Camilla på 20 får julehjælp: 'For mig handler julen ikke om at få gaver'

20-årige Camilla Rasmussen er én af de danskere, der ikke har råd til at holde jul.

Rekordmange familier har bedt om julehjælp i år, lyder det fra Røde Kord, der er en af landets største formidlere af økonomisk julehjælp til udsatte familier. (Foto: © Illustrator: Oliver Seppo)

I år er efterspørgslen på julehjælp højere end nogensinde. De seneste måneders markante prisstigninger på dagligvarer og strøm har ramt mange danskere så hårdt, at de har svært ved at få råd til at holde jul.

Men hvordan er det egentlig at få julehjælp, og hvorfor har man brug for det?

Vi har stillet ti spørgsmål om julehjælp til 20-årige Camilla Rasmussen fra Vordingborg. Hun er én af de mange, der har et presset budget denne jul:

Hej Camilla. Hvad får du egentlig i julehjælp?

- Jeg får en kurv fyldt med alt det, der skal til, for at man kan holde en god juleaften. Den indeholder julemad, julegodter og måske lidt andre ting, som man skal bruge på sådan en aften.

Hvorfor har du brug for julehjælp?

- Jeg bor stadig hjemme, men min familie har ikke mange penge her til jul. Min mor er pensionist og har store udgifter til medicin, og jeg kæmper også med en række problemer, der gør, at jeg ikke kan arbejde. Derfor har jeg søgt om hjælp.

For nogen kan det føles pinligt eller skamfuldt at have behov for julehjælp. Camilla Rasmussen har dog ikke noget problem med at stå frem. (Foto: © (Privat foto))

Er det kun her til jul, at økonomien er stram?

- Nej, det har været sådan her længe.

- Corona var hård for vores familie, og da krigen i Ukraine brød ud, kom prisstigningerne, og så blev det rigtig svært for os at klare os. Når man i forvejen har en presset økonomi, så er man meget følsom over for prisstigninger – både på mad og på energi.

Hvordan kom det til udtryk? Fik I svært ved at betale regninger?

- Jeg har altid lært, at man skal betale sine regninger som det første. Når det så er gjort, må man se, hvad der er tilbage, og lige for tiden er der så ikke særlig meget tilbage.

Hvordan får I så råd til mad?

- Vi kigger jo meget på tilbud og handler efter det. Måske køber vi en stor mængde kød på tilbud i Bilka og laver en stor portion gullasch, som vi så fryser ned i mange små portioner.

- I vores by er der også sådan noget gratis maduddeling af madspildsvarer, som vi besøger. Det er en stor hjælp, og når man kommer der, bliver man mødt med smil og overskud. Det betyder meget.

Hvordan har du det med at få julehjælp?

- Det har jeg det godt med. Jeg synes, det er virkelig flot, at folk arbejder for at organisere den her julehjælp, for det betyder enormt meget for os, hvor pengene er små.

Tænker du meget over din økonomiske situation?

- Ja, det tænker jeg nærmest hele tiden på. Det kører hele tiden i baghovedet, og jeg kan næsten ikke tænde tv'et uden at tænke på, hvor meget strøm det bruger.

- Om aftenen slukker vi også vores lamper og tænder lidt stearinlys eller en batteri-lyskæde for at spare, så det er noget, der fylder meget.

Hvad ønsker du dig for fremtiden?

- Jeg drømmer om at få mit eget sted at bo, men lige nu er det ikke noget, der er råd til.

Hvad tænker du om de folk, der har nok penge til at holde jul?

- Jeg håber, de er taknemmelige for, at de har råd til at leve. Der er jo masser af ting, man kan brokke sig over, men hvis man har nok penge, så synes jeg ikke, det er værd at bruge tiden på at brokke sig over små ting.

Hvad gør du med julegaver, er der råd til dem?

- Altså de store vilde julegaver bliver der ikke råd til, og om der bliver råd til små, det ved jeg ikke. Hvis jeg ikke får noget af mine forældre, så er det også helt okay. For mig handler julen ikke om gaver eller at få en splinterny computer eller dyrt mærkevare-tøj. Den handler om at være sammen med sin familie.

Camilla Rasmussen får julehjælp af den lokale organisation i Vordingborg 'Crispys hjælpende hænder'.