det risikerer også at belaste vandmiljøet. For flere og større havbrug giver også mere udledning af næringsstoffer. Derfor har regeringen suppleret med det den i lovforslaget kalder 'kompenserende marine virkemidler' som for eksempel muslinge- og tangfarme. Regeringen forslag om at lempe reglerne for etableringen af havbrug møder kritik. Vi beder miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen, svare på kritikken.
  En personlig hilsen, en lille chokolade eller et like på Facebook. Der er mange måder at skabe kontakt til sine kunder, der handler på nettet. Og det kan godt betale sig, siger en webshopejer, som vi taler med.
  www.dr.dk/p1morgen

Sendetider

Næste udsendelse

DR P1, I morgen d. 29. april

Startede Kl. 08:07 - sluttede 10:00

Kontakt P1 Morgen

Indslag

 1. Regeringens forslag om at lempe reglerne for etableringen af havbrug møder kritik fra førende forskere

  Regeringen forslag om at lempe reglerne for etableringen af havbrug møder kritik. Vi beder miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen, svare på kritikken. Medvirkende: Esben Lunde Larsen, miljø- og fødevareminister (V); Ida Auken, Radikales Miljøordfører; Stiig Markager, professor ved Århus Universitet; Karen Timmermann, seniorforsker ved Institut for Bio Science på Århus Universitet.

 2. I Uganda kan flygtninge skabe sig et liv

  Her til morgen sætter vi fokus på, hvordan det i Uganda er lykkedes at få flygtninge til at blive i nærområdet. For som vi i sidste uge kunne fortælle, så er 800.000 mennesker flygtet over grænsen fra Sydsudan, og de er blevet taget så godt imod, at de fleste bliver i området i stedet for at flygte videre. Vi dykker ned i, hvad det præcist er der bliver gjort i Uganda, spørger om modellen kan udbredes til andre lande, og endelig hvad udviklingsminister Ulla Tørnæs kan gøre for at støtte det, som hun mener er den rigtige vej frem. Medvirkende: Karin Elisabeth Lind, Country Director Uganda for Folkekirkens Nødhjælp.

 3. Afhoppere fra Nordkorea har svært ved at vænne sig til livet i Sydkorea

  Der bor cirka 30.000 afhoppere fra det lukkede Nordkorea i Sydkorea. Mange af dem har svært ved at vænne sig til livet der. Der er så anderledes i Sydkorea end det, de kommer fra. Medvirkende: Philip Khokar, DRs Asien-korrespondent.

 4. Natursyn

  De vilde bier er trængte i naturen. Og det vil en ny forening forsøge at lave om på ved at fortælle om, hvordan vi skaber bedre betingelser for dem. For naturen i sig selv har en berettigelse. Og så er mange af de vilde bier virkelig dygtige bestøvere, siger Majken Sundahl, der er bestyrelsesmedlem i Plan Bi, som den nye forening hedder. Medvirkende: Majken Sundahl fra foreningen Plan Bi. Af: Dorte Dalgaard, Vært, Natursyn.

 5. Danmark opruster mod Ghanas enorme korruption

  Medvirkende: Tove Degnbol, Danmarks ambassadør i Ghana.

 6. Frankrig gør sig klar til stor tvdebat mellem præsidentkandidaterne

  Med 5 uger til det franske præsidentvalg gør Frankrig sig i dag klar til aftenens store tv-debat mellem de 5 førende præsidentkandidater. Og der er meget på spil i et felt, hvor målingerne for første gang tyder på, at storfavoritten til at vinde valgets første runde, Marine Le Pen fra højrefløjspartiet Front National, bliver alvorligt presset af den unge EU-venlige komet Emanuel Macron fra En Marche-bevægelsen. Vi ser på, hvad de 5 kandidater hver især har brug for at bevise i aftenens tv-debat. Medvirkende: Stéphanie Surrugue, International korrespondent.

 7. Herning er først. Det kan blive dyrere at være fjernvarmekunde

  Medvirkende: Lars Christian Lilleholt; Energi- forsynings og klimaminister.

 8. Historisk kulturscene på Kgs. Nytorv står gabende tom det meste af året - Få historien i Efterforskerne på P1

  Stærekassen på Kongens Nytorv i København har gabende tomme publikumsrækker stort set hele året rundt. Den historiske scene med plads til 450 publikummer slår kun dørene op for offentligheden højst 20 gange om året. Medvirkende: Gry Hoffmann, vært, Efterforskerne.

 9. Dansk Flygtningehjælp: Flygtninge vil gerne blive i nærområdet - men det kræver en indsats

  Afrikas værste flygtningekrise udspiller sig lige nu i Sydsudan. Men selvom 1,5 million mennesker er flygtet fra det, som FN frygter vil udvikle sig til et folkemord, så har stort set ingen sat kurs mod Europa. Det skyldes i høj grad Ugandas måde at håndtere flygtningene på, de bliver budt velkommen, og får et stykke land. Medvirkende: Malthe Mulvad, Dansk Flygtningehjælps ansvarlige for Østafrika.

 10. Førhen var smøring yderst udbredt

  For ikke så mange år siden var det ret normalt, at en lods eller en tolder skulle smøres, inden et skib kunne få lov til at losse sin last. Og sådan er det da også stadig mange steder i verden, men som vi hørte tidligere på morgenen så forsøger den danske ambassade i Ghana sammen med flere store danske virksomheder at gøre noget ved problemet korruption. Medvirkende: Gustav Schmidt Hansen, maskinmester.

 11. Irakiske styrker tæt på at tilbageerobre Mosul

  I den irakiske by Mosul er terrorbevægelsen IS nu for alvor trængt Irakiske tropper kæmper på landjorden i den gamle bydel, og får luftstøtte af den amerikansk-ledede koalition. Og ifølge Reuters er tropperne nu blot 500 meter fra den strategisk vigtige Al-Nuri Moske. Medvirkende: Deniz Serinci, Journalist og forfatter.

 12. Mennesker med PTSD kan få et velfungerende liv trods lidelsen

  Selvom man har været udsat for et svært traume, som KZ-fange, krigsveteran, flugt over landegrænser, voldtægt eller hævnporno, kan det alligevel lade sig gøre at få et velfungerende liv på trods af lidelsen. Post Traumatisk Stress (PTSD) kan man med professionel hjælp lære at leve med frem for at prøve at fjerne årsag til lidelsen. Det er budskabet fra psykolog Anne Agerbo, Medvirkende: Anne Agerbo, psykolog, ekspert i traumereaktioner.

 13. Webshopejer: Vi konkurrerer på andre parametre end pris

  En personlig hilsen, en lille chokolade eller et like på Facebook. Der er mange måder at skabe kontakt til sine kunder, der handler på nettet. Og det kan godt betale sig, siger en webshopejer. Medvirkende: Mia Grønning, ejer af børnewebshop Parcellet.dk.

 14. Regeringens forslag om at lempe reglerne for etableringen af havbrug møder kritik

  Kort fortalt, vil regeringen give tilladelse til flere og større havbrug langs de danske kyster. Havbrug udleder en del næringsstoffer, og derfor har regeringen foreslået, at hvis man vil anlægge et havbrug, så skal man også nogle lave miljø-kompenserende tiltag der udligner den øgede udledning af næringsstoffer i havet. Altså når man laver noget der er skidt for vandmiljøet, så skal man også lave noget der er godt for vandmiljøet, så det går nogenlunde lige op. Regeringen vil lempe reglerne, så det bliver muligt at etablere nye havbrug eller udvide eksisterende. Det skulle gerne skabe både arbejdspladser og flere penge til vandkants-områderne, men det risikerer også at belaste vandmiljøet. For flere og større havbrug giver også mere udledning af næringsstoffer. Derfor har regeringen suppleret med det den i lovforslaget kalder 'kompenserende marine virkemidler' som for eksempel muslinge- og tangfarme. Medvirkende: Maria Reumert Gjerding, miljøordfører, Enhedslisten.

 15. Ny formand for SPD Tyskland kan give Angela Merkel kamp til stregen

  I Tyskland vejrer socialdemokraterne morgenluft, for med en nyvalgt Martin Schulz ved roret, tror de på at de nu kan vriste magten fra Angela Merkel. Vi ser nærmere på, hvorfor den tidligere formand for EU parlamentet er så populær, at i går blev valgt med 100% af stemmerne ved SPDs ekstraordinære kongres. Medvirkende: Lykke Friis, formand for Udenrigspolitisk Selskab og prorektor på Københavns Universitet.

 16. Korruptionen stiger verden over

  Maersk Line har nedbragt den såkaldte smørelse af lodser og havne personale med 87 procent det seneste år. Men kigger man ud over hele verden, så stiger korruptionen og bestikkelsen over hele verden i disse år. Det siger organisationen Transparency Interntational, som overvåger korruption i hele verden. Medvirkende: Knut Gotfredsen, talsperson for Transparency International i Danmark.

 17. Ulla Tørnæs: Flere lande bør gøre som Uganda

  Uganda har taget imod næsten 800.000 sydsudanesere, der flygter fra deres hjemland. Og stort set rejser videre mod Europa, for i Uganda alle lukket ind og har mulighed for at skabe sig et værdigt liv. Og det er noget Danmark gerne støtter op om, lyder det fra udviklingsminister Ulla Tørnæs. Medvirkende: Ulla Tørnæs, Minister for udviklingssamarbejde.

 18. Ondskab i fiktion skaber selvrefleksion

  Den norske forfatter Jo Nesbø er ekspert i at skrive om menneskers onde handlinger. I 20 år har han skrevet uhyggelige krimiromaner om sadistiske mordere, og han mener, at ondskaben, man finder i hans romaner, og som man også finder i meget anden fiktion, kan bruges til at sætte gang i selvrefleksion. Kan man identificere sig med heltens uselviske ofring af sig selv, eller med skurkens sadisme? Det hjælper de onde handlinger i bøgerne os til at tænke over. Medvirkende: Jo Nesbø, krimiforfatter. Af: Jais Nørgaard.

 19. At forstå hvordan webshops får gavn af at være personlige overfor kunder

  Medvirkende: Reimer Ivang, lektor i internationale markedsføring og nye medier ved Aalborg Universitet.

 20. Regeringens forslag om at lempe reglerne for etableringen af havbrug møder kritik

  Medvirkende: Esben Lunde Larsen, miljø- og fødevareminister (V); Maria Reumert Gjerding, miljøordfører, Enhedslisten.

 21. Der er fanget en vragfisk i Øresund

  Det sker af og til at der dukker sjældne fiskearter op i de danske farvande og for nylig blev der fanget en omkring øen Hven i Øresund. Medvirkende: Michael Hansen, Øresundsakvariet i Helsingør, Havbiolog.

Seneste udsendelser

 1. P1 Morgen

  - med radioaviser, aktualitet, baggrund og debat. www.dr.dk/p1morgen

 2. P1 Morgen

  Vi kan lige så godt indstille os på det: Robotterne kommer, og der kommer formentlig mange af dem i en nær fremtid. En ny rapport fra Innovationsfonden viser, at det med den teknologi vi har til rådighed i dag er det faktisk muligt at automatisere 40 procent af samtlige de arbejdstimer, der bliver lagt på det danske arbejdsmarked. Robotter har allerede gjort deres indtog på mange produktionsvirksomheder, men meget mere er på vej. Vi kigger på en række mulige fremtidsscenarier igennem morgenen. I dag skal du ikke stole på MetroXpress forside, for nyheden om at Kristian Thulesen Dahl skal holde talte til arbejdernes kampdag 1. maj er falsk. Forsiden er nemlig en annonce fra Gymnasieskolernes lærerforening, der vil sætte fokus på, at uddannelse er vejen til at bekæmpe falske nyheder. Men skal fake news bekæmpes med fake news? Vi spørger en ekspert og et par gymnasieelever. Alt det og meget, meget mere i dagens P1 Morgen. www.dr.dk/p1morgen

 3. P1 Morgen

  I dag skal vi til Venezuela, der den seneste måned har været præget af næsten daglige sammenstød mellem modstandere og tilhængere af landets præsident Nicolas Maduro. Modstanderne kræver at præsidenten træder tilbage og udskriver valg. Maduro sidder ganske tungt på magten og for at holde fast i det undertrykker han oppositionen og kritikere med fængsel uden rettergang og bruger statsstyrede medier til at undertrykke politiske modstandere. Det mener menneskerettighedsorganisationen Amnesty International, der her til morgen offentliggør en ny rapport om Venezuela. Man skulle måske tro, at jo længere en flygtning er i landet, jo større er sandsynligheden for at personen er i arbejde. Men sådan forholder det sig faktisk ikke, viser ny forskning. På trods af, at flygtninge og familiesammenførte i højere grad bliver en del af arbejdsmarkedet i de første år i Danmark, så knækker kurven efter ti år, hvor flere falder ud af arbejdsmarkedet. Det viser en ny rapport om flygtninge og indvandreres tilknytning til arbejdsmarkedet. SKAT kritiserer kapitalfonden Altor for at have misbrugt dansk skattelovgivning og for at have sløret afgørende spor i en strøm af penge, der i 2013 blev ført fra det krakkede OW Bunker i Danmark via Luxembourg til skattelyet Jersey. Skat mener, at Altor har snydt den danske statskasse for 140 millioner kroner. www.dr.dk/p1morgen

 4. P1 Morgen

  En hed sommerdag i juni 1988 udtalte en atmosfærefysiker i den amerikanske kongres, at den globale opvarmning allerede fandt sted - og at det var på tide at handle. Det satte for alvor skub i klimadebatten. Knap 30 år senere - i dag - diskuterer vi stadig, hvad vi skal gøre... Udvalg indkalder til eksperthøring om miljøkonsekvenserne ved havbrug i de danske farvande. Vi spørger Venstres klima- og fiskeriordfører, Thomas Danielsen, hvad han forventer at få ud af høringen. I Yemen er den humanitære situation nu så slem, at en trussel om en hungersnød er nær. 6,8 millioner sulter - og derfor afholdes der i dag i Geneve en donorkonference for at samle penge ind til at afværge hungersnøden, dét og meget mere kan du høre i dagens P1 Morgen www.dr.dk/p1morgen

 5. P1 Morgen

  Dagens P1 Morgen tilhører det franske valg. Det bliver Emmanuel Macron fra bevægelsen En Marche! og Front Nationals Marine Le Pen, der går videre til den 2. og afgørende valgdag den 7. maj. Dermed er ingen af "de gamle" partier med i slutræset. Det er en helt ny situation for Frankrig, og vi dykker bl.a. ned i hvem Macron og Le Pen er, hvilken betydning terrorangrebet ved Champs-Élysées har haft, hvorfor socialisterne og de konservative har fejlet og hvordan resten af EU reagerer på valget. Derudover taler vi med franskmændene selv og søger svar på, hvorfor de stemmer, som de gør. Udover Frankrig taler vi også med Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation, ABF, som er bekymret for, at mange af de andelsboligforeninger, der bliver stiftet i denne tid, risikerer at komme i økonomiske vanskeligheder om få år. De finansierer nemlig størstedelen af deres gæld med F9-lån uden afdrag. Og så har russiske hackere skaffet sig adgang til ansatte i forsvarets e-mails. Det kom i går frem i en rapport fra Center for Cybersikkerhed. Vi ser nærmere på, hvor alvorligt angrebet er. www.dr.dk/p1morgen

Flere udsendelser på programsiden

Mest hørte på DR P1

Lige nu på DR P1

Ugens gæst: Anders Matthesen

Hvad gør man som komiker, hvis man løber tør for jokes? Hvor finder man brændstoffet, når man ikke længere er sulten og overbevist om sin egen genialitet? Og hvad hvis publikum bedre kan lide den grovkornede stand-upper på scenen end den nuancerede kunstner, man gerne vil være? Anders Matthesen er en af Danmarks størst… Vis mere

Startede klokken 10:03 Slutter klokken 11:03 (Næste: Feature: Døden nær for Mister Derby)

Mere radio

 1. p1d
  Program: P1 Dokumentar: Bag om dokumentarismen Hør hvordan "Venus - Lets talk about sex" blev til Genre: Perspektiv
 2. p1d
  Program: Platt-form: P1 cafeen Croissant eller Macron eller Macaron? Genre: Sjov radio

Søg efter titel