'Der er ikke noget mere kikset': Sådan undgår du at være en forfærdelig turist

Pingpong-show og elefantbadning – er det et go eller no-go?

Hvis man vil besøge et elefantreservat på sin backpackertur, skal man sikre sig, at elefanternes velfærd er i højsædet, lyder det fra en wildlife-ekspert. (Foto: © Grafik: Oliver Seppo, DR)

Thailand, Cambodia, Sydafrika, Peru, Nepal, Indien, Ecuador, Belize og Galapagos-øerne – for bare at nævne nogle af de lande, jeg har betrådt.

Jeg ser stolt mig selv som backpacker med stort B og har rejst rundt i rigtig meget af verden med min rejserygsæk, sovepose og en kæmpe portion eventyrlyst.

Og hvis der er noget, jeg er god til, er det at rejse på en måde, hvor jeg respekterer alle på min vej.

Eller... hvad?!

Hånden på hjertet har jeg måske overtrådt én eller flere don't do it-regler, når jeg har rejst rundt – enten fordi jeg ikke har tænkt over det, eller fordi jeg har ment det godt?

For ærligt – var det egentlig okay at gå på den go-go-bar i Bangkok, være ude og se fattige områder med børn i Soweto eller bade med vilde søløver på Galapagos?

Det kan være meget svært at navigere i, selvom de fleste af os jo bare vil gøre det så godt som muligt og respektere andre kulturer og lande.

Derfor har jeg spurgt nogle eksperter til råds, der har speciale inden for nogle af de dilemmaer, som du typisk kommer til at stå i som turist. De giver herunder deres bud på, hvordan du kan navigere rundt i de oplevelser, du får kastet i nakken ude i verden.

Jeg er i Thailand! Må jeg så...

Som turist kan man støde ind i flere fristelser i Thailand, og det kan måske være svært at finde ud af, hvordan – og om – man må reagere på dem. (Foto: © Str, AFP PHOTO)

Afsenderne:

Sine Plambech, antropolog, seniorforsker ved DIIS, fokus på kvinder, sexarbejde og står som instruktør blandt andet bag dokumentarfilmen 'Fra Thailand til Thy'. Hun udfører feltarbejde i blandt andet Thailand og har boet i landet ad flere omgange.

Aphinya Jatuparisakul, thailandskfødt debattør og prisnomineret kvindekampsaktivist med fokus på kvinders migration og sexarbejde og til daglig forkvinde for organisationen The Red Van, der arbejder med gadebaserede sexarbejdere.

Må jeg tage til Pattaya i Thailand og gå på en bar, hvor der er nøgne dansere?

- Ja, det må du gerne. Men betal for det, giv mange drikkepenge, køb drikkevarer, fordi det giver dem, der danser, mere i løn. Husk at opføre dig respektfuldt over for dansere, som er på arbejde. Det er så pinligt med turister, der tager til red light districts bare for at blive forargede og vrænge på næsen af hårdtarbejdende dansere.

Må jeg tage til et pingpong-show?

- Ja, se ovenstående. Og lad være med at rulle med øjnene, grine, være nedsættende. Tag ikke fotos uden at spørge.

Hvad tænker I, hvis der er nogle, der synes, pingpong-shows og at danse på en go-go-bar er nedsættende overfor kvinderne, og at de bliver udnyttet?

- Først og fremmest kan man lade være med at troppe op i et red light district og blive chokeret over at se kvinder danse iført bikini. De prøver at løse et problem – som er fattigdom. De fleste ville gerne have en anden type job, hvis det var muligt. Men det betyder ikke, at de er tvunget og udnyttet.

- I stedet for at blive forarget eller synes, det er nedsættende, kan man støtte organisationer, der arbejder for at forbedre kvinders vilkår og skaber arbejdspladser andre steder end i sexindustrien. Hvis man er i Bangkok, kan vi anbefale at tjekke den thailandske sexarbejderorganisation Empower Foundation ud, der også har et museum.

- I et hjørne af deres museum står der en symaskine med et skilt, hvor der står "No More Sewing Machines", fordi de thailandske sexarbejdere er trætte af hvide mennesker, der mener, de hellere skal være fattige og have et "moralsk" korrekt arbejde.

Hvis jeg går til et pingpong-show eller på en go-go-bar med dansere, kan jeg så være sikker på, at de optrædende er der frivilligt?

- Tvang og trafficking er forbudt i Thailand. Det betyder naturligvis ikke, at det ikke finder sted. Men de allerfleste undersøgelser viser, at dem, der arbejder i sexindustrien i Thailand ikke er tvunget til det af bagmænd.

- Nogle er tvunget af fattigdom, og de har brug for pengene til at forsørge deres familier. Så de kan være tvunget af den omstændighed, at de skal skaffe penge til deres børn, til sig selv og deres forældre.

Kan jeg gøre noget, så jeg ikke går ind et sted, hvor mindreårige arbejder?

- Først og fremmest er mindreårige i sexarbejde forbudt. Der er meget heftige love omkring børneudnyttelse og seksuel udnyttelse af børn i Thailand.

- Hvis du er meget i tvivl, så ring til en organisation, der hjælper sexarbejdere, for eksempel EMPOWER eller GAATW, der kender stederne.

Må jeg købe drinks til lokale personer, der arbejder på en bar?

- Ja, det er den måde, de tjener penge på.

Må jeg gå til et show med ladyboys?

- Ja, men ligesom til pingpong-show: lad være med at rulle med øjnene, grine, være nedsættende. Tag ikke fotos uden at spørge.

Må jeg besøge et fængsel og se de indsatte udefra?

- God idé, hvis du tænker, at det kommer de indsatte til gode, du arbejder med fængselsreformer eller thailandske indsattes rettigheder. Hvis ikke, så lad være.

Må jeg tage fotos, når jeg får fodmassage?

- Ja, men spørg først, og giv dem gode drikkepenge. Spørg, hvad de hedder, hvor de er fra, hvad de laver. Skriv ikke i din caption: "Se mig, jeg nyder livet," mens der sidder én ved dine fødder og arbejder. Skriv, hvad de lavede, hvorfor du tog foto.

Kan du give et konkret eksempel?

- Skriv for eksempel: "I dag har jeg fået en skøn fodmassage af xx, der har arbejdet på resort x i x antal år." Basically, anerkend deres eksistens og dem som arbejdende mennesker.

Er der en rigtig eller forkert måde at være turist på?

- We get it. Det er sjovt at grine af de andre turister for at være nogle kiksede typer, der rejser med en kæmpe rygsæk, når de i virkeligheden bare kunne have nøjedes med en rullekuffert. Men der er vitterligt ikke noget mere kikset end at være "not like the other girls" tourist edition. Lev dit bedste liv, nyd solen og stop med at tro, du er bedre end de andre turister – og husk at give drikkepenge!

- Thailand var hårdt ramt af corona, da meget af Thailands økonomi er afhængig af turisme. Så vi er kun glade for at se flere turister vende tilbage til Thailand. Bare husk respekt, ydmyghed, solcreme og drikkepenge. Brok dig ikke over at blive snydt, og prut ikke om prisen for at spare fem kroner.

Jeg vil arbejde med fattige børn! Må jeg så...?

Tænk dig om, før du tager billeder af "fattige børn i Burkina Faso", lyder et råd. (Foto: © Atlas Green, Unsplash)

Afsender: Anne-Sophie Dybdal, psykolog i Red Barnets internationale afdeling, ekspert i beskyttelse af børn mod vold, overgreb og udnyttelse.

Må jeg arbejde på et børnehjem i et fattigt land? Det vil give mig en stor oplevelse, og jeg kan hjælpe til, hvor de har brug for det.

- Frivilligt arbejde er meget værdifuldt. Men i Red Barnet anbefaler vi som udgangspunkt at undgå at arbejde på børnehjem i verdens fattigste lande. Det hænger sammen med, at børnene dér er nogle af de mest udsatte børn i verden. De er i stor risiko for vold, udnyttelse og social isolation fra deres oprindelsesfamilie og samfundet.

Jamen, jeg vil jo bare gøre en forskel på børnehjemmet som frivillig?

- Unge, som vælger at købe et frivilligophold på et børnehjem, har uden tvivl de bedste intentioner om at gøre noget godt for meget sårbare børn. Uden at ville det kan de dog komme til at understøtte den side af institutionsanbringelser, der er baseret på profit. Ifølge blandt andre UNICEF er nogle børnehjem i verdens fattigste lande drevet som en forretning og direkte til skade for børn. Det er vigtigt at være bevidst om.

- Hvis du som ung er interesseret i socialt eller pædagogisk arbejde på et børnehjem, anbefaler vi at tage af sted som en del af et praktikophold under uddannelsen. Så er du bedre sikret mod korrupte operatører.

Må jeg så tage billeder af dem og poste, hvis jeg opfordrer andre til at sende penge?

- I Red Barnet anbefaler vi ikke, at man tager eller deler billeder af børn på børnehjem. Børn har ikke mulighed for at give samtykke, og når det drejer sig om børn, skal forældremyndighedsindehaveren også give samtykke. Med fotos og selfies risikerer man at udstille sårbare børn og promovere en forretningsmodel til skade for børn.

Jeg vil se nogle vilde dyr! Må jeg så...?

At bede turister om at bade elefanter gør ikke elefanterne en tjeneste, siger en wildlife-ekspert. (Foto: © World Animal Protection)

Afsender: Stephanie Kruuse Klausen, wildlife-ekspert hos World Animal Protection, har en kandidat i animal science.

Jeg er backpacker og vil til Thailand. Må jeg besøge et elefantreservat?

- Du kan sagtens opleve elefanter på en ansvarlig måde som turist, men hvis man ikke kan opleve dem vilde i naturen, er der nogle ting, man skal være opmærksom på for at sikre, at man vælger et sted, hvor elefanternes velfærd er i højsædet.

- Don't i forhold til elefanter er, hvis du bliver tilbudt at have fysisk kontakt med de her dyr – og hvis du bliver tilbudt at se dem optræde i diverse former for dyreshows.

- Det er også et totalt no-go at ride på elefanter, og du skal heller ikke sige ja til at bade dem eller spule dem med vand, som mange tilbyder.

Hvad er der nu galt i det?

- Elefanterne kan sagtens selv gøre de her ting, uden at turister skal hjælpe med at bade og skrubbe dem. Nærkontakten kan også være farlig, for hvis det store dyr ikke lige gider blive skrubbet for måske 10. gang den dag af tilfældige, kan det have fatale konsekvenser.

- Og hvis du ser elefantunger, skal du være påpasselig, for det er ikke formålet at avle flere elefanter til et liv i fangenskab. Dyreunger er en stor turistmagnet, og dem der bare vil tjene penge på elefanter, er hurtige til at snyde dyreelskende turister til at tro, at de vil de nuttede elefantunger det bedste.

- Jeg anbefaler at tjekke vores syv tips til at finde en elefantvenlig ferie.

Er det så bedre at lade være med at besøge elefantreservater?

- Nej, det er super vigtigt, at der er nogle, der støtter op om og besøger de elefantvenlige steder, så det også viser resten af elefantindustrien, at det er muligt at behandle elefanterne godt uden at miste turistindtægterne.

Må jeg så tage på hvalsafari?

- Det lyder jo så dejligt at se dyrene i den vilde natur – men her er der igen nogle ting, man skal lægge mærke til. Tjek, om der er tale om et hvalvenligt område, et såkaldt "Whale Heritage Site" – det er nemlig et tegn på, at lokalsamfundet respekterer og beskytter hvaler, delfiner, havskildpadder og deres levesteder.

Hvad kan problemet da være på en hvalsafari på det åbne hav?

- Der er turbåde, der jagter dyrene, hvor de kan finde på at fodre dyrene for at få dem tæt på båden i kamp med ti andre både med turister – hvilket stresser dyrene. Til gengæld er det et godt tegn, hvis bådene stopper motoren, når de ser hvalerne, da det altid skal være dyrene, der bestemmer, om de vil tæt på båden – ikke båden, der maser på.

Hvad mener du er noget af det værste, jeg kan støtte som turist?

- Hvis man kan røre, holde, ride, tage selfies med eller se et vildt dyr optræde, er der en uundgåelig risiko for, at selve aktiviteten eller livet i fangenskab har en negativ indvirkning på dyrets velfærd.

- Et eksempel er delfiner, der ligesom al underholdning med vilde dyr i fangenskab er det værste, man kan støtte som turist. Groft sagt sælger de billetter til dyremishandling, hvis eneste formål er indtjening. Delfiner og andre hvaler er super intelligente, og konsekvenserne ved at holde dem i fangenskab er enorme.

Må jeg klappe tigrene i Thailand eller besøge løvefarme i Afrika?

- Nej, det kommer bestemt ikke dyrene til gode. Det er en forfærdelig industri og kun skabt for at tjene penge på betalende gæster, som ikke ved bedre. Ungerne avles og fjernes fra deres mødre som små, så turister kan kramme, kæle og få taget billeder med dyrene. Når de ikke bliver krammet og båret rundt på af turister, lever de typisk i små, kummerlige bure.

- Oplevelser med store kattedyr i fangenskab er en rigtig grim industri, som er med til at understøtte en ond cirkel af grusom udnyttelse af vilde dyr.

Må jeg få en selfie med et eksotisk dyr?

- Det er populært at tage billeder med sjove og nuttede dovendyr i Brasilien, eller få svunget en abe eller slange op på skulderen eller rundt om halsen i Thailand. Men det er ikke sjovt for dyret, som højst sandsynligt er offer for den illegale handel af vilde dyr, hvor de fra helt lille tages fra det fri og udnyttes af bagmænd til at tjene penge. Så sig nej til de her fotomuligheder. Vi har lavet nogle tips til den dyrevenlige turist her, hvis du skulle være i tvivl.