Sabbatår. Friår. Fjumreår.
Ja, kært barn har som bekendt mange navne - og der findes endnu flere forskellige måder at bruge den berømte og berygtede skole-pause på.
Nogle knokler derudad for at fede opsparingen op. Nogle rejser kloden tynd med alt, hvad det indebærer af dårlig mavse og sketchy hostels. Og andre, ja, de holder slet ikke noget sabbatår.
Vi har taget en snak med seks unge sabbat-veteraner, der her fortæller om de største op- og nedture fra deres sabbatår - og som måske kan inspirere dig til, hvordan du kan bruge din tid inden studiestart, hvis du selv har sabbat i sigte.
'Jeg flyttede hjemmefra og direkte til Paris'
Asta, 22 år
Jeg havde nogle rigtige gode sabbatår. Jeg var både på interrail, på højskole og flyttede ét år til Paris, hvor jeg boede og arbejdede.
Da jeg flyttede til Paris, var det også første gang, jeg flyttede hjemmefra, så det var en ret vild oplevelse. Det hele var så nyt - både byen og det at bo et sted uden den store omgangskreds. Men også bare det at bo ude på egen hånd. Det havde jeg jo aldrig prøvet. Men det var en sindssygt fed oplevelse, og jeg elsker stadig Paris!
For mig var mine sabbatår lig med frihed. Når man har været vant til et fast skolesystem i så mange år, føltes det jo helt euforisk at stoppe i gymnasiet. Man føler, at verden ligger for ens fødder, og man kan gøre lige, hvad man vil.
Men den frihed var også lidt skræmmende, for på et tidspunkt skal du jo videre. Jeg tænkte hele tiden, at når jeg havde været på højskole, eller når jeg kom hjem fra Paris, SÅ vidste jeg, hvad jeg skulle. Men i virkeligheden vågner man jo ikke bare op en morgen og tænker: "Nu ved jeg, hvad jeg skal med mit liv". Det er en stor beslutning, og det brugte jeg også meget energi på i mit sabbatår.
'Vi havde det virkelig sjovt, men drak os også ret fulde'
Emil, 24 år
Jeg brugte mit sabbatår på at arbejde, så jeg kunne spare penge op til en rejse. Jeg arbejdede som postbud hos PostNord, og det var faktisk skidefedt, men også meget anderledes end de andre jobs, jeg tidligere har haft. Men det betalte godt!
Pengene brugte jeg på en rejse med to kammerater. Vi brugte to måneder på at rejse rundt i Filippinerne og Indonesien. Vi havde det virkelig sjovt, men drak os også ret fulde, så der er mange af minderne, der er lidt... slørede.
'Jeg arbejdede i en tøjbutik på Strøget. Det var forfærdeligt'
Lærke, 24 år
Jeg endte med at tage et sabbatår, fordi jeg havde brug for at hygge mig lidt og trække vejret, inden jeg skulle i gang med et langt studie.
Men jeg tror også, jeg gjorde det, fordi det var dét, alle omkring mig gjorde. Det blev lidt en lemming-effekt, tror jeg.
Var mine veninder fortsat direkte med at læse videre, så havde jeg nok gjort det samme. Men nu er jeg rigtig glad for, at jeg gjorde det.
Til sidst begyndte jeg dog at kede mig ad helvede til.
Jeg arbejdede i en tøjbutik inde på Strøget, og det var ret forfærdeligt. Jeg blev så træt af bare at gå på arbejde, gå hjem, på arbejde, gå hjem. Det blev så rutinepræget, så jeg var virkelig klar til studiestart.
'Jeg blev 'tvunget' til at holde sabbatår'
Isaac, 24 år
Mine to sabbatår var faktisk lidt ufrivillige.
Jeg vidste godt, hvad jeg ville læse, men blev afvist de første to gange, fordi mit snit ikke var højt nok. Så på den måde blev jeg "tvunget" til at holde nogle sabbatår, hvilket jeg egentlig er ret glad for nu, selvom det aldrig havde været min plan.
Modsat mange jeg kender, var jeg faktisk slet ikke ude at rejse. I stedet brugte jeg tiden på at få en masse erfaring, og jeg arbejdede blandt andet på nogle forskellige museer for at suge viden til mig. Og ellers brugte jeg min tid på at spille musik, og jeg nåede faktisk også at arbejde lidt som kok.
Det fedeste var mine sabbatår var, at der ikke var noget, man skulle stå op til, udover de ting, man selv havde valgt til.
'Det var en lidt vild øjenåbner'
Malou, 22 år
Mit bedste minde fra mine sabbatår var den måned, jeg arbejdede på en gård i Italien.
Jeg boede og arbejdede på en olivenfarm oppe i bjergene, hvor jeg plukkede oliven 12 timer om dagen. Og selvom det var hårdt arbejde, var det også bare helt fantastisk. Det var virkelig vildt at få lov til at stå op på et bjerg midt i Italien og nyde den smukkeste solopgang hver morgen.
Jeg skulle også have været på den store tur til Argentina og Sydkorea, men det nåede jeg ikke, inden coronaen brød løs. I stedet arbejdede jeg i en vuggestue og tog et halvt år på højskole.
Jeg kunne godt lide at gå på højskole, men det var midt under corona, og det var virkelig hårdt at opleve, hvor dårligt folk havde det omkring mig. Både på grund af coronanedlukningen, men også de mentale struggles der følger med dét, at blive voksne. Det var en lidt vild øjenåbner.
'Hellere bruge et, to, tre år på at finde ud af, hvad du vil'
Natasha, 25 år
Jeg valgte at holde et sabbatår, fordi jeg var træt af at gå i skole, så jeg havde brug for en pause, hvor jeg kunne tjene lidt penge og rejse lidt. Jeg endte med at tage en måned til Maldiverne og Sri Lanka, som var helt fantastisk. Ellers brugte jeg min tid på at arbejde.
Jeg vidste egentlig godt, hvad jeg ville læse, og mit snit var højt nok til, at jeg var sikret en plads, så jeg stressede ikke så meget over, hvad jeg skulle efter mit sabbatår. Men for mange af mine veninder var sabbatåret en mulighed for at finde ud af, hvad de overhovedet havde lyst til.
På den måde tror jeg, et sabbatår er godt givet ud. Hellere bruge et, to, tre år på at finde ud af, hvad du vil, end at starte på noget og så alligevel droppe ud igen.
Det værste ved mit sabbat år var, når folk hele tiden skulle spørge mig om, hvornår jeg skulle igang med en uddannelse. Mine forældre var meget sådan "Nu skal du altså i gang, du kan ikke bare gå og spilde din tid på den her måde".
Dér kunne jeg godt tænke: "Rooolig nu, lad mig nu lige leve lidt".