23-årige Morten tømmer skraldespande på arbejdet den ene dag - og står på landets største scener den næste

Den euforiske følelse efter en koncert, varer ikke altid så længe, når man er et upcoming band med forpligtelser ude i virkeligheden.

(Foto: © Betina Garcia, DR)

Af sine lungers fulde kraft skriger han: "JAAAAAH MAND" og slår hårdt ud i luften med mikrofonen knyttet i hånden. Han river sig i håret, giver den alt, hvad han har, og sparker ud i ingenting, så ærmerne på hans ferskenfarvede skjorte blafrer.

- Hvis en koncert er gået rigtig godt, er det jo, som om man svæver på en sky bagefter! fortæller Morten Holm Ørsager, der sammen med sit band Kalaset lørdag eftermiddag spillede koncert på den bornholmske festival Wonderfestiwall.

Det er blot den seneste af over 30 koncerter, som det anmelderroste indierockband har spillet over hele landet denne sommer.

Forsanger Morten Holm Ørsager stod set ikke stille på scenen på noget tidspunkt. (Foto: © Betina Garcia, DR)

Men den euforiske følelse, som man får efter en koncert, varer ikke nødvendigvis så længe:

- Når hverdagen vender tilbage, kommer man altså hurtigt ned fra skyen igen. Det er fjæset først - lige ned i asfalten, fortæller den 23-årige forsanger, der ved siden af musikken har et helt almindeligt job i restaurationsbranchen.

Han er glad for sit arbejde. Det er slet ikke det...

Det er bare noget meget andet end at stå foran 500 glade, dansende festivalgæster, som han gjorde det på Bornholm.

- Når man så står dér dagen efter og tømmer skraldespande så… Ja, det er altså bare en super wierd følelse!

Det fem personer store band har i de seneste år fået stigende succes, flere gode anmeldelser og en støt voksende fanskare.

Ikke mindst har hittene 'Riv i mit hår' og 'Vi uendelige' så småt sat fynboerne på det musikalske danmarkskort over kunstnere på vej frem.

Kalaset har spillet på Bornholm før, men det er første gang på Wonderfestiwall. (Foto: © Betina Garcia, DR)

Tilmed mente musikmediet Gaffa i en overskrift sidste år, at Kalaset ligefrem havde "vundet" ved at have Morten som forsanger.

Og den analyse kan publikum ved gårsdagens koncert godt relatere til.

- Han er virkelig cool, synes jeg, og det var i det hele taget en super fed koncert. Jeg så dem sidste år på Vig Festival, hvor jeg ikke kendte dem og blev meget positivt overrasket. Så derfor skulle jeg helt sikkert høre dem igen, lyder det fra 20-årige Iris Heding, der så koncerten oppe foran sammen med sine veninder.

- Selvom der ikke var sådan vildt mange mennesker, fik de alligevel publikum rigtig godt med, siger 20-årige Iris Heding. (Foto: © Betina Garcia, DR)

Oppe foran kunne Iris Heding sammen med sine veninder også tydeligt følge med i forsangerens energiudladning - og også høre ham ærligt fortælle om en stor forandring i bandets fem år lange levetid.

De fem bandmedlemmer har nemlig boet helt tæt sammen i et kollektiv, hvor de også lavede deres debutplade, 'Grib mig hvis jeg falder', som udkom i starten af året.

Men for få måneder siden flyttede de fra hinanden - til forskellige dele af landet endda.

Kalaset består fra venstre af Jakob Rønn, Anders Mygind, Morten Holm Ørsager, Sidsel Due og Henrik Skov. (Foto: © Betina Garcia, DR)

- Det er en stor ting for os. For hvordan skal vi nu lave musik sammen og være et band, når vi ikke længere har et hus sammen? spørger Morten Holm Ørsager retorisk publikum.

Han har selv svaret:

- Det kan godt være, at vi ikke har et hus sammen mere, men vi har stadig hjemmet. Og det er dét hjem, vi gerne vil invitere jer med ind i nu.

Og det er tilsyneladende et hjem, som publikum godt gider blive inviteret ind i – også selvom mange af de fremmødte måske ikke er heeeelt sikre på, hvem der bor der.

Nikoline skulle egentlig bare hente bajere, men hørte Kalaset spille og blev hængende ved scenen. (Foto: © Betina Garcia, DR)

- Kender du det, at man kender et band uden at kende dem? Altså jeg har hørt nogle af deres sange, men jeg vidste ikke før nu, at det var dem, der havde lavet dem. Så det var jo heldigt, jeg kom forbi! siger 26-årige Nikoline Frederikke Dam Andersen.

Hun skulle egentlig bare hente øl i det nærliggende øltelt, men bliver fanget af Kalasets koncert, der her hen mod slutningen spiller en af deres mest populære sange, 'Riv i mit hår'.

- De er super fede. Koncerten topper jo lige nu!

Men selvom publikum er glade, og det går godt, er Kalaset stadig i sin spæde start som band.

Derfor skal der stadig tømmes skraldespande eller skiftes bleer for at få det hele til at løbe rundt og måske en dag kunne leve helt af musikken.

- Vi har alle sammen almindelige jobs ved siden af. For eksempel har flere af os også arbejdet i en børnehave. Men det gør virkelig ikke noget. Det holder os nede på jorden – og så er det jo bare det, der skal til, hvis drømmen skal gå i opfyldelse.

(Foto: © Betina Garcia, DR)