Beyoncé fik formue for at spille sin første koncert i årevis. Nu får hun hug

Det clasher med superstjernens status som homoikon, at hun har spillet i Dubai, mener radiovært.

Her ses Beyoncé til den 63. udgave af den amerikanske Grammy-uddeling i 2021. Nu har hun optrådt for første gang i fire år. Det skete til en hotelåbning i Dubai. (Foto: © Chris Pizzello, SCANPiX)

Det er ikke gået stille for sig, efter Beyoncé forleden spillede en 19 numre lang koncert til åbningen af det luksuriøse hotel Atlantis the Royal i Dubai, der ligger i Forenede Arabiske Emirater.

Flere kritiserer nemlig, at den amerikanske superstjerne, der slår sig op på at være feminist og støtte op om LGBT+-personers rettigheder, har givet koncert i et land, hvor homoseksualitet kan blive straffet med døden.

Det skriver blandt andet The Guardian og BBC.

P3-vært Fie Neergaard forholder sig også kritisk til koncerten, hvor det kun var særligt inviterede gæster, journalister og influencere, der fik lov at deltage:

- Hendes seneste album, 'Renaissance', er dedikeret til hendes afdøde homoseksuelle onkel, og albummet trækker på en masse genrer og ballroom-kulturer, som har haft en kæmpe betydning for en masse LGBT+-miljøer. Albummet er virkelig en historielektion ud i sort queer-kultur, fortæller Fie Neergaard og fortsætter:

- Derfor clasher det så hårdt, at hun vælger at spille i et land, hvor det står i loven, at man ikke må være homoseksuel. Det er sgu ikke så sejt gjort af hende, synes jeg.

Men har hun ikke ret til at spille, hvor hun vil?

- Jo, det har hun selvfølgelig. Men jeg ser hende som værende en politisk bevidst og til dels aktivistisk artist, og så må hun i hvert fald forvente at få nogle hug, fordi det her clasher så voldsomt med det, hun ellers påstår at stå for.

Beyoncé er ikke uvant med at vinde priser for sin musik. Her er det til den 59. Grammy-uddeling i 2017, hvor hun vandt priser for musikken tilknyttet albummet 'Lemonade'. (Foto: © Robyn Beck, SCANPiX)

Det klinger hult

Dubai ligger tæt på Qatar, der sidste år var værter for herrernes fodbold-VM og også har skrappe love mod homoseksualitet.

Dengang fik Qatar kritik på grund af sin behandling af migrantarbejdere og sine love mod LGBT+-personer.

Og Beyoncés nuværende situation minder om den, VM-arrangørerne stod i sidste år, mener Fie Neergaard.

- Til VM i Qatar gjorde de alt for at få arrangementet til at se attraktivt ud med vestlige øjne. Det er det samme, de nu gør i forbindelse med hotelåbningen i Dubai, når de hiver én som Beyoncé ind, der er kendt for sine vestlige værdier.

- Og for hende kommer det så til at klinge hult, når hun vælger at optræde i et land, hvor hun som kvinde aldrig ville kunne leve det liv, hun er vant til, hvis hun selv boede der.

Her ses Beyoncé til premieren på live action-genindspilningen af 'Løvernes konge' i 2019. Hun lagde både stemme og skabte musikken til filmen. (Foto: © Robyn Beck, SCANPiX)

Man kan også spotte folks vrede, hvis man tager et hurtigt kig på Twitter.

- Lad mig lige forstå det rigtigt. Beyoncé udgiver et helt album dedikeret til LGBT+-miljøet, men optræder så for første gang i årevis i Dubai? Dubai, som er så vildt homofobisk?, spørger en Twitter-bruger retorisk, mens en anden konstaterer:

- Du kan ikke påstå, at du er allieret med LGBT+-miljøet, når du samtidig modtager penge fra et land, der slår folk ihjel for at være homoseksuelle.

Efter sigende har Beyoncé fået 24 millioner dollar i betaling for den timelange koncert, der var hendes første koncert i fire år.

Og deri ligger også en del af kritikken, mener Fie Neergaard.

- Hun har næsten lige udgivet det her album, så man har også en forventning om, at der snart kommer en turné. Den er dog ikke annonceret endnu, så folk er også trætte af, at hun nu vælger at spille for en masse rige mennesker og influencere, som ikke nødvendigvis har et forhold til hendes musik, frem for at spille for sine fans.

Til koncerten var det desuden strengt forbudt at filme med sin telefon, der skulle gemmes væk i en pose med kodelås på, men det valgte flere tilsyneladende at se stort på.

'De fleste er nok hurtigt videre'

Det er dog ikke alle, der forholder sig lige så kritisk til koncerten, som blandt andet Fie Neergaard gør.

Det fortæller musikjournalist Abigail Firth til BBC:

- Folk holder sig lidt tilbage med at kritisere Beyoncé, fordi LGBT+-fællesskabet sætter så stor pris på hende. Men hun får ikke nødvendigvis et fripas af den grund.

Fripas eller ej, så vurderer Fie Neergaard, at de langsigtede konsekvenser af Beyoncés Dubai-koncert nok kommer til at ligge på et ret lille sted.

- Selvom der nok er nogle, der trækker en streg i sandet og siger, de ikke længere er fans, så sker der også bare så meget hele tiden – der er konstant nogle, der laver lort i den. Så de fleste er nok rimelig hurtigt videre.