26-årige Camilla har sparet over 800.000 kroner op: 'Jeg elsker at kigge i tilbudsaviser'

For Camilla Nyvang er penge lig med frihed. Derfor går hun meget op i, hvordan hun bruger dem.

(Foto: © (privatfoto) / grafik: Oliver Seppo)

Penge er til for at blive brugt. Sådan er der i hvert fald nogen mennesker, der har det med skejser, knaster, monetos, eller hvad vi nu kalder dem.

Hvis det stod til 26-årige Camilla Nyvang fra Randers, så er penge i virkeligheden til for at blive sparet op.

Camilla Nyvang er nemlig vild med at spare for at kunne investere. Det er ikke, fordi hun er nærig eller nægter at bruge penge på sig selv eller sine nærmeste. Hun er bare meget bevidst om, hvad hun bruger sine penge på.

- Jeg kunne aldrig drømme om at købe en sodavand på en tankstation til 25 kroner, hvis der ligger en Netto ved siden af, hvor den samme sodavand på køl koster 15 kroner, forklarer Camilla.

For 26-årige Camilla er det næsten blevet en hobby at spare. I sin fritid deler hun sine sparetips og råd om privatøkonomi på YouTube, Instagram og sin hjemmeside under profilen 'Økonominørden'. (Foto: © (privatfoto))

Camillas tilgang til penge har betydet, at hun allerede i en alder af 26 år har sparet mellem 800.000 og én million kroner op.

Her kan du læse, hvordan har hun har fået sin formue til at vokse.

Brugte konfirmationspenge på aktier

Lige så længe Camilla kan huske, har hun gået op i økonomi.

Hendes forældre er begge bankfolk, og når hun som barn sad ved middagsbordet, lyttede hun til sin fars dedikerede fortællinger om, hvad der skete på børsen, og hvor meget han havde tjent og tabt på sine aktier.

Selvom Camilla ikke syntes, matematik var spændende i skolen, så havde hun det helt anderledes med emner som økonomi og investeringer, og da hun blev konfirmeret, valgte hun at investere nogle af sine pengegaver i aktier.

- Jeg kan huske, jeg købte en Nintendo Wii, og så købte jeg for 2.000 kroner aktier i Novozymes og Danske Bank. I dag virker 2.000 kroner måske ikke af meget, men for mig var det ret meget dengang, fortæller hun.

For Camilla Nyvang var købet af konfirmationsaktierne ikke bare noget, hun gjorde, fordi hendes far købte aktier. Helt grundlæggende var hun bare fascineret af tanken om, at penge kan vokse, hvis man bruger dem på den rigtige måde.

- Når man taler om økonomi, så er begrebet "renters rente" helt essentielt for mig. Det går kort fortalt ud på, at hvis du tjener renter på de penge, du sætter i banken eller fra dine investeringer, og hvis du geninvesterer pengene fra renterne, så kan du på den lange bane tjene rigtig mange penge, forklarer Camilla, der efter folkeskolen tog en HHX, hvor hun opdagede, at virksomhedsøkonomi var virkelig spændende.

Elsker tilbudsaviser

Hvis man skal tjene penge på ens penge, er det naturligvis også vigtigt, at man kan spare op. Her er Camilla Nyvang lidt af en ekspert.

I en alder af 21 år blev hun uddannet revisor. Det sikrede hende en fast løn, som betød at hun hver måned kunne sætte et pænt beløb til side på en opsparingskonto.

Imens mange andre skruer deres forbrug i vejret, når de får deres første job, så var det ikke en fælde, Camilla havnede i.

- Generelt har jeg altid været god til at kontrollere min økonomi og mine køb. Jeg køber ikke noget, jeg ikke har brug for, og jeg kan faktisk ikke huske, hvornår jeg sidst har impulskøbt noget tøj, fortæller hun.

En anden måde Camilla sparer penge på er, at hun er disciplineret, når det gælder madindkøb.

- Jeg elsker at kigge i tilbudsaviser, og jeg elsker faktisk også at handle ind. Jeg synes nok bare, det er virkelig sjovt at prøve at optimere. Måske lyder det mærkeligt, men for mig er det bare fedt, at jeg kan holde mig til min liste, og det er en nice følelese, når jeg gør en god handel, siger Camilla, der shopper i mange forskellige supermarkeder for at sikre sig de gode tilbud.

- Allerede inden jeg er løbet tør for køkkenrulle, skriver jeg det ned på min indkøbsliste. Når jeg så render ind i det helt rigtige tilbud, så slår jeg til og køber rigtig mange køkkenruller på én gang, forklarer Camilla. (Foto: © (privatfoto))

På den måde foregår mange af Camillas indkøb. Når hun køber ind, vælger hun også gerne den billigste variant af produkterne, dog med undtagelser. Hvis en bestemt type mayonnaise, ketchup eller pålægschokolade smager bedre end noget andet, så vil hun gerne gå på kompromis med det.

- Bare fordi jeg godt kan lide at spare penge, så betyder det ikke, at jeg ikke vil leve godt. Det er heller ikke sådan, at jeg ikke går ud og spiser på restaurant med mine veninder, men hvis jeg gør, så køber jeg ikke alt mulig mad, jeg ikke vil spise. Og jeg bestiller ikke en stor cola, hvis jeg ved, at en lille eller mellem størrelse cola er stor nok til mig. Grundlæggende mærker jeg efter inden i, hvad jeg har lyst til og behov for.

Sparer 5.000 kroner op hver måned

Imens nogen mennesker ikke orker at skabe sig et overblik over deres økonomi og nærmest får pres over at logge ind på deres netbank, så elsker Camilla at nørde sin privatøkonomi og overvåge sine konti.

Faktisk nørder hun sine pengevaner så meget, at hun i fritiden hygger sig med at dele tips ud på sine hjemmeside, Instagramprofil og på YouTube under navnet 'Økonominørden'.

Hver gang Camilla panter, sætter hun pengene ind på en konto hos Nordnet. Nordnet er en online børsmægler, hvor hun nemt kan købe, sælge og holde øje med sine investeringer. (Foto: © (privatfoto))

- Jeg har for eksempel kigget lidt nærmere på de her betalingsserviceaftaler, man tilmelder sig, når man betaler regninger over sin netbank. Det koster som regel ni kroner at betale en regning, og selvom det måske ikke lyder af så meget, så kan det jo bliver til mange penge på et år, hvis man betaler hver måned for sit fitnessabonnement eller sine forsikringer.

For at undgå de mange små betalingsgebyrer har Camilla besluttet, at hun betaler for sine forsikringer en gang om året.

- Måske er det bare 100 kroner om året, jeg sparer på forsikringerne, men tænk lige over, hvor meget det er på et langt liv. Sådan noget synes jeg er fedt at nørde og dele med andre.

De her sko fandt Camilla for 200 kroner på Trendsales. De var aldrig brugt, og da hun netop stod og manglede et par sko, gav det mening for hende at købe dem. Camilla har regnet ud, at hun sparede 400 kroner på købet, hvilket svarer til 2,5 timers arbejde efter skat. (Foto: © (Privat foto))

En anden post som Camilla elsker at kigge nærmere på, når hun skal spare, er abonnementer.

- Abonnementer er noget, Fanden har skabt. Hvis man har en dagligdag og ikke tjekker sin netbank regelmæssigt, så kan man hurtigt betale 70 kroner for en eller anden streamingtjeneste, man er holdt op med at bruge, og der kan være mange penge at hente i det.

Som det ser ud lige nu, er Camilla faktisk så god til at spare, at hun lægger cirka 5.000 kroner til side hver måned.

Måske tænker du, at det er nemt nok at spare op, hvis man som Camilla tjener en voksenløn i en ung alder og ikke har en masse faste udgifter, men Camilla har sammen med sin kæreste både hus, barn, to biler og en hund. Og selvom hun ikke føler, hun lever et liv, hvor hun mangler noget, så kan hun altså alligevel spare adskillige tusinde kroner op.

Penge er lig med frihed

For Camilla handler opsparingen ikke om, at hun drømmer om at blive bosswoman med masser af millioner på kontoen, der lever et liv i luksus. For hende er penge nærmere lig med frihed og uafhængighed.

- Allerede i teenageårene havde jeg mange tanker om, at jeg ikke ville binde mig til et lån, som betød, at jeg skyldte en eller anden bank 5.000 kroner om måneden.

- Sådan har jeg det også med arbejde. For mig er det en stressfaktor at skulle være bundet til at arbejde, hvor jeg bare skal være der 8-16 hver dag. Det er også derfor, jeg er selvstændig.

Camillas trang til frihed og til at tage kontrol over sit eget liv har også fået hende til at sætte sig et ambitiøst mål: Inden for to år vil hun have ansat tre-fire medarbejdere i sin bogholdervirksomhed.

- I gymnasiet var der vist nogen, der syntes, jeg var nærig, fordi jeg ikke gad købe mad i kantinen. Men ellers er jeg egentlig ikke stødt på nogen, der syntes, jeg var nærig. Tværtimod synes mange af mine veninder, at det lyder spændende, at jeg går så meget op i privatøkonomi. (Foto: © (privatfoto))

De medarbejdere skal overtage en del af hendes revisorarbejde, så hun kan skrue markant ned for sin egen arbejdsuge og forhåbentlig sikre sig en solid indtægt, selvom hun kun arbejder 20 timer om ugen.

- Jeg drømmer om at lave den her pengemaskine sådan lidt groft sagt, som kan sikre mig økonomisk uafhængighed. Det kræver selvfølgelig ret meget selvkontrol, og jeg ved godt, at det liv, jeg lever, for nogen måske kan lyde røvkedeligt.

- Men for mig er selvkontrol ikke noget negativt, for mig er det vejen til økonomisk frihed. Der er mange måder at skaffe sig penge på. Lige nu kan du følge med, når Emil Lange prøver at finde en smutvej til nemme penge i programmet 'Emil Lange bliver rig'.

Emil Lange bliver rig