'Det var mega smukt': Festivalgæster rørt over hyldest til Hugo Helmig

Saint clara sang en sang for sin fætter Hugo Helmig på Wonderfestiwall lørdag aften.

(Foto: © Betina N. Garcia, DR)

De fleste applauser begynder, rammer klimaks og dør ud.

Men der findes også de applauser, der bliver ved med at blusse op igen og igen.

Det var en af de sidstnævnte, sangeren Saint clara satte i gang, da hun spillede på Wonderfestiwall lørdag aften.

Her dedikerede musikeren nemlig en sang til Hugo Helmig, som døde i november sidste år.

- Det her nummer skrev jeg, da min fætter Hugo døde. Den er altid svær at synge uden at græde, sagde Saint clara fra scenen.

- Når I klapper til den her sang, klapper I for Hugo, inden hun gik i gang med at synge 'Boys Don't Cry'.

Og så stod klapsalverne i kø.

Det er ikke første gang, Saint clara dedikerer en sang til Hugo Helmig. På Roskilde Festival trak hun overskrifter, da hun brød ud i gråd på scenen.

Denne gang holdt hun tårerne i skak, til gengæld var der våde øjne blandt publikum.

Saint clara gik tidligere under kunstnernavnet Clara. Hendes fulde navn er Clara Finderup Toft Simonsen. (Foto: © Betina N. Garcia, DR)

Hugo-hyldesten var et skrøbeligt øjeblik i en koncert, der osede af selvsikkerhed.

Saint clara var iført en kjole, der var gennemsigtig og hvid som bornholmsk kvarts, og hun gav et show, der må have kunnet høres nede hos de underjordiske.

Og publikum var mødt talstærkt op foran Wonderfestiwalls Opal-scene, hvor havgusen fra Østersøen rullede op over festivalpladsen og blandede sig med røgmaskinernes damp.

- Jeg har lært et nyt ord i dag: havgus, sagde hun fra scenen.

- Det kan godt være, det regner lidt, og det er måske ikke det fedeste vejr. Men jeg er glad for, at I trodser det. I er for fede. Vi skal have det fuldstændig magisk, sagde hun fra scenen.

Og så spillede hun sit bagkatalog af store pop-baskere, der blandt andet består af sange som 'Oh My God', 'Girl Like You' og 'Legend'.

Hør om tankerne bag Saint claras hitsingle 'Oh My God', og få historien om en mystisk knirkelyd på nummeret, i denne P3-video.

Saint clara var flankeret af veloplagte dansere på scenen. (Foto: © Betina N. Garcia, DR)

Før hun gik på scenen introducerede Wonderfestiwalls konferencier Saint clara som "Danmarks måske største popdronning", og flankeret af sine fire dansere strålede hun også med en energi, der kunne få et forsamlingshus til at føles som Royal Arena.

Og Saint clara har da også tidligere fortalt til P3, at hun er inspireret af popdivaer af tungeste kaliber, eksempelvis Christina Aguilera og Britney Spears.

Gik du glip af koncerten på Wonderfestiwall? I denne P3-video får du eksklusiv adgang til Saint claras backstage-lokale under hendes koncert på Roskilde Festival i sommer.

ADHD og heling

Saint clara er inspireret af store popstjerner, men hun er også selv en inspiration for andre.

Eksempelvis fortalte hun en anekdote fra scenen. Den handlede om en 11-årig pige, der havde hørt Saint claras sang 'Crazy'.

22-årige Saint clara har lavet og udgivet musik siden 2017. Hun står bag store radiohits som 'Legend' og 'Girl Like You'. (Foto: © Betina N. Garcia, DR)

- Hendes mor skrev til mig, at pigen havde hørt sangen og var sikker på, at den var skrevet om hende. Hun tiggede og bad om at blive udredt for ADHD, sagde Saint clara, som selv har fortalt åbenhjertet om sin egen ADHD-diagnose i de danske medier.

- Musik samler og heler, og det synes jeg er så fandens vigtigt. Så hvis man kan den her sang, må man hjertens gerne synge med, sagde Clara, inden hun spillede 'Crazy' – en sang, der handler om mentalt helbred, og som var med til at sikre hende prisen som 'Årets nye danske navn' ved Danish Music Awards i 2019.

Bliv meget klogere på Saint claras megahit 'Crazy' i P3-podcasten 'Splittet til atomer':

Clara: Crazy

'Det var mega smukt'

Kasper Bredvig og Louis Folsach på 20 havde egentlig ikke planlagt, at de skulle se Saint clara spille.

Casper Bredvig og Louis Folsach er 20 år og fra Roskilde. (Foto: © Betina N. Garcia, DR)

Men da de så menneskemængden foran Opal-scenen tænkte de, at det måtte de tjekke ud – og det fortrød de ikke.

- Det var mega smukt. Især da hun lavede en hilsen til Hugo Helmig, og vi fandt ud af, at hun var kusine til ham. Det bliver man rørt af, især når man lige har hørt Thomas Helmig dagen inden og kender til hele situationen, siger Kasper Bredvig.

- Hun gjorde det ekstremt flot, supplerer Louis Volsach.

Rebecca Marslev Grønlund og Amanda Paludan på 25 kendte udmærket til Saint clara på forhånd, og de var også begejstrede for koncerten.

Rebecca Marslev Grønlund og Amanda Paludan er 25 år og fra København. (Foto: © Betina N. Garcia, DR)

- Det var megafedt, siger Rebekka Grønlund.

- Hun synger skidegodt, hendes dansere er mega fede, og hendes band er så dygtigt. Hun er meget powerful, og det var en rigtig rigtig god koncert, fortsætter hun.

Amanda Paludan formulerer det kort og godt:

- Hun er bare skide sej.