Den forsvinder aldrig...eller gør den? P3 tester myterne om herpes

Der er mange udsagn om herpes, men hvilke har hold i virkeligheden?

(Foto: © Illustration: Oliver Seppo)

Hvis du først har fået herpes, slipper du aldrig af med det igen. Til gengæld smitter herpes på munden ikke til kønsdelene…eller gør det?

Der er mange rygter om kønssygdommen herpes, men hvilke er sande, og hvilke er rene myter?

I anledning af den nye programserie 'Sex med P3', som du kan se lige nu på DRTV, deler vi syv hyppige udsagn om herpes med læge Mikkel Marquardsen fra Sexologisk Klinik, som også medvirker i programmet.

1

FALSK Forkølelsessår er det samme som herpes

(Foto: © Illustration: Oliver Seppo)

Lad os lige slå det fast en gang for for alle: Herpes er en virus. Forkølelsessår er et symptom, som herpes kan give. Så nej. Herpes og forkølelsessår er ikke det samme.

Du kan sagtens være smittet med herpes, uden at du bøvler med forkølelsessår, forklarer Læge Mikkel Marquardsen:

- Rigtig mange mennesker bærer rundt på herpes-virus i kroppen, uden at de får symptomer.

2

FALSK Hvis du har herpes på munden, har du det også på kønsorganerne

(Foto: © Illustration: Oliver Seppo)

Man kan sagtens bare have herpes på munden, uden at det sidder på ens pik eller fisse, så denne påstand holder ikke vand.

- Men for at forstå herpes rigtigt, bliver man nødt til at vide lidt mere om virusset, lyder det fra Mikkel Marquardsen.

Der findes nemlig to typer af herpes. Man kan være smittet med herpes type 1, som ofte sidder i ansigtet, hvor den kan give forkølelsessår. Men den kan faktisk også sidde på kønsorganerne, hvor den kan give sår.

Og så har vi herpes type 2, som for det meste sidder på kønsdelene. Symptomerne vil blandt andet være små blærer, der bliver til små sår.

Og ja – begge typer af herpes er smitsomme, forklarer Mikkel Marquardsen.

- Har du herpes på munden, kan du godt smitte til kønsdelene, men det er mere sjældent, at smitte overføres fra kønsorganer til munden. Herpes smitter dog mest, hvis det er i udbrud, så har du forkølelsessår i ansigtet eller et udbrud på kønsdelene, er det en god idé at tænke over, hvordan du beskytter din partner.

3

SANDT Er du én gang smittet med herpes, går det aldrig væk

(Foto: © Illustration: Oliver Seppo)

Det er sandt, at en herpesvirus ikke forlader din krop, men det betyder ikke, at du resten af dit liv skal gå rundt og plages med sår på enten munden eller kønsdelene, siger Mikkel Marquardsen.

- Som regel er det første udbrud det værste, og derefter vil udbruddene brænde lidt ud, fordi ens immunsystem begynder at genkende det.

Og har man tendens til hyppige eller kraftige udbrud, er der medicin, man kan tage.

- Selvfølgelig kan det da være super frustrerende og irriterende, men herpes er ikke enden på dit sexliv, siger Mikkel Marquardsen, som ikke betegner sygdommen som farlig.

4

FALSK Herpes er en sjælden kønssygdom

(Foto: © Illustration: Oliver Seppo)

Herpes er faktisk mere udbredt, end de fleste går og tror. I virkeligheden har 80 procent af den danske befolkning en herpes-virus, som ligger i dvale i vores nervesystem.

Mange af os ved det bare ikke, fordi vi har ingen eller milde symptomer.

Når det kommer til herpes type 2, som sidder på kønsorganerne, så har cirka 25 procent antistoffer i blodet mod denne type.

Med andre ord – det er faktisk virkelig normalt at have herpes!

Alligevel er det en sygdom, som vi har det med at skamme os over - især når den sidder på kønsdelene. Og det ærgrer Mikkel Marquardsen.

- Jeg synes, det er bemærkelsesværdigt, at der er langt mere skam forbundet med at have herpes på kønsdelene end på læberne. For mig at se illustrerer det, hvor mange tabuer der er omkring seksualitet.

5

FALSK: Hvis der ikke er udløsning, smitter herpes ikke

(Foto: © Illustration: Oliver Seppo)

Herpes sidder ikke i sæd. Det gør altså ingen forskel, om du eller din partner har udløsning, forklarer Mikkel Marquardsen.

- Herpes smitter ved hud til hud-kontakt, og det er tit, når der er hudfriktion, at den kan blive overført.

6

SANDT Hvis man bruger kondom, mindsker man risikoen ved at blive smittet med herpes

(Foto: © Illustration: Oliver Seppo)

Den er god nok. Kondomer mindsker risiko for smitte med herpes. Har du eller din partner herpes i udbrud, bør man som hovedregel vente med sex til udbruddet er overstået, for selvom kondom mindsker risikoen markant, kan der være steder, kondomet ikke dækker.

7

FALSK Du kan undgå herpes, hvis du spiser den rigtige kost

(Foto: © Illustration: Oliver Seppo)

Nej, du kan ikke blive fri for herpes ved at spise en bestemt type mad.

Når virus først bor i din krop, kan hverken vitamintilskud eller en bestemt diæt fjerne den igen, forklarer Mikkel Marquardsen.

- Googler du herpes, dukker der utrolig mange alternative behandlinger op. Og måske vil nogle mennesker opleve en gavnlig effekt på antallet af udbrud, men jeg er ikke stødt på videnskabelige studier, der indikerer, at ens kost er afgørende, siger Mikkel Marquardsen og uddyber:

- Man taler dog om at visse kosttyper som for eksempel chokolade, kaffe og alkohol kan øge risikoen for udbrud, men der er ikke noget entydigt mønster.

Har du lyst til at vide mere om herpes eller bare se, hvordan et udbrud ser ud, så tag et kig på 'Sex med P3'.