(Foto: © Andreas Bro, DR)

Blod, sved og tårer: 18-årige Philipina blev kåret til dronning af dansk drag

Det gik absolut ikke stille for sig, da dygtige danske dragqueens dystede om at blive nummer ét.

For 100 år siden var det tonerne af 'Se, nu stiger solen', der fyldte Absalons kirke på Vesterbro i København.

Men i lørdags bragede RuPaul's hit 'Sissy That Walk' ud af højttalerne i den gamle kirke.

Midt i Guds hus, der for nogle år siden blev omdannet til folkehus, var scenen fyldt med langbenede gudinder i tårnhøje stiletter og et hujende publikum, der var kommet for at overvære finalen i 'Absalon's Drag Race'.

Som navnet antyder, er der tale om en konkurrence inspireret af 'RuPaul's Drag Race' - et tv-program, hvor dragqueens dyster mod hinanden.

Seks af de bedste queens var gået videre til finalen og skulle, iført vilde kostumer, fjer, rhinsten, parykker, kunstige øjenvipper og negle, brystplader, numsepuder og stiletter, dyste om at vinde titlen, en pengepræmie på 15.001 kroner og et fast dragjob.

Mød de seks finalister i galleriet her:

 • Philipina er 18 år og den yngste deltager i finalen. Hendes kendetegn er "High energy dancing", fordi hun har været balletdanser på Det Kongelige Teater i 12 år: - Jeg startede med drag, fordi jeg blev inspireret af 'RuPaul's Drag Race'. Jeg begyndte at lægge makeup og fandt ud af, at jeg i drag både kan bruge dansen og min makeup på samme tid. Drag er på et år blevet mit liv, siger hun. (Foto: © Andreas Bro, DR)
 • Meduza er 21 og kendt for at vinde Paradise Hotel. Hun har kun lavet drag i fem måneder, så hun er meget glædeligt overrasket over at være nået til finalen: - Jeg er nervøs, spændt og har forberedt mig. Jeg er danser og sanger, men manglede at lære at lægge makeup, så jeg så YouTube og fik nogle drag-venner til at hjælpe mig. Med den korte tid jeg har været i drag-miljøet, har jeg bevist mig selv, og jeg har talenter, man ikke har set før. (Foto: © Andreas Bro, DR)
 • Daiquiri Delight kan godt lide et anderledes og "weird" look: - I aften er jeg en ko, der bliver bortført af aliens. Drag er en måde, jeg kan udtrykke mig selv på, og jeg syr selv det hele. Jeg er folkeskolelærer, jeg er på TikTok, børnebogsforfatter, illustrator og underholder i Zoologisk Have. Jeg synes, det er så forfærdeligt, at nogle tænker, at Ivan, som jeg hedder, når jeg ikke er i drag, godt må gå ud og gøre de her ting, men hvis jeg tager en kjole på, er det pludselig forkert. Så den her debat gør mig sur. Drag er ikke farligt. Alle mennesker er jo i drag – hver dag. (Foto: © Andreas Bro, DR)
 • Danica Dimefox er 22 år og bor i Hvidovre: - Jeg vil definere min drag som sexy trash glam med inspiration fra ballroom. Jeg føler absolut, der er et pres på mig, når jeg laver drag som transkønnet kvinde, og tidligere følte jeg, at jeg skulle overkompensere og være så meget drag, man kunne være. Men nu er jeg nået til, at jeg ikke behøver at bevise mig selv. (Foto: © Andreas Bro, DR)
 • Sascha Holiday startede sin drag-karriere i 2017 og vil beskrive sin drag-stil som "glamourøs og over the top": - Jeg startede, fordi jeg ikke kunne lade være. Dengang var jeg aldrig den her pæne dreng i klassen, men nu kan jeg altid være en prom queen. Jeg er lidt ligeglad med andre, jeg er her for at levere et show. Og så vil jeg sige til de unge queens: Stop nu med jeres små miniskirts - vi har brug for stort hår, kæmpe kjoler og masser af fjer. (Foto: © Andreas Bro, DR)
 • Kacey Jayne er 23 år og kom ind i drag-miljøet for tre år siden, fordi hun blev kæreste med en dragqueen: - Jeg er burlesque-performer, inspireret af old school drag og de gamle divaer. Interessen for drag steg i takt med, at vi lavede drag sammen som en kæresteting. Kacey Jayne imiterer kendisser og karakterer som Miley Cyrus og Kylie Minogue; hun er ikke den store comedy queen. - Jeg kan godt lide, at der er en vis mystik omkring min drag persona, så jeg taler ikke så meget på scenen. (Foto: © Andreas Bro, DR)
1 / 6

'Det er hele mit liv'

For at vinde skulle finalisterne kæmpe ved at lipsynce mod hinanden, indtil et dommerpanel kårede en vinder.

At lipsynce betyder helt kort at mime til en given sang - typisk et hit sunget af en kvinde - som drag-artisterne fortolker på sin egen udtryksfulde måde med følelser og sang foran dommere og publikum.

Og ja, det lyder både sjovt og underholdende, men tag ikke fejl: De seks finalister gav alt, hvad de havde.

- Det er hele mit liv,rklarer den 18-årige finalist Philipina.

- Drag er konstant i mig, jeg vågner altid op og tænker på drag og bruger al min fritid på at forberede mig til drag.

I modsætning til en del af de andre drag-artister, som har en del års erfaring, havde Philipina sin første drag-optræden i maj sidste år. Den fik hun ved selv at ringe rundt og høre, om hun måtte optræde til et show.

Siden er det gået hurtigt, for nok er hun ny, men hun er nok en af de drags med mest erfaring med kropskontrol og scenedans. Hun er nemlig vokset op som balletbarn på Det Kongelige Teater.

- Ballet er et miljø, hvor man får at vide, hvordan man skal opføre sig eksemplarisk. På mange måder var det mega inspirerende på Det Kongelige Teater med en scene, kostumer og teater. Men det var ikke nok for mig. I drag-verdenen føler jeg mig meget mere fri og oplever et miljø, hvor vi støtter hinanden. (Foto: © Andreas Bro, DR)

Efter 12 år og "et konstant pres" blev balletten dog droppet, og det samme skete desværre også med kontakten til mor og far.

Men det lader drag-artisten sig ikke stoppe af.

Philipina fortæller, at hun er født til at optræde foran et publikum, og at drag forener alt det, hun elsker højest: Scenen, dans, teater, kunst.

Og så har hun oveni fundet et miljø, der omfavner, hylder og forstår den, hun er - og det hun kan.

- Jeg føler mig så fri, selvom jeg bare er den, jeg er.

P3 var med til den store drag-finale, og du kan se de flotte billeder herunder.

 • Stilhed før stormen backstage inden showstart klokken 21. Deltagerne har på forhånd fået de fire numre, de skal lipsynce til. De skal altså lære hvert eneste ord og udtrykke sangen på scenen med krop og følelser. 18-årige Philipina har fundet et roligt hjørne, hvor hun står og lytter sangene igennem en sidste gang. (Foto: © Andreas Bro, DR)
  1 / 17
 • Danica Dimefox er klar. Hun glæder sig til at komme i gang, men lægger ikke skjul på, at det har været hårdt at forberede sig til finalen: - Jeg har ikke sovet i en uge, fordi jeg har brugt tiden på at lave mine kostumer og øve sangene, siger hun. Bag hende står "pit crew" - en gruppe mænd iført speedos, der har rollen som en slags "nummerpige" i 'RuPaul's Drag Race', og som også er med i denne finale. (Foto: © Andreas Bro, DR)
  2 / 17
 • Bag det store Drag Race-arrangement med semifinaler og finale står drag-artisten Annie Rection, der blandt andet er kendt som vært på P3's 'Dragcentralen' og DR's 'Far med fjerboa'. Hun har brugt et halvt år af sit liv på at stable konkurrencen på benene og er tovholder, vært og overdommer a la RuPaul. - Hvorfor jeg gør alt det her? Drag er hele mit liv. Drag er alt, hvad jeg lever og ånder for. Det er som en heltekappe, jeg tager på. Det er en kunstform, der både er glamourøs og underholdende, men som lige nu oplever så meget backlash og misinformation og trusler, at jeg føler, at et show som dette er vigtigere end nogensinde. Hvis folk tror, de kan skræmme os til at forsvinde, siger jeg bare: "Drag går ingen vegne. Kom og se et show. " (Foto: © Andreas Bro, DR)
  3 / 17
 • De seks finalister bliver præsenteret på scenen og for dommerpanelet. De skal vælge en modstander og trække en sang, de skal lipsynce til. Den queen, der får færrest stemmer af dommerne, ryger ud af konkurrencen. Det er underholdning - men det er også alvor for deltagerne, og der er store følelser og nerver udenpå de farverige, "extra" - og kostbare - outfits. (Foto: © Andreas Bro, DR)
  4 / 17
 • Bag Philipina gemmer sig en non-binær person ved navn Becky, som droppede balletskolen og gymnasiet og fik arbejde i Føtex. Privat begyndte Becky at interessere sig for makeup og drag på grund af 'RuPaul's Drag Race' - og Philipina var født. Som navnet siger, er hun halvt filippiner, halvt dansker og repræsenterer sine rødder, som hun er meget stolt af. (Foto: © Andreas Bro, DR)
  5 / 17
 • 22-årige Danica Dimefox giver dommerne voguing, duck walk (dansestilarter meget brugt på drag-scenen) og vilde kostumeskift på scenen under sine performances: - Jeg er den sidste dame tilbage i finalen og vil repræsentere mit køn og vise, at vi kan gøre det bedre end mændene. Jeg kan synge, danse og vogue, og jeg synes selv, jeg er rigtig sjov, siger Danica, der er transperson. (Foto: © Andreas Bro, DR)
  6 / 17
 • At lipsynce er ikke altid lig med akrobatik, spring, dead drop, duckwalk og voguing. I hvert fald ikke hvis du spørger Sascha Holiday, der er "old school drag queen": - De unge queens kan jo kaste sig rundt, men det kan min krop desværre ikke, og så må man levere med følelserne i stedet. Jeg var også med i finalen for to år siden, var dommer sidste år, og nu besluttede jeg mig for at deltage igen. Jeg synes, det er skønt at udfordre mig selv. (Foto: © Andreas Bro, DR)
  7 / 17
 • Dommerpanelet er vigtigt i Drag Race. I år består panelet af Miu Beydin fra Dragskolen, designer Nicholas Nybro kendt fra drag-gruppen 'Veninderne', sidste års vinder Britney Corvette samt sangerinden Nabiha. (Foto: © Andreas Bro, DR)
  8 / 17
 • Det er hårdt at blive slået ud af konkurrencen, og Kacey Jayne fælder en tåre, da hun takker farvel efter at være gået videre én gang: - Min bankrådgiver ringede forleden og spurgte, hvad jeg har gang i, og jeg svarede, at det ved jeg heller ikke selv, sagde hun og fik salen til at grine. Men spøg til side er det dyrt at være i drag, når man lægger alt sammen for kostumer, parykker, negle, makeup, smykker, støvler, brystplade, strømpebukser, og så videre. (Foto: © Andreas Bro, DR)
  9 / 17
 • Alle 825 billetter til semifinaler og finale blev udsolgt på 32 dage. En af de heldige, der har fået billet, er Sune Kristensen, 22: - Jeg er her for at se Drag Race-finalen med to veninder. Det er en kunstart, og jeg synes, det visuelle i helfortællingen er mega fascinerende. De er så mega modige. Jeg får da også selv lyst, men ville aldrig selv turde, siger han. En anden i publikm er tyske Shirin Schlamann, 26, der bor i Danmark: - Jeg går på Dragskole i København for at lære at blive en kvindelig drag queen. Det handler nok om, at jeg aldrig selv følte mig forstået, og her er et fællesskab, hvor alle kan finde en plads. Drag er for mig en udtryksfuld form for kunst, der kan bringe folk sammen, siger hun. (Foto: © Andreas Bro, DR)
  10 / 17
 • Til den store finale skal Philipina dyste mod konkurrenten og veninden Danica Dimefox, og det er på tide at trække i det sidste kostume: En sølvbesat kjole med stort brudeslør, som hun dramatisk hiver op midt i nummeret. (Foto: © Andreas Bro, DR)
  11 / 17
 • Vinderen er.... Philipina! (Foto: © Andreas Bro, DR)
  12 / 17
 • Alle kommer hen og lykønsker Philipina med sejren: - Her har jeg fundet en "chosen family". Tænk, at jeg kan være mig selv med drag - og blive rost og hyldet af andre. (Foto: © Andreas Bro, DR)
  13 / 17
 • - OMG, jeg kunne ikke være mere glad. Den her sejr er for alle de børn, der ikke har de forældre, der støtter dem - for vi kan stadig gøre det! Tusind tak til publikum, og tak til Annie Rection for, at jeg har ondt i fødderne lige nu, lyder det fra en stolt og rørt vinder, Philipina. (Foto: © Andreas Bro, DR)
  14 / 17
 • Veninderne Trine Nguyenog og Gabriella Mukamugema er glade for, at Philipina har vundet: - Det var vores favorit. Hendes attitude var det hele - og så kan hun alle de gode tricks, er de enige om. Generelt mener de, at drag er perfekt underholdning denne lørdag aften: - Det giver glæde og grin, for de er jo også vildt sjove. De er også seje, og det er fedt, de står og udstråler lige det, de gerne vil være, lyder det fra veninderne. (Foto: © Andreas Bro, DR)
  15 / 17
 • Annie Rection (siddende) har stået bag alle tre sæsoner af Absalon's Drag Race. Bag hende ser vi de tre vindere: Diana Diamond (th. guldkjole), Britney Corvette (midt) og Philipina (til venstre). Allerede nu lover Annie Rection, at hun er klar til at arrangere sæson 4 til næste år. Og så håber hun selvfølgelig, at det "ægte" 'RuPaul's Drag Race' snart får øjnene op for dansk drag: - Den her aften har været det hele værd. Jeg er så glad for så mange, der har støttet det her show og for fantastiske Philipina, der har vundet. Jeg er så stolt af dansk drag kultur, vi gør det fantastisk. Giv os fucking Drag Race Danmark, vi er mange, der venter på det, lyder hendes opfordring. (Foto: © Andreas Bro, DR)
  16 / 17
 • Efter finalen gøres der klar til afterparty, men for nattens dronning, Philipina, er der ikke tid til at fejre sejren eller hvile de ømme fødder. Hun skal direkte videre for at optræde til et andet dragshow, men hun klager ikke. At leve af at optræde og udtrykke sin kunst har altid været hendes drøm. Og for Philipina er drømmen gået i opfyldelse, siden hun fandt drag. (Foto: © Andreas Bro, DR)
  17 / 17