'Har mistet sin coolness, sin aktualitet og sin relevans': Derfor er storhedstiden forbi for ikonisk prisuddeling

Natten til onsdag blev MTV Video Music Awards afholdt for 40. gang.

Kysset mellem Britney Spears og Madonna til MTV Video Music Awards 2003 er stadig en af de mest omtalte hændelser i prisuddelingens 40 år lange historie. (Foto: © WIN MCNAMEE, Ritzau Scanpix)

For tyve år siden var årets største fest ikke nytårsaften – det var MTV's prisuddelinger.

Hvis man fik lov til at optræde, kunne det skyde ens karriere op i et nyt luftlag, mens de vilde optrædener og vanvittige skandaler ville være frokostens helt store samtaleemne i flere uger efterfølgende.

Natten til onsdag dansk tid blev årets priser til MTV Video Music Awards uddelt endnu en gang, men de store, musikalske øjeblikke var få, skandalerne lod vente på sig, og Taylor Swift kunne gå hjem med hele ni nye priser til sin kaminhylde.

Så hvilken relevans har prisuddelingen egentlig i 2023?

Ikke den helt store.

I hvert fald ikke, Hvis du spørger radiovært Pelle Peter Jencel. Ifølge ham er MTV Video Music Awards i dag bare ikke, hvad det var engang.

- MTV står jo for Music Television. Det er altså en kanal, som er født ud af at vise musikvideoer og definere, hvad der er cool. Når du er med til at definere de nye og seje inden for musik, giver det god mening at have en prisuddeling, siger radioværten.

- Uddelingen fik gigantisk indflydelse, fordi MTV var det største i verden inden for musik i mange år. Det, du allerhelst ville som musiker, var at vinde en pris ved en MTV-prisuddeling.

Men sådan er det ikke længere.

- Der, hvor vi er i dag, er MTV som musikkanal komplet død. Det betyder også, at prisuddelingen har mistet sin værdi. MTV har ikke noget med musik at gøre længere. Det svarer til, at din mormor siger, at du er cool, selv om hun ikke ved noget om musik, fortsætter han.

I dag sender MTV ikke længere musikvideoer, men fokuserer primært på reality-tv. Og Pelle Peter Jencel peger da også på, at MTV Video Music Awards i dag mere er et underholdningsshow end et musikshow, som i teorien lige så godt kunne foregå på en hvilken som helst anden tv-kanal.

- Prisuddelingen har mistet sin coolness, sin aktualitet og sin relevans, slår Pelle Peter Jencel fast.

En af grundene til dette er blandt andet, at det er et show, der er nemt at forudsige. Når Taylor Swift er ét af de største navne – hvis ikke dét største navn – inden for popmusik i disse år, er det "det mest forudsigelige i verden, at hun vinder det hele", siger Pelle Peter Jencel med henvisning til, at Taylor Swift ved nattens uddeling vandt ni priser ud af de 11, hun var nomineret til.

- Det gør jo ikke, at Taylor Swift som prisvinder ikke er pissesej, men det er ikke længere det, at hun vinder en MTV-pris, der definerer det, siger han.

Så nu, hvor det vildeste, der skete ved prisuddelingen, var et ikke-skænderi mellem Megan Thee Stallion og Justin Timberlake og en ti minutter lang optræden fra Shakira, tager vi dig i stedet en tur ned ad mindernes sti med de ti vildeste øjeblikke fra MTV Video Music Awards gennem tiden.

Dem kan du genopleve herunder:

1

En jomfrurejse

I 1984 vandt Madonna sin første Moon Person i kategorien 'Bedste nye kunstner'. (© Ritzau Scanpix)

Æren af at optræde som den første nogensinde til MTV Video Music Awards i 1984 tilfaldt Madonna, som på daværende tidspunkt var en forholdsvis ny artist.

Derfor var det helt utroligt vigtigt, at hendes optræden til prisuddelingen var særdeles mindeværdig.

Iført en brudekjole og et bæltespænde om maven med ordene 'Boy Toy' på, stod hun som en kransekagefigur på toppen af en bryllupskage, da sangen 'Like a Virgin' startede.

Undervejs lagde hun sig på scenegulvet og vred sig, hvilket betød, at hun både tabte sin ene sko og blottede sin ene balde – noget, man ikke havde set mage på daværende tidspunkt.

I et interview med talkshow-vært Jimmy Fallon i 2022 fortalte hun, hvordan hun husker, at hendes manager kom op til hende efter optrædenen med ordene "Din karriere er ovre!".

Heldigvis viste det sig, at der skal mere til end en bar numse på nationalt tv til, før den slags sker.

2

Det mest omtalte kys i verden

Britney Spears, Christina Aguilera og Madonna skulle åbne hele showet i 2003 med en hyldest til Madonnas 'Like a Virgin'-optræden 20 år tidligere. Men det endte med ikke at være deres sangstemmer, som stjal billedet. (Foto: © WIN MCNAMEE, Ritzau Scanpix)

20 år efter sin første optræden til Video Music Awards, var Madonna endnu engang det helt store samtaleemne efter årets prisuddeling i 2003.

Ikke på grund af en bar numse, men på grund af et hedt kys midt på scenen. Billederne florerede rundt i ugevis efterfølgende, for kysset var ikke mellem hvem som helst.

Britney Spears og Christina Aguilera skulle optræde med 'Like a Virgin' for at hylde Madonnas oprindelige optræden. Iført kjoler identiske med Madonnas fra 1984 gjorde de da også lige præcis det.

Efter lidt tid trådte Madonna ud på scenen, og mens de tre kvinder stod for enden af scene-podiet, kyssede Madonna først Britney Spears og derefter Christina Aguilera.

Fuldkommen skandaløst, mente mange. I dag er billederne af de kyssende popstjerner stadig ikoniske.

3

Lady Gagas kødkjole

Den famøse kødkjole er blevet tørret og hænger i dag på Rock And Roll Hall of Fame-museet i Cleveland, Ohio. (Foto: © MARIO ANZUONI, (c) Ritzau Scanpix)

I starten af Lady Gagas karriere gjorde hun en helt særlig dyd ud af at chokere på de røde løbere. Der var dengang, hun ankom i et alien-æg, dengang hun havde en oppustelig søstjerne på, og dengang hun skiftede tøj tre gange midt på den røde løber.

Det var dog til MTV Video Music Awards i 2010, at hun fremviste sit vildeste outfit til dato.

Hendes kjole var nemlig lavet af... kød.

Kjolen skulle efter sigende være et opråb til os alle om, at vi skal kæmpe for det, vi tror på.

- Ellers kommer vi til at have lige så mange rettigheder, som kødet på vores knogler, har hovedpersonen efterfølgende udtalt.

4

Berømmelse er en dræber

Til hendes optræden med nummeret 'Paparazzi' spillede Lady Gaga både klaver og sang – og dansede, så selv den mest veltrænede ville blive forpustet. (Foto: © GARY HERSHORN, (c) Ritzau Scanpix)

Det er en nødvendighed at lade Lady Gaga optræde to gange på denne liste, for året før, kødkjolen gjorde sin entré, chokerede sangeren med sin optræden af 'Paparazzi'.

Efter at have gjort, hvad hun gør bedst, ved at danse og synge af sine lungers fulde kraft på scenen, løb der pludselig blod ned ad hendes mave. Herefter faldt hun om og blev båret væk af én af sine dansere. For til sidst at hænge i en hånd i et reb et par meter over scenen.

Budskabet var, at berømmelse er en dræber. Et emne, hun også behandlede på sit første album 'The Fame', som udkom året før.

5

En optræden, der ikke er ældet med ynde

'Blurred Lines', som Miley Cyrus og Robin Thicke optrådte med i 2013, er af flere musikmedier blevet kåret som verdens værste sang i efterskælvet af #MeToo. (Foto: © LUCAS JACKSON, (c) Ritzau Scanpix)

I 2013 var Miley Cyrus midt i en æra, hvor hendes tunge oftere hang ud af mundvigen, end den ikke gjorde. Det var ungdommeligt, frigørende og fuldstændig autentisk.

Selv om hun jævnligt chokerede forældre, der havde set hende vokse op som Hannah Montana på Disney Channel, var det, da hun twerkede op ad sangeren Robin Thicke, at hun for alvor smed sit Disney-image.

Sangen, der flød fra højttalerne, var 'Blurred Lines', som her ti år efter i sandhed ikke er ældet med ynde.

- Han (Robin Thicke, red.) ville have, at jeg var så nøgen som mulig, har Miley Cyrus efterfølgende udtalt om sin scenemakker.

Der gik nemlig spekulationer på, om Robin Thicke vidste, at Miley Cyrus ville twerke op ad ham. Hun siger, at han vidste det. Han siger, at han ikke vidste det.

Det korte af det lange er, at den optræden for alvor ændrede hendes karriere. Også selvom den langtfra er ældet med ynde.

6

Den forkerte vinder

Oplevelsen til Video Music Awards 2009 har betydet så meget for begge artister, at både Kanye West og Taylor Swift senere hen har skrevet sange om den skæbnesvangre aften. (Foto: © GARY HERSHORN, (c) Ritzau Scanpix)

- Jeg skal nok lade dig tale færdig, men Beyoncé havde én af de bedste videoer, der nogensinde er blevet lavet.

Det var ordene fra Kanye West, da han i 2009 løb op på scenen og afbrød en kun 20-årig Taylor Swift, der netop havde vundet prisen for 'Bedste musikvideo lavet af en kvindelig artist' – hendes første pris til MTV Video Music Awards nogensinde.

Efter en kort tale fra Kanyes side fik Taylor Swift mikrofonen tilbage, men hun stod som forstenet og kunne intet sige.

Hvis man har fulgt lidt med i pophistorien siden, ved man, at Kanye Wests tyveri af Taylor Swifts taletid kun var første skridt i en årelang fejde.

Og at det ikke blev sidste gang, at Kanye West chokerede ved MTV Video Music Awards.

I 2015, da han vandt 'Video Vanguard Award', annoncerede han sit kandidatur til præsidentvalgkampen i 2020 – som ikke helt gik som planlagt, idet han overskred en række deadlines for at komme på stemmesedlen i over 29 stater.

7

Nye kæledyr

Det var ikke kun en slange, som Britney Spears havde med på scenen til sin optræden i 2001. En fuldvoksen tiger stod bagerst på scenen, og den blev håndteret af selveste Doc Antle, som man måske husker fra Netflix-serien 'Tiger King'. (Foto: © TIMOTHY A.CLARY, (c) Ritzau Scanpix)

Man kan ikke sige MTV Video Music Awards uden at sige Britney Spears.

Den ikoniske sanger har optrådt ved prisuddelingen en række gange, og det har altid været mindeværdigt. Men hvis vi skal pege på én optræden, som stadig er tatoveret fast på vores nethinde, er det hendes optræden fra 2001.

Hvad var særligt for den? Jo, ikke nok med, at hele scenen var pyntet som en jungle. Der var også levende, vilde dyr på scenen.

Men det mest mindeværdige og chokerende skete midt under 'I'm a Slave 4 U', hvor der blev lagt en over to meter lang pytonslange om skuldrene af den dansende Britney Spears.

Hun har efterfølgende udtalt, at hun var rædselsslagen for, at den ville bide hende, men alt gik heldigvis helt efter planen.

Banana hedder slangen, og historien vil det, at den lever i bedste velgående i dag.

8

Perler på en snor

Rose McGowan har været en af frontløberne for #MeToo-bevægelsen og var også én af kvinderne, der fik Harvey Weinstein dømt. (Foto: © Bei/Shutterstock, Copyright (c) 1998 Shutterstock. No use without permission.)

To årtier før #MeToo og de symbolske sorte kjoler i forbindelse med #TimesUp, gjorde skuespiller og aktivist Rose McGowan sig allerede til et samtaleemne på den røde løber.

Rose McGowan dukkede nemlig op i såkaldt "nøgenkjole", hvor alt – og vi mener alt – kunne ses. Det skabte unægtelig en del rabalder i 1998, for man havde ikke set noget lignende før.

Det var dog ikke uden hensigt, at hun tog kjolen på, fortalte hun i 2019 til podcast-værten Jameela Jamil i et interview.

Kjolen var nemlig den første kjole, hun skulle have på i offentligheden, efter hun blev udsat for et overgreb af den nu dømte filmmogul Harvey Weinstein. Det var Rose McGowans måde at tage sin krop tilbage på, fortæller hun i interviewet.

9

Forkert takketale – forkert pris

Normalt er priserne til MTV Video Music Awards formet som en person i en rumdragt, men da Michael Jacksons pris ikke var en reel pris og blot en fødselsdagsgave, så hans lidt anderledes ud i 2002. (Foto: © TIM CLARY, Ritzau Scanpix)

Michael Jackson var gennem sin levetid også en fast leverandør af øjeblikke, der fik én til at måbe ukontrolleret, og til MTV Video Music Awards 2002 var der en del tæer, som krummede sig i forlegenhed.

Showet blev nemlig afholdt på Michael Jacksons fødselsdag, og det skulle fejres. Derfor skulle Britney Spears holde en kort tale og præsentere The King of Pop, som fik overrakt sin gave: En statuette, der lignede en node.

- He is the artist of the millenium, lød det fra Britney Spears, og det var her, den store fejl opstod.

Michael Jackson trådte nemlig ud på scenen og troede, at han havde vundet prisen for Artist of the Millenium – og ikke bare fik en ekstra fødselsdagsgave. Derfor gik han i gang med at holde en takketale for den fine pris.

Trods fejlen fik han en stor applaus, da talen var slut, for ingen kunne nænne at fortælle ham, at han altså ikke havde vundet en pris.

10

Nyt niveau af playback

Sammen med en flok dansere, bevægede Lorde sig tværs over scenen til nummeret 'Homemade Dynamite' – helt uden selv at synge med. (Foto: © JEAN-BAPTISTE LACROIX, AFP or licensors)

Også i år har der været diskussioner om, hvorvidt musikerne på scenen nu rent faktisk synger live, eller om det hele er playback.

I 2017 tog Lorde det dog til et helt andet niveau, da hun under sin optræden af 'Homemade Dynamite' ikke engang havde en mikrofon med på scenen. Under den tre minutter lange optræden, dansede hun blot – til folks store forvirring.

Historien går på, at den newzealandske sanger var forkølet, og at hun derfor besluttede sig for ikke at synge.

Den dag i dag er der stadig uenighed om, hvorvidt det var den dårligste optræden nogensinde til uddelingen – eller én af de allerbedste.