De har engang svoret, at de aldrig ville lave den slags album. Nu har Minds of 99 gjort det alligevel

Bandets kommende turné er på små spillesteder for få hundrede mennesker, men i dag udsender de et livealbum fra genåbningsfesten i Parken.

(Foto: © Helle Arensbak, Helle Arensbak)

Et lille, mørkt og lavloftet lokale. Et par enkelte lys-spots peger mod scenen. Og et publikum der står nærmest ansigt til ansigt med bandet, som spiller fra en lav scene uden store afspærringer og masser af sikkerhedsfolk.

Nogenlunde sådan kommer det nok til at foregå, når The Minds of 99 - i manges øjne Danmarks største rockband - giver to udsolgte koncerter på spillestedet Loppen på Christiania i København til marts.

Loppen har plads til 400 mennesker, og koncerterne er en del af en mindre, skandinavisk turné, hvor bandet også skal spille koncerter i både Norge og Sverige.

Fælles for alle koncerterne er, at de finder sted på mindre spillesteder, og dermed står i stor kontrast til Royal Arena, Jyske Bank Boxen, Roskilde Festival, Northside, SmukFest og ikke mindst Parken, som er nogle af de steder, The Minds of 99 har slået deres folder de senere år.

Koncerten i netop Parken kan i øvrigt (gen)opleves på live-albummet 'Live i Parken', der udkommer i dag.

Men hvorfor egentlig spille så små koncerter?

- Vi gør det for vores egen skyld, siger forsanger Niels Brandt og påpeger, at bandet stort set altid gør alting for deres egen skyld.

- Vi er jo et fucking rockband. Vi kan pisse godt lide den der klassiske rockkoncert, hvor folk smadrer ind i hinanden, crowdsurfer og vælter ned på gulvet. Eller engang på Egmont Kollegiet (kollegie i København, red.), hvor alle tog alt tøjet af. Det kan du bare skrive - bare tag tøjet af, det er helt fint, lyder opfordringen fra trommeslager Louis Clausen.

Ifølge Niels Brandt og Louis Clausen er The Minds of 99 "absolut ingenting" i Norge og Sverige. Så for dem handler de skandinaviske koncerter ikke nødvendigvis om at skabe sig et nyt territorium, selvom flere af dem allerede er udsolgt.

- Det er bare sjov og ballade, og så må vi se, hvad der sker. Vi er endnu ikke vokset fra at spille de der små koncerter, og vi har jo brugt størstedelen af vores karriere på at spille for meget mindre end 200 mennesker. Det er jo kun inden for de sidste år, at tingene er blevet så vanvittigt store. Så det føles som at komme hjem, siger Niels Brandt.

'En koncert som var langt større end os selv'

Der kommer altså snart markant andre boller på suppen i forhold til de kæmpestore koncerter, The Minds of 99 de senere år har spillet.

En af de store koncerter fandt sted den 11. september 2021, hvor The Minds of 99 spillede i et udsolgt Parken.

Der var mennesker så langt øjet rakte, da The Minds of 99 spillede i Parken i september 2021. Koncerten blev annonceret knap to år forinden, men blev aflyst i 2020 på grund af coronarestriktioner. (Foto: © Olafur Steinar Gestsson, Ritzau Scanpix)

Blot én dag før koncertbraget ophørte alle de coronarestriktioner, som på det tidspunkt havde forhindret stadionkoncerter og andre store begivenheder i Danmark gennem halvandet år.

Koncerten blev derfor en milepæl, ikke bare for The Minds of 99, men også for genåbningen af Danmark, da 50.000 mennesker kunne samles uden restriktioner. Nu kan koncerten så genopleves på albummet 'Live i Parken', der udkommer i dag.

- Det blev til en koncert, som var langt større end os selv. Jeg tror, den følelse, vi havde, var total synergi. Sådan følte jeg det, da vi trådte ind på scenen. Man kunne ikke træde forkert eller synge en tone forkert, fordi alle, der var der, ville det samme - have en god oplevelse, siger Niels Brandt.

Koncerten var ikke kun en succes for bandet og publikum, men høstede også topkarakter hos flere anmeldere.

- Det er en koncert, der har ændret vores karriere markant. Inden den koncert tror jeg, at vi havde følelsen af, at vi var blevet et langt større band, end vi nogensinde havde troet. Så spillede vi den koncert, og så blev det bare lige ti gange vildere, siger Niels Brandt.

Kan ikke selv lide live-plader

Selvom Niels Brandt tidligt i vores snak har slået fast, at bandet altid gør alting for deres egen skyld, er live-albummet fra Parken en undtagelse.

- Der var så mange, der spurgte, om vi ikke skulle lave et live-album derfra. Og så tænkte vi - okay, siger han.

- Men det er faktisk sjovt, for vi kan ikke så godt selv lide live-plader. Vi har engang udtalt, at vi aldrig kommer til at lave en live-plade. Men altså, jeg synes fandeme, at denne her plade lyder sindssyg.

Ikke desto mindre har The Minds of 99 nu udgivet tre live-plader, både det aktuelle fra Parken, et fra den koncert, de spillede på Roskilde Festivals Orange Scene i 2018 og 'Live fra Dodekalitten'.

Stemningen var høj blandt de 50.000 fans, der oplevede The Minds of 99 i Parken i september 2021. Koncerten skrev sig såmænd også ind i historien ved at være den første stadionkoncert med fuld kapacitet i Europa siden genåbningen. (Foto: © Olafur Steinar Gestsson, Ritzau Scanpix)

Niels Brandt er ikke bare rockstjerne, men også stor fodboldfan, så han har været til tonsvis af kampe i Parken. Og for ham lyder live-albummet netop som lyden af Parken:

- Det lyder fuldstændig som The Minds of 99, der spiller i Parken. Når man hører nationalsangen blive sunget derinde, lyder det sådan.

- Det var euforisk på alle planer, siger Louis Clausen.

Men nu sigter The Minds of 99 altså mod at vende tilbage til der, hvor det hele startede. De små spillesteder.