15 hurtige til Suspekt: 'Mange tror, vi kun er pik og patter'

Raptrioen står foran et vildt 2023, hvor de blandt andet skal spille i Parken.

Suspekt skal spille deres hidtil største koncert, når de indtager Danmarks nationalstadion fredag den 15. september. Fra venstre er det Rune Rask, Andreas Bai Duelund og Emil Simonsen. (Foto: © William Green)

Suspekt har prøvet nærmest alt, der er værd at prøve på den danske musikscene.

De har oplevet enorme succeser med singler som 'Gonzo', 'Kinky fætter' og 'Proletar', de er vant til at se både kvinder og mænd smide tøjet og rappe taktfast med på deres tekster, når de giver koncert, og i dag – efter mere end to årtier på farten – er de for længst blevet de ukronede konger af dansk hiphop.

Men de har endnu ikke prøvet at sutte Parken op fra slap. Det bliver der ændret på, når de for første gang giver koncert på Danmarks nationalstadion den 15. september med taglinen "Det kan godt blive vildere".

Men hvad er egentlig deres dårligste vane? Hvad lytter de til i smug? Og hvordan vil de selv beskrive deres nye single 'Pariz', som de netop har sendt på gaden? Vi har stillet Emil Simonsen og Rune Rask fra trioen 15 hurtige spørgsmål om musik, oplevelser og rockstjerne-personaer.

1

Fortæl om den nye single – hvad kan fansene se frem til?

Emil: - Det er en sang, man ikke har hørt fra os før. Man vil nok blive overrasket – forhåbentlig positivt, for vi ville jo ikke sende den ud, hvis vi ikke selv kunne lide den.

Rune: - Det er sådan lidt David Lynch'sk. Den er hård, men blød på samme tid. Det er helt sikkert en ny side af os, vi viser.

2

Hvordan bliver jeres ottende studiealbum sammenlignet med dem, I har lavet indtil nu?

Emil: - Vi er ikke færdige med det endnu, så vi ved ikke helt, hvor det bærer henad endnu.

Rune: - Men det kommer nok til at være i samme boldgade som singlen.

Emil: - Når vi laver et album, har vi omkring 100 beats, der så måske bliver til 50 demoer. Og så er der mellem 20-30 reelle sange, som vi så barberer ned, indtil vi har et færdigt album.

3

Hvad ser I mest frem til i år?

Emil: - 2023 bliver uden tvivl det største år nogensinde for Suspekt. Det tror jeg helt ærligt ikke, nogen af os havde forventet, for vi har været i gang i over 20 år. Hvis vores største år havde været i 2003, føler jeg, det havde været mere sandsynligt.

4

Hvordan bliver det at skulle spille i Parken?

Rune: - Vi har været ude at kigge på det, og det bliver jo helt ekstremt stort. Det virker meget, som om det hele kommer ned i hovedet på én, når man står der. Men jeg ved sgu ikke, hvordan det kommer til at være, når der står 47.000 mennesker lige foran én.

"Det kan godt blive vildere" fredag den 15. september i Parken. I hvert fald, hvis det står til drengene i Suspekt.
5

Føler I, at det er en blåstempling af rap-genren, at I skal spille i Parken?

Emil: - Det er i hvert fald én eller anden form for manifest. Vi har været rundt i hele landet at spille i over 20 år. Der er mange, der synes, vi kun er pik og patter, og vi er blevet skudt i skoene, at vi kun er dem, der bander, men hvis vi kan fylde Danmarks nationalstadion, så har vores genre én eller anden form for berettigelse, som man er nødt til at tage seriøst – så har vi brudt grænser.

6

I spillede på Orange Scene på Roskilde Festival i 2015. Kommer Parken til at toppe dét?

Emil: - Det er svært at sige, for Orange er måske den mest legendariske festivalscene i hele Europa. Men det her er vores egen koncert, hvor folk kun kommer for at høre Suspekt. I år er det kun Depeche Mode, Coldplay, Springsteen og Metallica, der spiller den...

Rune: – og så fucking Suspekt!

7

Hvad har været jeres vildeste oplevelse rent professionelt so far?

Emil: - Det vildeste var at spille Grøn Koncert i år. Det var også dér, vi fik blod på tanden i forhold til at spille i Parken. Vi stod dér i sommernatten med 35.000 mennesker, som også var kommet for at høre alt muligt andet musik – men de blev der sgu alle sammen til den bitre ende for også at høre os.

8

Og den værste oplevelse...?

Rune: - For to år siden skulle vi have spillet primetime på Orange igen, og så kom fucking corona. Dér stod vi og var sådan lidt: "Hvad skal vi nu?". Vi havde øvet os op til en kæmpe arenaturné, og så blev hele lortet bare aflyst.

9

Hvordan kommer man ned i gear igen, når man lige har spillet på en kæmpe scene som for eksempel Orange Scene?

Emil: - På et tidspunkt havde vi sådan et ur på, der målte, hvor mange kalorier vi brændte af i løbet af sådan en koncert – og det talte altså 1.000 kalorier.

Rune: - Man er helt smadret bagefter, så det er ret nemt at komme ned igen.

10

Hvad er det bedste ved at være et kæmpe navn herhjemme?

Rune: - Folk smiler altid til én.

Emil: - Og så er det generelt fedt at blive anerkendt for det, man laver. Vi er sygt heldige at lave noget, vi elsker, som folk faktisk sætter pris på. Hvis alle fik den bekræftelse, vi gør, ville det hele sgu være bedre. Det er også fedt at påtage sig at være et talerør for andre. Det med at bruge vores power og gøre opmærksomme på de forskelle, der er i vores samfund – vi kommer selv fra Albertslund og har oplevet forskellene – dér synes jeg, vi har gjort en reel forskel.

Suspekt spiller på Grøn på Amager i juli 2022. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)
11

Hvordan slapper I af?

Rune: - Med træning. Det er det bedste. Det giver vildt meget, og så står du bare og tænker ikke på noget som helst imens.

12

Hvad er jeres værste vane?

Emil: - Jeg kommer for sent, siger dem omkring mig.

13

Hvad har I lyttet mest til på Spotify i år indtil videre?

Rune: - Empire of the Suns album 'Walking on a Dream' er på repeat hos mig pt.

Emil: - Lige nu hører jeg rigtig meget Die Antwoord.

14

Har I noget, I lytter til lidt i smug, som måske vil komme bag på folk?

Rune: - Jeg hører virkelig meget Wham for tiden.

Emil: - Jeg har lige hørt soundtracket til 'Top Gun'. Jeg hører sygt meget, virkelig mærkelig musik.

15

I har jo begge børn. Hvordan forener man sin "rockstjerne"-persona med sit private jeg, når man er blevet far og måske lever et ret traditionelt familieliv?

Emil: - Det er ikke så unaturligt at forene de to ting. Vi er jo bare, hvad vi er. Det er en naturlig del af ens udvikling. Da vi annoncerede Parken, kunne jeg godt have suttet mig selv ned i champagne, men det endte med, at der var fem små unger, jeg endte med at feste med. Det var sgu også fed energi.

I 2020 vandt Suspekt prisen som 'Årets gruppe' ved Danish Music Awards. (Foto: © Martin Sylvest, SCANPiX)