1. P1 Morgen Sendt første gang

  Her til morgen sætter vi fokus på, hvordan det i Uganda er lykkedes at få flygtninge til at blive i nærområdet. For som vi i sidste uge kunne fortælle, så er 800.000 mennesker flygtet over grænsen fra Sydsudan, og de er blevet taget så godt imod, at de fleste bliver i området i stedet for at flygte videre. Vi dykker ned i, hvad det præcist er der bliver gjort i Uganda, spørger om modellen kan udbredes til andre lande, og endelig hvad udviklingsminister Ulla Tørnæs kan gøre for at støtte det, som hun mener er den rigtige vej frem.
  Regeringen giver tilladelse til flere og større havbrug langs de danske kyster. Havbrug udleder en del næringsstoffer, og derfor har regeringen foreslået, at hvis man vil anlægge et havbrug, så skal man også nogle lave miljø-kompenserende tiltag der udligner den øgede udledning af næringsstoffer i havet. Altså når man laver noget der er skidt for vandmiljøet, så skal man også lave noget der er godt for vandmiljøet, så det går nogenlunde lige op. Regeringen vil lempe reglerne, så det bliver muligt at etablere nye havbrug eller udvide eksisterende. Det skulle gerne skabe både arbejdspladser og flere penge til vandkants-områderne, men det risikerer også at belaste vandmiljøet. For flere og større havbrug giver også mere udledning af næringsstoffer. Derfor har regeringen suppleret med det den i lovforslaget kalder 'kompenserende marine virkemidler' som for eksempel muslinge- og tangfarme. Regeringen forslag om at lempe reglerne for etableringen af havbrug møder kritik. Vi beder miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen, svare på kritikken.
  En personlig hilsen, en lille chokolade eller et like på Facebook. Der er mange måder at skabe kontakt til sine kunder, der handler på nettet. Og det kan godt betale sig, siger en webshopejer, som vi taler med.
  www.dr.dk/p1morgen

Sendetider

Næste udsendelse

DR P1, I dag d.24. marts

Startede Kl. 06:07 - sluttede 08:50

Kontakt P1 Morgen

Indslag

 1. Regeringens forslag om at lempe reglerne for etableringen af havbrug møder kritik fra førende forskere

  Regeringen forslag om at lempe reglerne for etableringen af havbrug møder kritik. Vi beder miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen, svare på kritikken. Medvirkende: Esben Lunde Larsen, miljø- og fødevareminister (V); Ida Auken, Radikales Miljøordfører; Stiig Markager, professor ved Århus Universitet; Karen Timmermann, seniorforsker ved Institut for Bio Science på Århus Universitet.

 2. I Uganda kan flygtninge skabe sig et liv

  Her til morgen sætter vi fokus på, hvordan det i Uganda er lykkedes at få flygtninge til at blive i nærområdet. For som vi i sidste uge kunne fortælle, så er 800.000 mennesker flygtet over grænsen fra Sydsudan, og de er blevet taget så godt imod, at de fleste bliver i området i stedet for at flygte videre. Vi dykker ned i, hvad det præcist er der bliver gjort i Uganda, spørger om modellen kan udbredes til andre lande, og endelig hvad udviklingsminister Ulla Tørnæs kan gøre for at støtte det, som hun mener er den rigtige vej frem. Medvirkende: Karin Elisabeth Lind, Country Director Uganda for Folkekirkens Nødhjælp.

 3. Afhoppere fra Nordkorea har svært ved at vænne sig til livet i Sydkorea

  Der bor cirka 30.000 afhoppere fra det lukkede Nordkorea i Sydkorea. Mange af dem har svært ved at vænne sig til livet der. Der er så anderledes i Sydkorea end det, de kommer fra. Medvirkende: Philip Khokar, DRs Asien-korrespondent.

 4. Natursyn

  De vilde bier er trængte i naturen. Og det vil en ny forening forsøge at lave om på ved at fortælle om, hvordan vi skaber bedre betingelser for dem. For naturen i sig selv har en berettigelse. Og så er mange af de vilde bier virkelig dygtige bestøvere, siger Majken Sundahl, der er bestyrelsesmedlem i Plan Bi, som den nye forening hedder. Medvirkende: Majken Sundahl fra foreningen Plan Bi. Af: Dorte Dalgaard, Vært, Natursyn.

 5. Danmark opruster mod Ghanas enorme korruption

  Medvirkende: Tove Degnbol, Danmarks ambassadør i Ghana.

 6. Frankrig gør sig klar til stor tvdebat mellem præsidentkandidaterne

  Med 5 uger til det franske præsidentvalg gør Frankrig sig i dag klar til aftenens store tv-debat mellem de 5 førende præsidentkandidater. Og der er meget på spil i et felt, hvor målingerne for første gang tyder på, at storfavoritten til at vinde valgets første runde, Marine Le Pen fra højrefløjspartiet Front National, bliver alvorligt presset af den unge EU-venlige komet Emanuel Macron fra En Marche-bevægelsen. Vi ser på, hvad de 5 kandidater hver især har brug for at bevise i aftenens tv-debat. Medvirkende: Stéphanie Surrugue, International korrespondent.

 7. Herning er først. Det kan blive dyrere at være fjernvarmekunde

  Medvirkende: Lars Christian Lilleholt; Energi- forsynings og klimaminister.

 8. Historisk kulturscene på Kgs. Nytorv står gabende tom det meste af året - Få historien i Efterforskerne på P1

  Stærekassen på Kongens Nytorv i København har gabende tomme publikumsrækker stort set hele året rundt. Den historiske scene med plads til 450 publikummer slår kun dørene op for offentligheden højst 20 gange om året. Medvirkende: Gry Hoffmann, vært, Efterforskerne.

 9. Dansk Flygtningehjælp: Flygtninge vil gerne blive i nærområdet - men det kræver en indsats

  Afrikas værste flygtningekrise udspiller sig lige nu i Sydsudan. Men selvom 1,5 million mennesker er flygtet fra det, som FN frygter vil udvikle sig til et folkemord, så har stort set ingen sat kurs mod Europa. Det skyldes i høj grad Ugandas måde at håndtere flygtningene på, de bliver budt velkommen, og får et stykke land. Medvirkende: Malthe Mulvad, Dansk Flygtningehjælps ansvarlige for Østafrika.

 10. Førhen var smøring yderst udbredt

  For ikke så mange år siden var det ret normalt, at en lods eller en tolder skulle smøres, inden et skib kunne få lov til at losse sin last. Og sådan er det da også stadig mange steder i verden, men som vi hørte tidligere på morgenen så forsøger den danske ambassade i Ghana sammen med flere store danske virksomheder at gøre noget ved problemet korruption. Medvirkende: Gustav Schmidt Hansen, maskinmester.

 11. Irakiske styrker tæt på at tilbageerobre Mosul

  I den irakiske by Mosul er terrorbevægelsen IS nu for alvor trængt Irakiske tropper kæmper på landjorden i den gamle bydel, og får luftstøtte af den amerikansk-ledede koalition. Og ifølge Reuters er tropperne nu blot 500 meter fra den strategisk vigtige Al-Nuri Moske. Medvirkende: Deniz Serinci, Journalist og forfatter.

 12. Mennesker med PTSD kan få et velfungerende liv trods lidelsen

  Selvom man har været udsat for et svært traume, som KZ-fange, krigsveteran, flugt over landegrænser, voldtægt eller hævnporno, kan det alligevel lade sig gøre at få et velfungerende liv på trods af lidelsen. Post Traumatisk Stress (PTSD) kan man med professionel hjælp lære at leve med frem for at prøve at fjerne årsag til lidelsen. Det er budskabet fra psykolog Anne Agerbo, Medvirkende: Anne Agerbo, psykolog, ekspert i traumereaktioner.

 13. Webshopejer: Vi konkurrerer på andre parametre end pris

  En personlig hilsen, en lille chokolade eller et like på Facebook. Der er mange måder at skabe kontakt til sine kunder, der handler på nettet. Og det kan godt betale sig, siger en webshopejer. Medvirkende: Mia Grønning, ejer af børnewebshop Parcellet.dk.

 14. Regeringens forslag om at lempe reglerne for etableringen af havbrug møder kritik

  Kort fortalt, vil regeringen give tilladelse til flere og større havbrug langs de danske kyster. Havbrug udleder en del næringsstoffer, og derfor har regeringen foreslået, at hvis man vil anlægge et havbrug, så skal man også nogle lave miljø-kompenserende tiltag der udligner den øgede udledning af næringsstoffer i havet. Altså når man laver noget der er skidt for vandmiljøet, så skal man også lave noget der er godt for vandmiljøet, så det går nogenlunde lige op. Regeringen vil lempe reglerne, så det bliver muligt at etablere nye havbrug eller udvide eksisterende. Det skulle gerne skabe både arbejdspladser og flere penge til vandkants-områderne, men det risikerer også at belaste vandmiljøet. For flere og større havbrug giver også mere udledning af næringsstoffer. Derfor har regeringen suppleret med det den i lovforslaget kalder 'kompenserende marine virkemidler' som for eksempel muslinge- og tangfarme. Medvirkende: Maria Reumert Gjerding, miljøordfører, Enhedslisten.

 15. Ny formand for SPD Tyskland kan give Angela Merkel kamp til stregen

  I Tyskland vejrer socialdemokraterne morgenluft, for med en nyvalgt Martin Schulz ved roret, tror de på at de nu kan vriste magten fra Angela Merkel. Vi ser nærmere på, hvorfor den tidligere formand for EU parlamentet er så populær, at i går blev valgt med 100% af stemmerne ved SPDs ekstraordinære kongres. Medvirkende: Lykke Friis, formand for Udenrigspolitisk Selskab og prorektor på Københavns Universitet.

 16. Korruptionen stiger verden over

  Maersk Line har nedbragt den såkaldte smørelse af lodser og havne personale med 87 procent det seneste år. Men kigger man ud over hele verden, så stiger korruptionen og bestikkelsen over hele verden i disse år. Det siger organisationen Transparency Interntational, som overvåger korruption i hele verden. Medvirkende: Knut Gotfredsen, talsperson for Transparency International i Danmark.

 17. Ulla Tørnæs: Flere lande bør gøre som Uganda

  Uganda har taget imod næsten 800.000 sydsudanesere, der flygter fra deres hjemland. Og stort set rejser videre mod Europa, for i Uganda alle lukket ind og har mulighed for at skabe sig et værdigt liv. Og det er noget Danmark gerne støtter op om, lyder det fra udviklingsminister Ulla Tørnæs. Medvirkende: Ulla Tørnæs, Minister for udviklingssamarbejde.

 18. Ondskab i fiktion skaber selvrefleksion

  Den norske forfatter Jo Nesbø er ekspert i at skrive om menneskers onde handlinger. I 20 år har han skrevet uhyggelige krimiromaner om sadistiske mordere, og han mener, at ondskaben, man finder i hans romaner, og som man også finder i meget anden fiktion, kan bruges til at sætte gang i selvrefleksion. Kan man identificere sig med heltens uselviske ofring af sig selv, eller med skurkens sadisme? Det hjælper de onde handlinger i bøgerne os til at tænke over. Medvirkende: Jo Nesbø, krimiforfatter. Af: Jais Nørgaard.

 19. At forstå hvordan webshops får gavn af at være personlige overfor kunder

  Medvirkende: Reimer Ivang, lektor i internationale markedsføring og nye medier ved Aalborg Universitet.

 20. Regeringens forslag om at lempe reglerne for etableringen af havbrug møder kritik

  Medvirkende: Esben Lunde Larsen, miljø- og fødevareminister (V); Maria Reumert Gjerding, miljøordfører, Enhedslisten.

 21. Der er fanget en vragfisk i Øresund

  Det sker af og til at der dukker sjældne fiskearter op i de danske farvande og for nylig blev der fanget en omkring øen Hven i Øresund. Medvirkende: Michael Hansen, Øresundsakvariet i Helsingør, Havbiolog.

Seneste udsendelser

 1. P1 Morgen

  Oprør fra udkanten: Ny rapport kortlægger folketingsvalget 2015. Det politiske danmarkskort er mere polariseret end nogensinde tidligere. Det viser en ny stor undersøgelse af folketingsvalget 2015. De store danske banker tager ikke kontrollen med hvidvaskning af penge alvorligt. Berlingske Business har de seneste dage afdækket, at milliarder af kroner er blevet hvidvasket gennem danske banker i Østeuropa. Danske Bank har alene hvidvasket 7 milliarder kroner gennem en filial i Estland. Vi spørger Berlingske Business' redaktør, hvorfor bankerne - her 7-8 år efter finanskrisen - endnu ikke fører ordentlig kontrol med deres kunder. Store magter som USA; Rusland og Kina har rumprogrammer... Og nu får Aarhus også ét... På Aarhus universitet går man nu i gang med at bygge en nano-satellit, som bliver sendt op til den internationale rumstation ISS senere på året. Hvad kan Aarhus Universitet få ud af at have en satellit i rummet, dét og meget mere kan du høre i dagens P1 Morgen www.dr.dk/p1morgen

 2. P1 Morgen

  Borgere mister oftere støtten, fordi kommunen læser loven forkert Sidste år kom Ankestyrelsen frem til, at kommunerne havde begået fejl i 29 procent af de sager inden for beskæftigelses- og socialområdet, som borgerne klagede over, og det er en stigning fra tidligere. En ny bevægelse ønsker at styrke det europæiske fællesskab Én mands ide vokser sig langsomt større og større: sidste søndag var der EU-positive demonstrationer i over 50 tyske byer og flere europæiske storbyer er kommet med - på søndag bliver København en del af bølgen. "Pulse of Europa" kalder bevægelsen sig og de demonstrerer FOR noget. De drømmer om at få det oprindelige fredsprojekt i det europæiske samarbejde op på dagsordenen. Forældre skal være bedre forbilleder for deres børn. Sådan lyder budskabet fra lærer og viceskoleleder Thomas Skovbo. Han mener, at moderne forældres stigende engagement i deres børns liv gør dem - altså forældrene - til dårlige rollemodeller. VI beder Thomas Skovbo om en forklaring, dét og meget mere kan du høre i dagens P1 Morgen. www.dr.dk/p1morgen

 3. P1 Morgen

  Frankrigs præsidentfavoritter tørnede sammen i går aftes på fransk tv. Vi begynder i Frankrig hvor millioner af franskmænd i går havde sat sig til rette foran tv'et da de fem førende præsidentkandidater til valget til april mødtes for første gang til en tre timer lang live politisk debat. Skuespillere bondefanges til at betale for ubrugelig hjælp til Hollywood-karriere. Flere unge skuespillere har i den seneste tid betalt en amerikansk virksomhed tusinde vis af kroner mod løfter om at de vil blive hjulpet til at få en karriere i USA. Men løfterne bliver langt fra indfriet, og blandt andet derfor siger skuespillernes forbund, at man skal kontakte dem, inden man skriver under med virksomheden. Vi får forbundet og en af de skuespillere, der har brugt pengene på drømmen om en karriere i USA, i studiet kl. 6.32. Danske banker er blevet misbrugt til at hvidvaske penge for østeuropæiske kriminelle - det kan Berlingske afsløre her knap en uge efter, at Finanstilsynet rettede en hård kritik mod bankernes rolle i de afsløringer, der kom i forbindelse med de såkaldte Panama Papers. Nu er den altså gal igen, og tilsyneladende har både Nordea og Danske Bank svigtet deres ansvar siger flere eksperter. Det er en sag vi følger her til morgen. Hør mere om dette og meget andet i dagens P1 Morgen. www.dr.dk/p1morgen

 4. P1 Morgen

  Her til morgen sætter vi fokus på, hvordan det i Uganda er lykkedes at få flygtninge til at blive i nærområdet. For som vi i sidste uge kunne fortælle, så er 800.000 mennesker flygtet over grænsen fra Sydsudan, og de er blevet taget så godt imod, at de fleste bliver i området i stedet for at flygte videre. Vi dykker ned i, hvad det præcist er der bliver gjort i Uganda, spørger om modellen kan udbredes til andre lande, og endelig hvad udviklingsminister Ulla Tørnæs kan gøre for at støtte det, som hun mener er den rigtige vej frem. Regeringen giver tilladelse til flere og større havbrug langs de danske kyster. Havbrug udleder en del næringsstoffer, og derfor har regeringen foreslået, at hvis man vil anlægge et havbrug, så skal man også nogle lave miljø-kompenserende tiltag der udligner den øgede udledning af næringsstoffer i havet. Altså når man laver noget der er skidt for vandmiljøet, så skal man også lave noget der er godt for vandmiljøet, så det går nogenlunde lige op. Regeringen vil lempe reglerne, så det bliver muligt at etablere nye havbrug eller udvide eksisterende. Det skulle gerne skabe både arbejdspladser og flere penge til vandkants-områderne, men det risikerer også at belaste vandmiljøet. For flere og større havbrug giver også mere udledning af næringsstoffer. Derfor har regeringen suppleret med det den i lovforslaget kalder 'kompenserende marine virkemidler' som for eksempel muslinge- og tangfarme. Regeringen forslag om at lempe reglerne for etableringen af havbrug møder kritik. Vi beder miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen, svare på kritikken. En personlig hilsen, en lille chokolade eller et like på Facebook. Der er mange måder at skabe kontakt til sine kunder, der handler på nettet. Og det kan godt betale sig, siger en webshopejer, som vi taler med. www.dr.dk/p1morgen

 5. P1 Morgen

  I dag er der optagelsesprøve til Den Kongelige Balletskole i Odense. Det er den anden af de i alt tre balletskoler i Danmark, der hvert år lokker hundredvis af håbefulde børn til optagelsesprøve. Lørdagens udgave af P1 Morgen står bl.a. i ballettens tegn, når vi snakker med to drenge og deres mor, der var til optagelsesprøve på balletskolen i København sidste weekend, et tidligere balletbarn og en lektor i dansevidenskab. Derudover kan du i dagens udsendelse høre om topmødet mellem Donald Trump og Angela Merkel og om de sidste 20 års mange bandepakker, men du kan også få svar på dette spørgsmål: Hvordan vurderes 15.000 stykker Beatles-memorabilia i et auktionshus? www.dr.dk/p1morgen

Flere udsendelser på programsiden

Mest hørte på DR P1

Lige nu på DR P1

Orientering

DUC med Maersk i spidsen og staten har forhandlet en ny aftale for udvinding af gas og olie i den danske del af Nordsøen. Det skete med et bredt forlig i Folketinget i går. Vi spørger de to grønneste forligspartier, SF og De Konservative, hvordan Nordsø-aftalen stemmer overens med deres ønske om 100 procent vedvarende… Vis mere

Startede klokken 03:03 Slutter klokken 04:55 (Næste: Danmark Kort)

Mere radio

 1. p1d
  Program: Radiofortællinger: Kniven for struben Peter er på vej hjem fra værtshus, da han holdes op af en mand med kniv Genre: Perspektiv
 2. p1d
  Program: Platt-form: Morgen quicky med Platt-form Ugens gæst er Søren Pape - alt kan ske - og det gør det Genre: Sjov radio

Søg efter titel