'Det føles helt absurd!' Fem danske musiktalenter videre til stor finale

De fem finalister i KarriereKanonen 2023 er fundet.

Kamill (tv.), Dahlin og BLAME (th.) er blandt årets fem finalister i KarriereKanonen. (Foto: © Agnete Schichtkrull. Grafik: Oliver Seppo, DR)

Et sidste blik i spejlet.

Dyb indånding...

Og så ud i rampelyset.

Det er tirsdag aften, og vi befinder os i Roskilde, nærmere bestemt på spillestedet Gimle.

Årets udvalgte deltagere i KarriereKanonen skal på scenen én for én og spille semifinalekoncert så overbevisende som muligt.

Blandt publikum i den fyldte koncertsal er de håbefulde musikeres venner og familie, der er mere end klar til at råbe, klappe og bakke op.

Der er musiknysgerrige sjæle, som er spændte på at opdage dugfriske kunstnere og se, hvordan de klarer sig på en scene. En række musikbranchefolk, der ikke vil misse chancen for at opdage potentielt kommende stjerner.

Og så er der juryen, der skal beslutte sig for, hvilke af de optrædende på scenen, der skal videre til det store finalebrag i DR Koncerthuset 16. juni.

Klip til i dag. Koncerterne er spillet. Og nu er juryen, der består af repræsentanter fra DR P3, Bandakademiet og den øvrige danske musikbranche, blevet enige om, hvilke fem der skal i gang med at forberede sig til finalen.

Vi har fanget de fem finalister til en hurtig snak om at være videre i KarriereKanonen 2023 - og spurgt juryen om, hvad de særligt har lagt mærke til hos årets finalister.

1

Kris

Kristoffer Fischer laver R&B-inspireret popsange på dansk. - Jeg tror ikke, jeg er speciel eller noget særligt. Jeg har præcis de samme følelser, som mange andre har, og så prøver jeg at sætte ord på dem, siger Kris blandt andet om sin musik. (Foto: © agnete schlichtkrull, DR)

Hej Kris! Du er finalist i KarriereKanonen, tillykke! Hvordan har du det med det?

- Det er meget overvældende! Jeg er meget glad og sætter stor pris på det. Hele oplevelsen til semifinalen sætter jeg stor pris på. Alle var virkelig gode, og jeg havde prøvet ikke at have nogen forventninger og bare tage det, som det kommer. Hvis jeg ikke gik videre, ville jeg ikke synes, det var uretfærdigt.

Næste skridt er jo så finalen i DR Koncertsalen. Hvad tænker du om det?

- Jeg og mit band skal i hvert fald øve en masse. Det er lidt skræmmende, for det er et stort sted. Hvordan fylder man lige det? Men jeg glæder mig til at se, hvordan det kommer til at gå! Det bliver en historie, man engang kan fortælle til sine børnebørn. "Dér har farfar spillet."

2

Dahlin

Marie Dahl Jakobsen skriver dansksprogede popsange om blandt andet hjertesorg og at flytte fra Vestjylland til København. (Foto: © Agnete Schichtkrull, DR)

Hej Dahlin, tak for koncerten, og tillykke med at være videre i KarriereKanonen! Hvordan forløb semifinalen, synes du?

- Jeg havde det fuldstændig fantastisk. Det var min første koncert med mine egne numre, og det føltes så rigtigt at stå på scenen og endelig få lov til at spille de her sange for nogen.

- Jeg syntes, det gik rigtig godt. Det var ikke en perfekt koncert, men jeg tror heller ikke, folk gider se perfekte koncerter. Jeg tror, folk vil se nogen med noget på hjerte, som vil fortælle en historie. Og det følte jeg, at jeg havde.

Hvordan føles det at kunne kalde sig finalist?

- Det føles virkelig godt og rigtigt. Vi får lov til at udvikle os og tale med en masse fagfolk, som ikke vil have noget fra os, men som bare gerne vil rådgive og hjælpe os. Og jeg er sindssygt taknemmelig for at være med videre.

3

BLAME

Patrick Slivsgaard Christensen skrev sin første sang, da han som 17-årig blev forelsket i en fyr fra sin gymnasieklasse. I dag laver han musik, der skal minde ham selv og andre om ikke at skamme sig over sin seksualitet eller den, man er. (Foto: © agnete schlichtkrull, DR)

Hej BLAME, tillykke med din finaleplads! Hvordan havde du det på scenen til semifinalen?

- Jeg var enormt lettet over at gennemføre! Jeg havde selvfølgelig fået influenza, så jeg havde den mærkeligste fornemmelse i kroppen undervejs. Men jeg nød oplevelsen, selvom jeg var spændt på, hvad der overhovedet kunne lade sig gøre i den tilstand, haha.

Hvordan føles det så at være videre til finalen?

- Det føles helt absurd. Jeg har sgu egentlig også været lidt ked af det, fordi det pludselig gik rigtigt op for mig, at det også er en konkurrence. Vi har fået et vanvittigt sammenhold undervejs. Når man er artist, er man ret alene med alle sine bekymringer, følelser og udfordringer, men vi har været så gode til at dele det hele med hinanden. Så det er ubehageligt, at der er nogen, der ikke skal fortsætte.

- Men jeg er så taknemmelig og glad, og jeg glæder mig til at få feedback fra de dygtige fagfolk, der er involveret i det her, som jeg kan tage til mig og bruge fremover.

4

Kamill

Kamille Beckett Stenbæk fik ros fra den engelske sanger John Newman, der tilfældigvis havde været blandt publikum, efter sin allerførste optræden på en scene. Det satte for alvor gang i Kamills drømme om at satse på musikken. - Jeg vil gerne komme med en masse energi og få folk til at danse, grine og græde og leve lidt mere, siger Kamill om sin musik. (Foto: © agnete schlichtkrull, DR)

Hej Kamill, tak for en god koncert! Hvordan var det at optræde til semifinalen?

- Jeg havde det meganice og følte mig godt tilpas. Vi havde en fest, og publikum var meget federe, end jeg havde regnet med. Jeg troede, folk kun var kommet for at se en specifik kunstner på scenen, men stemningen var virkelig god.

Hvad tænker du om den kommende finale?

- Jeg har helt klart fået endnu mere blod på tanden nu. Det bliver fucking fedt! Jeg læste, at der er plads til 1.800 mennesker, og det er jo helt crazy. Vi skal gøre det samme, bare bedre. Det er også lidt varmere til den tid, og det passer godt til min musik.

5

Louis

Louis Bjørsted laver pop-, R&B- og hiphop-inspirerede sange om blandt andet en følelse af at være ensom og på vildspor i livet. - Når Louis åbner munden, føles det på én og samme tid helt trygt og meget spændende. Han har en stemme, som man vil have mere af, har medlem af KarriereKanonen-juryen Pelle Peter Jencel tidligere sagt om Louis. (Foto: © agnete schlichtkrull, DR)

Tillykke med det hele, Louis! Kan du sætte et par ord på, hvordan du har det lige nu?

- Jeg har det godt! Jeg gjorde i hvert fald mit bedste, og det var en kæmpe oplevelse at optræde – faktisk for første gang. Der er selvfølgelig småting, man kan forbedre, og jeg blev også virkelig nervøs op til. Men da jeg lige havde fundet fodfæste på scenen, synes jeg, det kørte, og det var virkelig sjovt og fedt.

Skal du fejre din finaleplads?

- Lige nu har jeg ingen planer, men jeg skal måske op at træne lidt.

De fem finalister i KarriereKanonen 2023 optræder til det store finalebrag, hvor to endelige vindere udpeges, i DR Koncerthuset 16. juni. Du kan købe billetter til finalen her.