Christian er professionel pokerspiller og er træt af 'crazy' fordomme om sit karrierevalg

Christian bruger hver uge timevis på at studere poker og dygtiggøre sig, men han føler ikke altid, at folk forstår jobbet.

(Foto: © Carsten Andersen, DR)

På nogle punkter er 23-årige Christian Frimodt som mange andre jævnaldrende.

Han er vokset op i en lille by tæt på Vejle med mor, far, bror og hund, bor i dag i en lejlighed i Aarhus, elsker at rejse, gå ud at spise, se sine venner – leve livet.

Men på ét meget væsentligt punkt skiller han sig ud. I modsætning til mange andre har han efter handelsskolen fravalgt alt fra sabbatår, videregående uddannelse og læreplads til fast job.

I stedet satser han alt på ét bræt: Poker.

Og vi taler ikke om et hyggekortspil en lørdag aften med venner, billige jetoner, et par småsedler og en flaske whiskey.

- Da jeg gik på efterskole, var der nogle, der spillede poker, og jeg kan huske, at jeg ikke kunne reglerne og ikke var interesseret i spillet. Det er faktisk lidt sjovt at tænke på i dag, siger Christian, der her ses til livestreaming af DM i Poker. (Foto: © PRIVATFOTO)

Christian har nemlig valgt en levevej som professionel pokerspiller, og det betyder de helt store internationale turneringer online og fysisk, som let kan koste flere tusind kroner at deltage i, og hvor gevinsten så også kan være en halv årsløn – eller mere.

- Min største gevinst er 36.000 dollar (cirka 270.000 kroner), som jeg vandt for knap et år siden. Det var selvfølgelig pissefedt – men vildere var det så heller ikke. Det havde været mere wow at vinde 100.000 dollar, siger 23-årige Christian.

Lige nu tjener han i snit 60.000 kroner om måneden. De fleste penge reinvesterer han, og så sørger han også for at rejse, besøge pokervenner over hele verden – og leve livet.

- At være professionel pokerspiller gør, at jeg kun har mig selv at stå til ansvar for. Jeg kan arbejde i hele verden eller holde ferie.

Til gengæld har han også perioder, hvor han taber penge – til tider rigtig mange penge. For nylig tabte han 31.000 dollar svarende til 230.000 kroner.

- Jeg skal ikke lyve. Jeg kan sagtens have en dag, hvor jeg er i dårligere humør, end hvis jeg havde vundet. Det kan sagtens ske, indrømmer han.

'Du skal se det som dit arbejde'

Mange ville nok stå af pokerræset og finde sig en anden karriere, hvis de tabte en kvart million på at gamble.

Men ikke Christian. Han trækker sig ikke. Til gengæld satser han heller ikke alt for at indhente det tabte.

- Hvis du ikke kan håndtere det ordentligt, og du bare satser højere, højere, højere, når der kommer en "downperiode", hvor du taber mere end du vinder, ender du med at miste dine penge – også selvom du er verdens bedste pokerspiller. Du skal se det som dit arbejde, hvor du er din egen enmandsvirksomhed; dér går du jo heller ikke ud og køber nye lokaler, hvis du ikke har kunder i butikken.

- På den korte bane i poker kan der ske ting, der kan ramme dig. Men på den lange bane kan du se, hvem der arbejder hårdt, siger Christian, der har gang i op til 15 pokerborde på samme tid. (Foto: © Anders Brohus, DR)

Som investering i sig selv Christian han brugt penge på en mindset-coach, ligesom han mediterer dagligt, fordi det giver ham bedre overblik over livet og gør, at han ikke bliver påvirket af ting, han alligevel ikke kan kontrollere.

- Det er meget vigtigt ikke at blive påvirket af pokerresultater på den korte bane, da der er meget varians med i poker. Derfor er det vigtigt at kunne se ud over det og fokusere på processen i at blive bedre dag for dag – og så vide, at det nok skal komme af sig selv, forklarer han.

I sin relativt korte karriere er det blevet til 21.000 turneringer, og i snit bruger Christian 60 timer om ugen på poker fordelt over fem-seks dage.

Nogle gange er Christian med i femten pokerturneringer på én gang og for at kunne bevare overblikket over sine præstationer, bruger han et computerprogram, der minutiøst tracker alle resultater, viser grafer med statistik, antal spil, profit, tab – det, han kalder for "kalkuleret risiko", ligesom aktiehandel.

Møder mange crazy fordomme

Fordi det er Christians karrierevalg, er han virkelig træt af folks reaktioner, når de hører, han er professionel pokerspiller.

- Poker går jo under "gambling" ligesom for eksempel roulette, så mange tror, det er det samme. Derfor møder jeg mange crazy fordomme – folk, der tror alt muligt misforstået; enten at jeg er ludoman, at det er et meget usikkert arbejde, eller at "det kan man da ikke leve af".

- Det er meget, meget frustrerende og en grund til, at jeg vil stå frem i dag for at gøre Danmark lidt klogere på, hvad det vil sige at være professionel pokerspiller, siger Christian, der også lægger pokerresultater og pokerrejser på sin Instagram, så folk kan få indsigt i hans arbejde.

Hvor går grænsen mellem at spille for så store pengebeløb og bruge så mange timer på poker til at være ludoman?

- Selve spørgsmålet er absurd, og det er absurd at kalde mig for ludoman. En ludoman har et ekstremt stort underskud på det, personen spiller på, som påvirker livet virkelig negativt. Jeg har aldrig mødt en person, der levede af gambling, som var ludoman.

Så du er aldrig stødt på ludomaner i pokerverdenen?

- Der er ingen tvivl om, at nogle af dem, der spiller poker på hobbyplan, kan være ludomaner. Jeg har sikkert også mødt og måske spillet mod nogle. Men hvis du spørger mig, så er det grundlæggende spilleproblem i verden og Danmark overhovedet ikke poker. Jeg mener, at spillemaskiner, roulette og oddset er meget værre, og at poker slet ikke hører ind under samme kategori.

Ifølge Center for Ludomani, der er landets største behandlingssted, kan man sagtens udvikle ludomani ved at spille poker.

- Tilbage da onlinepoker blev meget stort, havde vi mange pokerspillere i behandling, men det er stilnet lidt af. Poker er nemlig anderledes end andre pengespil, da det ikke kun er held, men også andre faktorer, der spiller ind for at vinde. Det vil sige, at det går noget hurtigere med at indse, hvis man ikke har en chance for at vinde. Men vi får stadig folk ind, der spiller poker i et omfang, hvor der er tale om ludomani, lyder det fra centerleder Henrik Thrane Brandt.

At spillet kan drive andre til at blive ludomaner får dog ikke Christian til at ændre syn på sin pokerkarriere.

I tv-programmet 'Gambler' på DRTV sidder du med tidligere ludomaner, der har været meget langt ude på grund af spil. Hvad tænker du om det?

- Det er da aldrig fedt at høre historier som deres, men det påvirker mig ikke i den forstand, at jeg vil stoppe med at spille poker, slår han fast.

I nabolandet Tyskland er der kommet store restriktioner for onlinegambling, og det får Christian til at frygte, at det samme vil komme til Danmark. - Vi bliver sat i bås med roulette og andet idiotisk gambling, hvor det giver mening at lave restriktioner. Men hvis vi får samme poker-restriktioner som i Tyskland, er jeg den, der er rejst til udlandet – for eksempel Wien, Malta, London eller Canada, hvor andre professionelle pokerspillere flytter hen. (Foto: © Anders Brohus, DR)

Lærte poker i fætters garage

Selv lærte Christian som 17-årig at spille poker i sin fætters garage. Tidligere havde han ikke været specielt grebet af spil, men fætteren var en virkelig god pokerspiller, og Christian husker, hvordan han blev dybt fascineret af spillet.

Til at starte med var han ikke selv vildt god, men opdagede hurtigt, at han kunne træne sig op. Det gjorde, at han blev grebet af spillet og begyndte at nærstudere andre pokerspillere på nettet.

- Det er muligt for alle at blive rigtig gode til poker, hvis man er villig til at lægge mange timers hårdt arbejde i det. Jeg er ikke sådan en superklog dude – jeg mener, at mange af mine venner er langt mere intelligente end mig. Selvfølgelig er der en faktor af, at talent kan bringe dig længere, men i bund og grund kræver det hårdt arbejde og passion.

Udover hårdt arbejde kræver det vel også en vis portion held at vinde i poker?

- Flere tusind professionelle spillere lever af det, og de er jo ikke "bare" heldige. Men jo, der er selvfølgelig også en smule held i det, for ellers ville meget få af de allerbedste vinde alt, ligesom i skak, siger Christian og fortsætter:

- Det smukke ved poker er, at du får, hvad du fortjener på den lange bane. Ligesom i det virkelige liv. Hvis du generelt slacker den totalt, vil det på den lange bane ramme dig.

- Poker kan ikke bare være mit et og alt, for der vil komme dårlige perioder, som jeg ikke kan kontrollere, og jeg vil ikke leve et liv, hvor jeg er alt for styret af op- og nedturene. Derfor er det meget vigtigt at finde en god balance med andet indhold i livet. (Foto: © PRIVATFOTO)

'Min mor ville have, jeg tog en uddannelse'

Da Christian blev færdig med handelsskolen, tog han så et – for mange – vildt valg; at satse alt på at blive professionel pokerspiller.

Han fik et job og brugte al sin fritid på at forbedre sit spil på alle måder. Han vidste, at hvis det ikke skete, måtte han gå en anden vej i livet, men ret hurtigt blev han bedre og bedre, og i 2020 fik han så en coach, der selv havde været langtidsprofessionel, som bekræftede ham i, at det var det rigtige.

Hvordan reagerede dine forældre?

- Som jeg tror, alle forældre ville reagere. De vidste ikke, hvad det var, og var bange for, at det var alt for usikkert. Min far sagde faktisk aldrig noget, men min mor sagde i starten, at hun gerne ville have, jeg skulle tage en uddannelse som et "sikkerhedsnet". Men min lyst til at gå på universitetet var ikke stor, og jeg vidste, at det her var den helt rigtige løsning for mig, siger han og tilføjer:

- Så uanset hvad mine forældre mente om poker, havde det ikke nogen påvirkning på mit valg, da jeg først var afklaret.

Ifølge Christian, som pt. er single, er det ikke umiddelbart et scoretrick at sige, at man er professionel pokerspiller. - For at være helt ærlig forbinder mange det med usikkerhed, lyder det. (Foto: © PRIVATFOTO)

At gå efter sin drøm uden at have en backup-uddannelse har han ikke fortrudt ét eneste sekund. Han satser på, at han stadig om tyve år lever som professionel pokerspiller.

Det eneste, der skulle stå i vejen for karrieren, ville være ham selv, hvis han en dag mistede gejsten for at blive bedre. Men det er svært at forestille sig lige nu, hvor han er i fuld gang med at udleve sit drømmeliv, mener han.

Er du stolt af dig selv og det, du har opnået?

- Alt bliver jo en normal hverdag. Men hvis jeg i 2019 kunne se, hvordan mit liv ville være i dag, tre år senere, ville jeg faktisk være stolt af mig selv.