'Det må næsten være historisk!' Her er det fulde program til årets Roskilde Festival

Vi har bedt to P3-værter kaste et nærmere blik på årets program fra Roskilde Festival, der netop er blevet fuldendt.

Amerikanske Lizzo blev torsdag annonceret som ét af de sidste hovednavne til dette års Roskilde Festival. (Foto: © MARCUS BRANDT, SCANPiX)

Lizzo. Lil Nas X. Kendrick Lamar.

Roskildes musikprogram for 2023 er nu komplet.

Det er det, efter festivalen torsdag formiddag har annonceret de sidste 69 musiknavne på årets festivalplakat, der blandt andet tæller den amerikanske pop- og fløjtesensation Lizzo, de danske popkometer Blæst samt Atlanta-rapperen Latto.

Men hvad er dommen så over årets program? Er der noget, der mangler? Og noget, man for alt i verden ikke vil misse?

Det har vi bedt Nynne Givskov og Kasper Reippurt om at vurdere. De er værter på P3-programmet 'Residensen' og kommer selv til at være til stede på årets Roskilde, hvorfra de skal sende radio.

Nynne Givskov: 'Gud, et dejligt program!'

Nynne Givskov glæder sig især til at se Kendrick Lamar og Rosalía. (© DR)

Hvad er det første, der falder dig ind, når du ser det samlede program?

- Det første, der falder mig ind, er, at jeg tænker: "Gud, et dejligt program!", for jeg er et hip-hop- og R&B-hoved, så er det en dejlig plakat, der kun bekræfter, at ingen af dem længere bliver set som b-genrer. Det er selvfølgelig ikke en nyhed – sådan har det ikke været længe, men for Roskildes plakat betyder det, at der er skabt plads til mere diversitet i genrerne.

- Nu kan man både glæde sig til poppede Lil Nas X over flowstærke Denzel Curry til kunstneriske J.I.D.

Hvad mangler der?

- Jeg kunne godt tænke mig, at der havde været mere ikke-engelsksproget musik spredt ud på både genrer og de forskellige scener.

- Den ikke-engelsksprogede musik bevæger sig virkelig hurtigt frem for tiden, så det ville være fedt, hvis det også afspejlede sig i programmet. Jeg tror godt, nogle af de større scener kan bære nogle kunstnere, der udfordrer vores lyttevaner.

Hvilke koncerter vil du anbefale?

- Jeg glæder mig selv mega meget til at se Kendrick Lamar, for det er bare altid en kæmpe fornøjelse, og han er virkelig én af dem, man har ventet på. Og så bare mega meget Rosalía, for hun er også genial!

- Og så vil jeg også nævne danske Blæst, for jeg kan ikke selv huske, at der er nogen, der er gået fra Roskilde Rising til at spille Orange så hurtigt. Jeg tør ikke lægge hovedet på blokken, men det er sgu en ret enestående udvikling, de har været igennem. De skal nok løfte opgaven, for de kommer bare med den der sommerstemning i bagagen - jeg vil nærmest sige, de er et sommerband. for de emmer bare af varme og korte bukser. Det giver så god mening.

- Jeg har virkelig meget lyst til også at sparke et mindre navn i puljen: Greentea Peng er den perfekte dosering af kropsvarm alternativ R&B til det teltbagte, trætte hoved.

Kasper Reippurt: 'De fleste vil kunne finde noget, de synes er fedt'

Kasper Reippurt synes, man skal tjekke nigerianske Rema ud, hvis man skal på Roskilde i år. (© DR)

Hvad er det første, der falder dig ind, når du ser det samlede program?

- Jeg synes, det er ekstremt dejligt, at man har valgt at have så mange afrobeat-navne med på programmet. Både Rema og Burna Boy er nogle vildt fede kunstnerne og repræsenterer noget, der har manglet på festivalen de sidste mange år. Afrobeat er blevet så stor en kommerciel genre, og det er noget, der fylder meget på streaminglisterne og hos de unge, så det er rart, det er noget, der nu bliver taget seriøst.

- Og så springer det virkelig i øjnene, at Blæst skal åbne. Det er et eksempel på, hvor vanvittigt stærkt det kan gå. Det er vildt at gå fra Rising til Orange på blot ét år – det må næsten være historisk!

Hvad mangler der?

- Jeg synes, det er et meget skridsikkert program – forstået på den måde, at det er et program, som cater til alle mulige mennesker, hvilket også gør, at man i mindre grad risikerer at genere nogen. De fleste vil kunne finde noget på det her program, de synes er fedt, men jeg kunne godt savne et hovednavn, der støjer lidt mere eller deler folk lidt. Da Die Antwoord spillede på Orange, var der lidt den der "alt eller intet"-energi. Det savner jeg lidt i år.

- De fleste vil godt kunne lide Kendrick Lamar, Lil Nas X og Lizzo, så jeg savner den dér koncert, som man på en måde skal overtales lidt til, hvor man så kan få sig en fuldstændig fremragende eller meget grænseoverskridende oplevelse. Det skulle ikke erstatte de andre navne, men tænkes ind som et supplement.

Hvilke koncerter vil du anbefale?

- Jeg har lyst til at anbefale et navn, der ikke ligger til højrebenet, for jeg føler ikke, Kendrick eller Lil Nas X behøver en anbefaling. Derimod skal man tjekke nigerianske Rema ud, som er en afrobeat-artist, der samarbejder med nogle af de største artister i verden.

- Det er én af de koncerter, der er sat et stort kryds ved på min festivalkalender.

Roskilde Festival 2023 finder sted fra 24. juni til 1. juli. Hovedprogrammet varer fra 28. juni til 1. juli.