Ændrede sit navn til prut og svinede sine fans til: Nu har verdensstjernen lavet blodigt stunt

Amerikanske Doja Cat har netop udgivet sit fjerde album, 'Scarlet'.

I skrivende stund ligger Doja Cats hit 'Paint the Town Red' fra albummet 'Scarlet' nummer et på listen over de mest streamede sange i verden i øjeblikket. (Foto: © Sarah Yenesel / Illustration: Oliver Seppo, EPA / Ritzau Scanpix)

For nylig er der dukket nøgne mannequiner indsmurt i noget, der ligner blod, op på forskellige pladser og togstationer i USA.

Hvorfor, spørger du?

Fordi det er Doja Cats måde at reklamere for sit nye album, 'Scarlet'.

Det kan lyde helt vanvittigt at placere blodstænkte mannequiner rundt om, for de ser ret uhyggelige ud. Men hvis vi skal være ærlige, passer det meget godt til den karakter, som sanger og rapper Doja Cat er.

Hendes fjerde album, 'Scarlet', er netop udkommet, og det er derfor en perfekt anledning til at dykke ned i nogle af de vildeste historier om den amerikanske superstjerne Doja Cat.

For hvis du spørger radiovært på P3 Kasper Reippurt, hvad der kendetegner den amerikanske sanger og rapper, er det – udover et åbenlyst talent for musik – også nogle vilde, skøre og mærkelige historier. Doja Cat skiller sig nemlig ikke kun ud gennem sin musik, men også gennem den måde hun opfører sig på online og over for sine fans.

- Hvis jeg skulle beskrive, hvad der kendetegner hende, så er hun kompromisløs, uforudsigelig og autentisk. Det er hun både som menneske og i sit musikalske virke, forklarer Kasper Reippurt.

Til The Met Gala 2023 var Doja Cat næsten ikke til at kende, da hun denne aften var klædt ud som Karl Lagerfelds elskede kat, Choupette. (Foto: © Dprf, AP / Ritzau Scanpix)

- I forhold til hendes musik er det svært at vide, hvor man har hende henne. Der er spekuleret ekstremt meget i, hvor hun er på det nye album ’Scarlet’. Er hun mere rocket? Rapper hun? Er hun gået over til r&b? Doja Cat gør tingene på sin egen måde, og hun er fuldstændig ligeglad med omverdenen, og hvad den tænker om hende, fortsætter han.

Nu hvor albummet er ude, er det også denne pointe, at britiske The Independent påpeger i deres fire-stjernede anmeldelse af 'Scarlet'. Doja Cat har nemlig ændret sig.

- Måske er hun blevet træt af at få fortalt, at hun er for poppet til at blive anset som en 'ægte rapper'. Doja Cat har i hvert fald droppet hendes lysere lyd, som på TikTok-sensationen fra 2019 'Say So'. Denne gang er hun tilbage med noget mørkere og mere ildevarslende, skriver de.

Og hun gør det, fordi hun ikke gør noget som helst for at tilfredsstille andre, peger NME på.

- Der er ingen tvivl om, at Doja Cat får sin pointe frem: Hun skylder os ikke noget, andet end at være fuldstændig sig selv, skriver de og giver hende tre stjerner.

Der er altså tale om lidt af en verdensstjerne, som ikke bare er en frøken hvem som helst – heller ikke når det kommer til hendes personlighed, så her får du de fem vildeste historier om Doja Cat.

1

To af hendes albums blev lavet for at tjene penge

Selv om de tre første albums udelukkende er kommet til verden for at tjene penge, har Doja Cat også vundet et par priser hen ad vejen. Her ses hun til Billboard Music Awards i 2022, hvor hun vandt fire priser. (Foto: © Jordan Strauss, AP / Ritzau Scanpix)

Det kan lyde som en hård udtalelse, og det ikke noget, man normalt hører fra musikere, som jævnligt hælder deres hjerte og sjæl i en udgivelse.

Men det er ikke desto mindre det, Doja Cat udtalte tidligere i år.

- Hun har været ude og sige, at hendes to albums 'Planet Her' og 'Hot Pink' grundlæggende var dårlig musik, som hun udelukkende udgav for at tjene penge, og vi hoppede alle i med begge ben, siger han.

Det kan derfor være svært at vide, hvilket ben man skal stå på som fan, lyder det fra Kasper Reippurt, for hvad med det nye album? Er det så også kun lavet for at tjene penge, eller kan man rent faktisk forvente, at hun giver noget af sig selv?

2

Bruger store ord om sine fans

Nogle af Doja Cats største hits tæller 'Kiss Me More', 'Say So' og 'Woman', som alle har ramt toppen af hitlisterne i USA. (Foto: © Amy Harris, AP / Ritzau Scanpix)

Generelt er det ikke nemt at være fan af Doja Cat, hvis man spørger Kasper Reippurt. Hun har nemlig en tendens til ikke at være særligt imødekommende over for dem - særligt på sociale medier.

I sommeren 2023 endte hun i lidt af en shitstorm på det sociale medie X, som tidligere hed Twitter.

Her valgte nogle af hendes fans at omtale sig selv som ’Kittenz’ – på samme måde som Taylor Swift har sine ’Swifties’, og Beyonce har sin ’Beyhive’. Og det var Doja Cat ikke tilfreds med.

- I stedet for at tage det som et kompliment, som hun jo sikkert gør, så sviner hun navnet til. Hun skriver simpelthen, at det er dumt, at de kalder sig for 'Kittenz', fortæller Kasper Reippurt om sommerens store konflikt.

Helt konkret skrev hun, at hvis man kalder sig selv for en ’Kitten’, skal man tage at lægge telefonen væk, få sig et arbejde og rent faktisk hjælpe sine forældre med de huslige pligter.

Det er derfor ikke for meget at kalde det for et had-kærlighed-forhold, Doja Cat har med sine fans. Det viste hun også, da hun i samme ombæring fik sagt, at hun ikke elskede sine fans.

- Jeg elsker jer ikke, for jeg kender jer ikke engang, skrev hun på Threads, hvilket gjorde, at hun mistede godt en halv million følgere på Instagram, for der blev hendes fans for alvor sure.

3

Kæmpe online-tilstedeværelse

Doja Cat har tidligere måtte aflyse en stor turne, fordi hun havde fået cyster på stemmebåndet - simpelthen fordi hun havde vapet for meget. (Foto: © ANGELA WEISS, AFP / Ritzau Scanpix)

Generelt er Doja Cat en kæmpe personlighed på sociale medier. Hun er vokset op med sociale medier og ved derfor lige præcis, hvordan man skal bruge dem.

- Hun er en, som folk har det grineren over at følge, fordi hun er så kompromisløs. Pludselig livestreamer hun en dag, hvor hun barberer sig skaldet, og på en anden live barberede hun øjenbrynene af. Det er nogle ret vilde ting, men hun er virkelig dygtig på den måde. Hun er virkelig god til sociale medier, siger Kasper Reippurt.

Efter en mindre shitstorm over en koncertaflysning i Paraguay, hvor fans blev sure over hendes opslag på sociale medier, truede hun også med at ville droppe musik for evigt og ændrede sit brugernavn på X til ’I Quit’.

- Alt er dødt for mig, musik er død, og jeg er et fucking fjols for nogensinde at tro, at jeg ville klare den. Det her er et fucking mareridt. Stop med at følge mig, skrev hun.

Hun har dog hverken droppet sociale medier eller sin karriere efterfølgende - heldigvis.

4

Driller de store chefer

Helt fra starten af sin karriere har Doja Cat sagt sin mening højt - også over for chefer og direktører i store firmaer. (Foto: © ANGELA WEISS, AFP / Ritzau Scanpix)

Og for at det ikke er løgn, er det ikke alt, Doja Cat gør på sociale medier.

Da Elon Musik overtog Twitter, inden han omdøbte det til X, gjorde han sådan, at man ikke kunne skifte sit brugernavn længere. På det tidspunkt var Doja Cat kommet til at kalde sig selv for ’Christmas’ på det sociale medie.

Så hun skrev direkte til Elon Musk på sin profil og spurgte, om han ikke kunne åbne, så hun kunne få lov til at ændre det. Hvilket Elon Musk gav lov til.

Hvad gør Doja Cat så?

Ændrer sit brugernavn til ’Fart’ (prut, red.).

- Det viser bare, at hun har en no bullshit-fuckfinger-agtig mentalitet, som er vildt befriende. Det virker ikke til, at hun er sindssygt opmærksom på at pleje sit image, og det siger ekstremt meget om hendes måde at være kunstner på, forklarer Kasper Reippurt.

- Nogle gange træder hun bevidst ved siden af, og det synes jeg er beundringsværdigt, fortsætter han.

5

Talentfuld ud over alle grænser

Doja Cat har gennem sin karriere fået stor ros for at være en fantastisk performer. Hun har danset hele sit liv, og det kombinerer hun ofte med både sang og rap. (Foto: © afp, Ritzau Scanpix)

En ting er dog sikkert – ud over at Doja Cat er helt sin egen – så er hun også vanvittigt dygtig. Kasper Reippurt peger på, at det blandt andet er, fordi hun er så mangefacetteret og uforudsigelig.

- Hun er en ekstremt dygtig rapper, sanger og vokalist. Hun har en ekstremt nysgerrig og eksperimenterende måde at tilgå musikken på. Det er noget, der gør hendes musikalske virke spændende, fordi hun er så dygtig og tør bevæge sig ud på dybt vand, hvor hun skubber til grænserne for, hvem hun er som artist, slår han fast.

- Derfor må hun også være svær at håndtere på et pladeselskab, fordi hvis man har en idé om, hvem hun er, og man køber sig ind på den, så ødelægger hun den idé. Man får tusind pakker, fordi hun laver præcis, hvad hun har lyst til, fortsætter han.