Dansk sanger har altid følt sig 'skæv og mærkelig': Efter hitsang fandt hun ud af hvorfor

Ida Laurberg skrev en sang om at føle sig forkert. Nu er den blevet et stort hit og kan vinde vigtig pris.

Ida Laurberg er med sin sang 'Terrier' nomineret til Lytterhittet ved P3 Guld. (Foto: © Clara Hughes, DR)

Har du nogensinde følt dig helt ved siden af? Og har du nogensinde haft følelsen af, at du altid siger det forkerte?

Det er en følelse, sangeren Ida Laurberg har kendt til hele sit liv.

Og da hun besluttede sig for at skrive en sang om det, endte den med at blive et stort hit, og nu er sangen 'Terrier' nomineret til Lytterhittet ved P3 Guld, der afholdes på fredag.

Sangen, som egentlig startede som et "anthem til lave mennesker", er nemlig bygget på Ida Laurbergs egne oplevelser med at føle sig forkert.

- 'Terrier' er pakket ind i, hvordan det føles at være lav, men den handler i virkeligheden om følelsen af at føle sig lille, uanset hvor høj man er, fortæller Ida Laurberg til P3.

Det er en følelse, hun selv kender til.

Anthem til lave mennesker

Det hele starter tilbage i august 2022, hvor Ida Laurberg træder ind i et studie i København. Her sidder der fem høje mænd og venter på hende. De skal nemlig mødes for at skrive og producere nogle danske sange, da Ida Laurberg plejer at skrive sine sange på engelsk.

Ida er 160 centimeter høj. I Danmark er gennemsnitshøjden for kvinder 168 centimeter. (Foto: © Clara Hughes, DR)

Kort tid efter Ida Laurberg er ankommet, påpeger Andreas Odbjerg – som hun ofte samarbejder med – at hun faktisk er ret lav.

- Så spørger han, om vi ikke skal lave en optursglad sang til lave mennesker. Det lød fucking mærkeligt, så den var jeg med på, fortæller Ida Laurberg.

Senere samme dag har de skrevet sangen, hvilket hører til sjældenhederne, når det kommer til sangskrivning. Den slags kan nemlig sagtens tage flere dage.

- 'Terrier' var én af de første sange, hvor jeg havde en mavefornemmelse af, at den måske godt kunne bryde igennem. Det føltes bare rigtigt at lave den, og jeg fik en instant lykkefølelse, siger Ida Laurberg.

Terrier med ADHD

Men selvom det var "glade dage", da de skrev og indspillede sangen, handler den faktisk om en tid, hvor Ida Laurberg selv havde det svært.

- Lige siden jeg poppede ud af min kære moder, har jeg altid tænkt, at der var noget, der ikke helt var, som det skulle være, fortæller hun.

- Jeg fik tit at vide, at jeg skulle "bas ned" i skolen og lade være med at være til besvær, fortæller Ida Laurberg. Hun gik på en kristen privatskole, selvom hendes familie ikke er særligt kristne. (Foto: © Clara Hughes, DR)

Udover at have det svært i skolen, havde Ida Laurberg det også svært med sine følelser. Hun var nemlig enten helt vildt glad eller helt vildt ked af det. Og der var ikke noget midtimellem.

- Uanset hvad jeg gjorde, ramte jeg altid ind i perioder, hvor jeg var så deprimeret, at jeg ikke kunne komme ud af sengen. Og det har været sådan, lige siden jeg var barn, siger hun.

Hun følte generelt, at der ikke var plads til hende.

Hun gik med en følelse af, at hver gang hun gjorde det, der føltes rigtigt for hende, syntes alle andre, det var det forkerte.

Og det er netop følelser og oplevelser som disse, Ida Laurberg har skrevet 'Terrier' ud fra.

- Et halvt år efter jeg havde lavet 'Terrier', fandt jeg ud af, at jeg har ADHD. Og det giver jo bare meget god mening, når jeg altid har følt mig skæv og mærkelig. Uanset hvad jeg gjorde, blev det aldrig taget særlig godt imod, fortæller hun.

Det var først, da Ida Laurberg fik en kæreste, der selv havde ADHD, at hun fandt ud af, hun gik rundt med den samme diagnose.

Kvinden til venstre er den græske gudinde Nemesis, som er gudinde for retfærdighed og hævn. - Den har jeg fået på grund af min kæmpe retfærdighedsfølelse og behov for at gøre noget ved det, hvis jeg føler, at nogen bliver behandlet uretfærdigt, grimt og unfair, fortæller Ida. (Foto: © Clara Hughes, DR)

Hun kunne nemlig relatere til mange af de ting, hendes kæreste også havde det svært med.

- Jeg endte faktisk med at tage én af hans ADHD-piller. Der kunne jeg bare mærke, at der blev slukket for emhætten i hovedet. Det var rimelig sindssygt, fortæller Ida Laurberg og tilføjer, at hun ikke råder folk til at gøre det samme.

Derefter gik hun til lægen og fik diagnosen. Selvom det var hårdt for Ida Laurberg at få at vide, hun har ADHD, var det mest af alt en lettelse.

- Jeg var vildt glad for at finde ud af, at jeg ikke bare er fundamentalt forkert. Der er noget, der gør det sværere for mig end for andre, og nu kan jeg få de værktøjer og den medicin, jeg har brug for.

Ida har sammen med Andreas Odbjerg også lavet hittet 'Jeg ka' rigtig godt li' dig'. (Foto: © Clara Hughes, DR)

Nomineret til P3 Guld

Selvom det har været lidt af en rutsjebanetur at ende her, hvor Ida Laurberg er i dag, har det været det hele værd.

- Jeg har lært, at der også skal være plads til mig, og at jeg godt må fylde meget. Jeg insisterer på at blive hørt, fordi det fortjener vi alle sammen, fortæller Ida.

'Terrier' er nomineret til Lytterhittet ved P3 Guld, som du kan følge direkte fredag kl. 21.30 på DRTV, DR1 og P3.

Lige for tiden arbejder Ida Laurberg på sit første album, der bliver udgivet til foråret. (Foto: © Clara Hughes, DR)