Dansk sangers største hit rummer en barsk historie: 'Den handler om noget, jeg har brugt hele mit liv på at tænke over'

URO og Mekdes er nomineret til P3 Lytterhittet til P3 Guld 2023 for sangen 'Føles Godt'.

(Foto: © Mads Alexander)

Nogle gange kan det være virkelig svært at få hul på en danskstil eller at få færdiggjort den der éne store opgave på arbejdet.

Uanset hvor lang tid man sidder foran computeren og stirrer ind i skærmen, falder ordene bare aldrig helt let og naturligt.

Og så er der andre gange, hvor ens fingre løber over tastaturet, og før du ved af det, er du færdig – og vigtigst af alt, så har du præsteret noget, der er fandens godt.

For 28-årige Jeppe Kronback, som du måske kender bedre som sanger, sangskriver og producer under navnet URO, var det præcis det, der skete, da han for halvandet år siden skrev sin hitsang 'Føles Godt'.

En sang, der siden er hørt over syv millioner gange på Spotify, og nu er nomineret til 'P3 Lytterhittet' ved P3 Guld.

- Det hele skete meget intuitivt, forklarer han.

- Der var ikke så meget tanke bag... men der var rigtig meget tanke bag. Hvis det giver mening, siger han med et smil.

Han skrev første vers og omkvædet til 'Føles Godt', hvorefter han sendte den til danske Mekdes, som bød ind med et c-stykke og sit eget vers. I sidste ende betød det, at sangen kom til verden på kun otte timer – hvilket er en præstation i sig selv.

Men det er der også en helt særlig grund til.

- Måske er det, fordi den handler om noget, jeg har brugt hele mit liv på at tænke over, siger URO.

Den barske ungdom

UROs barndom blev brugt i Pinsekirken, hvor ham, hans bror og forældrene var medlemmer. En kirke, som de brød med, da URO stadig var et barn.

Som teenager fandt han et fællesskab i et meget hårdt fodboldmiljø, hvor stoffer og slåskampe blev hverdag. Først efter flere år i en alder af 22, brød han med miljøet.

En dag fik han simpelthen nok. Hjemme i sin lejlighed fik han sit første panikanfald. Han ringede til sin mor for at få hende til at hente ham. Hun har efterfølgende fortalt, hvordan han ikke bare var bleg den dag. Han var helt grå i hovedet.

- Jeg havde tabt gnisten fuldstændig, husker Jeppe Kronback.

URO og Mekdes er nomineret til P3 Lytterhittet for sangen 'Føles Godt'. (Foto: © Presse)

En uge efter stod han i Nakuru i Kenya, hvor han boede i et år. Et sted, han har besøgt ad flere omgange i sit liv.

Og siden han sidste gang forlod den afrikanske by, har han været stoffri, og siden har han 'aldrig nogensinde kigget tilbage', slår han fast.

Diagnoser var ikke en lettelse

Men bare fordi han ikke længere gik blandt hooligans til daglig, betød det ikke, at lykken nu var gjort, og at han havde fundet sin vej gennem livet.

Som 26-årig fandt han ud af, at han havde haft udiagnosticeret PTSD i fire år, og at rodløsheden, han har følt hele sit liv, kom af en ADHD-diagnose.

Det gav ham et svar på, hvorfor han aldrig rigtig har passet ind nogen steder, og hvorfor det havde været så 'fucking hårdt' at være ung.

Da diagnoserne stod sort på hvidt, endte URO i en dyb depression, fordi det endelig gik op for ham, at det, han havde oplevet, og grunden til, at han havde haft det så svært, ikke var hans skyld.

- Det er ikke fair, hvad jeg har været igennem. Det er også derfor, vi synger :'Jeg går i et med mine ar, flygter væk fra, hvad jeg var' i 'Føles Godt'. Det er en måde at sige, at jeg nødt til at leve med alle de her ar, fordi de er en del af mig, forklarer han.

'Føles Godt' er på mange måder en fortælling om UROs eget liv. - For eksempel siger jeg 'Alle drenge har det' i sangen. Det kan man forkorte til ADHD. Det er en joke blandt pædagoger, at alle drenge har ADHD, hvis de ikke kan finde ud af at sidde stille, siger han. Men i virkeligheden er det bare superhårdt, når man rent faktisk har det, forklarer han. (Foto: © Mads Alexander)

Depressionen overskyggede også hverdagen, da 'Føles Godt' blev født, men det betyder også, at nummeret ikke har noget filter, og at det er bundærligt.

- I takt med, at jeg er blevet bedre til at mærke mig selv, har det også fået plads i min musik og min kunst. Det tror jeg, at der er mange, der kan lære noget af. Det er fucking vigtigt at mærke sig selv, for det er først, når man mærker sig selv, at man finder ud af, hvem man er.

- Det har taget rigtig mange år, rigtig mange tårer og rigtig mange svære perioder, men det vender nu, kan jeg mærke. Det er jeg bare superglad for, slår han fast.

Der er et helt særligt mål

Sangen har ændret mange ting for URO, som beskriver, hvordan 'Føles Godt' har åbnet nogle døre for ham, som han ikke før har prøvet at gå igennem. Ligesom ham og Mekdes er nomineret til P3 Lytterhittet til P3 Guld 2023 for sangen.

I skrivende stund ligger den på en 13. plads over de mest streamede sange i Danmark på Spotify, men det er faktisk ikke det, der betyder mest for Jeppe Kronback.

Det er de beskeder, han modtager på sine sociale medier med fortællinger om, at folk, der har det svært, kan spejle sig i 'Føles Godt'.

- Det er det, der gør, at det er værd at være musiker. Hvis jeg bare kan hjælpe én ung gut ligesom mig selv med at tro på, at han er noget værd, så har jeg gjort det rigtige. Kunst er jo kun noget i kraft af dem, der hører det, forklarer han.

- Jeg er bare så fucking stolt af mig selv. Det har vendt mit liv om, at det er gået så godt med den sang. Den er så stor en del af mig. Det er en hyldest til den, jeg er blevet, og det er en smertefuld historie om endelig at have det godt.