Årets største festival-flop? Publikum og anmeldere raser over popstjernes 'tragiske' playbackshow

Amerikanske Ava Max floppede fælt, da hun lørdag optrådte på Smukfest.

Ava Max optrådte på Smukfest lørdag aften. (Foto: © Helle Arensbak, Ritzau Scanpix)

"Sørgeligt." "Fornærmende." "Tragisk."

Ja, lad os bare være ærlige: Der er ikke mange pæne ord at finde om den koncert, verdensstjernen Ava Max leverede på Smukfest lørdag aften.

Faktisk høster den 29-årige popstjerne bundkarakter hos næsten alle de anmeldere, der overværede lørdagens koncert, der var sangerens første på dansk jord.

Men anmelderne vender vi tilbage til. Lad os først give ordet til den tilfældige kvinde i publikum, der under koncerten tørt konstaterede:

- Hun har jo givet helt op.

Bemærkningen faldt ellers under det, der skulle have været koncertens helt store højdepunkt, nemlig kæmpehittet 'Sweet But Psycho', der i 2018 sikrede Ava Max sit store gennembrud.

I dag, fem år senere, kan 29-årige Ava Max både prale af talrige hits, milliarder af streams og samarbejder med prominente herrer som Tiësto, Alan Walker og David Guetta.

Denne sommer rejser popstjernen så jorden rundt på sin første koncertturné, der altså lørdag aften lagde vejen forbi bøgeskoven i Skanderborg.

Her troppede Max – efter 16 minutters forsinkelse – op på scenen iført en rød lak-top og et par stramme lædershorts, der undervejs i koncerten voldte sangeren gevaldige problemer.

- Ja, sorry, jeg skal lige binde mine shorts igen, lød det fra sangerinden, der talrige gange måtte afbryde koreografien til hits som 'My Head & Heart' og 'Maybe You're the Problem' for at binde snøren på de drilske gevandter.

Efter 16 minutters forsinkelse troppede Ava Max på scenen flankeret af fire dansere. (Foto: © Helle Arensbak, Ritzau Scanpix)

'Der var alt for meget playback'

Uanset om det var den forsinkede koncertstart, de drilske shorts eller noget helt tredje, der spændte ben for Ava Max, formåede den amerikansk-albanske sangerinde – trods sine mange hits – tydeligvis ikke at leve op til hverken publikum eller anmeldernes forventninger.

- Jeg er ret skuffet, lød det fra 22-årige Julie, der så koncerten med sine venner.

- Der skete ikke så meget på scenen, og det hele var sgu lidt skrabet. Og så var der alt for meget playback.

Vokalen til hits som 'The Motto' og 'Salt' fortsatte da også ganske rigtigt på magisk vis, selvom Max flere gange flyttede mikrofonen langt væk fra munden. Alligevel bad Max fra scenen publikum "synge sammen med hende".

- Nu skal I synge med, jeg gider ikke synge alene, lød det fra Max, inden hun bad en danser komme med noget vand til hendes – måske? – hårdt prøvede stemmebånd.

Netop mængden af playback var også ét af de store kritikpunkter fra veninderne Cecilie og Michelle, der heller ikke var imponerede over streamingsensationens præstation lørdag aften.

- Jeg synes ærlig talt, det var lidt trist at se på. Jeg havde forventet meget mere af hende. Jeg synes, hun sang virkelig meget playback, og jeg føler, hun var meget overfladisk på scenen. Hun kom ikke meget ud over scenekanten, lød det fra Cecilie.

- Ja, det var ren facade og virkede som et indøvet show, hun bare laver alle steder. Der var intet særligt over dét der. Jeg går i hvert fald ikke hjem og tænker: "Dér var årets koncert."

Veninderne Michelle og Cecilie var svært skuffede over Ava Max' koncertdebut på dansk grund. (Foto: © Christian Ellegaard, DR)

Får bundkarakter hos anmeldere

Og lad os så vende tilbage til anmelderkorpset, der altså heller ikke har mange roser til overs for det show, Ava Max, der har 33 millioner månedlige lyttere på Spotify, diskede op med.

Jyllands-Posten kvitterer således med bundkarakteren én stjerne og kalder koncerten "sørgelig".

- Ava Max virkede komplet ligeglad med sin egen optræden, sit publikum og alt andet omkring sig, skriver avisen og beskriver showet som noget, der hørte hjemme på et "andenrangs-diskotek" og ikke et af landets største musikfestivaler.

Hos Ekstra Bladet giver man også én stjerne, kalder oplevelsen for "tarvelig på grænsen til tragisk" og beskriver stjernens Smukfest-debut som "et malplaceret discountshow".

Også her får Max' sparsomme vokalpræstation hug.

- Af og til kunne man lige ane hendes livevokal over alt det, der var med på bånd, men det gjorde reelt ingen forskel, om hun holdt mikrofonen for munden eller for panden, skriver avisen.

Gaffa er knap så hårde og giver to stjerner til koncerten, som de dog fortsat betegner som "et uambitiøst playbackshow".

Ava Max lod dog selv til at være fint tilfreds med lørdagens seance – i hvert fald i sådan en grad, at hun allerede glædede sig til at tage revanche.

- Ses næste gang, Danmark, lød afskedssalutten fra popstjernen, inden hun løb om bag scenetæppet efter præcis 45 minutter på scenen.

Tidligere i år fik Ava Max sig en ubehagelig overraskelse, da en mand under en koncert pludselig hoppede op på scenen og slog ud efter sangerinden, der ifølge hende selv endte med at få en ridse i øjet. Heldigvis forløb lørdagens popbrag uden større dramatik. (Foto: © Helle Arensbak, Ritzau Scanpix)