Du bliver snydt mere, end du tror: Sådan gennemskuer du virksomhedernes grønne løgne

Hvornår kan man egentlig tillade sig at have grøn klima-samvittighed?

Bæredygtigt tøj. Klimavenlige flyrejser. Og masser af grønne dyrevelfærdshjerter.

Du bliver nærmest oversvømmet med budskaber om, hvor grønt noget tøj er, når du shopper på nettet, og hvor bæredygtig den gris er, der ligger foran dig i køledisken.

Men hvornår er noget egentlig bæredygtigt, grønt og klimaneutralt? Og kommer virksomhederne mon til at stramme deres budskaber lige lovlig meget indimellem?

Noget kunne tyde på det, som man kan se i 'Adnan og de grønne løgne', hvor satirevært Adnan Al-Adhami undersøger, hvordan virksomhederne forsøger at sælge os deres grønne løgne.

Adnan og de grønne løgne

Og hvis du har svært ved at gennemskue, hvad der er en grøn løgn snarere end en grøn løsning, står du næppe alene.

Vi har derfor allieret os med formanden for Forbrugerrådet Tænk, Anja Philip. Herunder guider hun dig til at finde ud af, hvornår der egentlig er grund til at have grøn klima-samvittighed.

Pas på i køledisken

Vi starter med en tur i supermarkedet.

For når du står i supermarkedet, vrimler det nærmest med mærkater, der fortæller om, hvor grønne, bæredygtige og klimavenlige produkterne er.

Her er det nemt at blive snydt af mærket for bedre dyrevelfærd – det med ét til tre grønne hjerter – mener Anja Philip.

- Det statslige mærke for bedre dyrevelfærd har vi været meget kritiske over for. Ét grønt hjerte på kødprodukterne betyder faktisk, at det er et ringere produkt i forhold til dyrevelfærd, end hvis produktet for eksempel havde mærket fra Dyrenes Beskyttelse eller det røde økologimærke.

- Du skal helt op og vælge produkter med tre grønne hjerter (på dyrevelfærdsmærket), hvis du vil være sikker på, dyrevelfærden er god. Dér mener vi, det snyder, hvis man nu har købt et produkt med blot ét grønt hjerte og så går og tror, man har gjort en god indsats for dyrevelfærden.

Anja Philip opfordrer i stedet til at se efter det røde Ø-mærke, der fortæller, at et produkt er økologisk.

- Økologi er en god ramme at købe inden for, hvis man generelt gerne vil handle mest muligt i balance i forhold til mange forskellige parametre, for det er hele økologiens udgangspunkt.

Herudover fortæller hun, at Forbrugerrådet Tænk i øjeblikket arbejder på at få lavet et tværgående klima-mærke, der i fremtiden skal give forbrugerne en mulighed for "at lave en afvejning af, hvad man vil købe og ikke købe i forhold til klimabelastning."

Tøj er ofte mindre bæredygtigt, end vi tror

Det er dog ikke kun, når du står i supermarkedet, at det kan være nemt blive snydt af produkter, der måske i virkeligheden ikke er så grønne, som de påstår.

Vi skal nemlig navigere rundt i en jungle af det, Anja Philip kalder "anprisninger", når vi køber tøj. Det er, når en tøjproducent for eksempel reklamerer med, at et stykke tøj er så og så bæredygtigt eller indeholder så og så meget økologisk bomuld.

- Tøjfirmaerne er rigtig hurtige til at kalde noget bæredygtigt eller klimavenligt, men man skal se efter, hvad det reelt betyder i forhold til det pågældende stykke tøj, man er interesseret i, lyder det fra Anja Philip.

- Producenterne bruger rask væk de her begreber om små bestanddele af tøjet. Måske betyder det, at man har dyrket en del af den bomuld, der er i tøjet, på en bæredygtig måde eller ryddet lidt mindre skov. Men hvis det kun drejer sig om en lille procentdel af fibrene i tøjet, så gør det altså ikke tøjet som helhed mere bæredygtigt eller klimavenligt.

Hvis du vil være ægte bæredygtig og gøre noget for klimaet, så opfordrer Anja Philip dig i stedet til at se på, hvad du har i dit tøjskab.

- Der ligger en enorm belastning i at producere nyt tøj, og det foregår i så højt et tempo, at noget nyproduceret tøj ryger direkte til forbrænding, før det bliver solgt. Så brug det, du har. Og giv det videre, du ikke bruger, til gode venner og bekendte, der måske gerne vil bruge det.

Nej, biler er aldrig klimavenlige og bæredygtige

I 'Adnan og de grønne løgne' ser, hvordan nogle bilproducenter mener at stå bag en grøn revolution eller kalder sig for verdensmestre i bæredygtighed.

Det giver Anja Philip dog ikke meget for.

- Man skal aldrig tro på, at biler er klimavenlige eller bæredygtige. Uanset om det er en elbil eller en traditionel benzin- eller dieselbil, så ligger der meget klima- og miljøbelastning i produktionen af biler og batterier. Det vil altid være en belastende transportform.

- Det bedste, man kan gøre, er at gå eller cykle. Punktum. Og hvis man ikke har mulighed for eller lyst til det, fordi der er for langt, så er det bedst at gøre brug af den kollektive transport. Toget kommer som regel bedst ud, når man gør regnestykket op i forhold til andre transportformer.

Se dig for, når du flyver

Efter flere måneders slid med at få losset ens cykel ombord på et propfyldt S-tog kan selv den mest hardcore tilhænger af kollektiv trafik komme til at trænge til ferie.

Og her står rejsesiderne straks klar med bæredygtige råd til ferien, ligesom mange flyselskaber giver kunderne mulighed for at klimakompensere, når man flyver med dem.

Igen forholder Forbrugerrådets formand sig dog skeptisk til de – på overfladen – grønne råd og tiltag:

- Det bedste er, at man ikke flyver, for det er og bliver én af de store syndere i forhold til klimaet. Men hvis man ikke vil droppe sin flyvetur, kan man jo se på, hvad flyselskabets klimakompensering går til, selvom det jo ikke gør selve flyveturen mindre klimabelastende af, at man samtidig støtter et projekt i en anden del af verden.

Også her er der dog grund til at se sig for.

- Man skal være skarp på, hvad det er for nogle projekter, man støtter, hvis man trykker ja til at klimakompensere ens flyrejse. Det er en klar fælde, hvis man ikke helt kan se, hvad og hvordan man kompenserer, og om det rent faktisk er gode projekter, selskaberne investerer i. Der har før været afsløringer af, at det var pseudoprojekter.

Det er også værd at gå efter en direkte flyrute til feriedestinationen frem for en rute, der inkluderer mellemlandinger.

- Det er bedst at gå efter direkte flyruter, også selv om det så måske ender med en lidt dyrere billet, for så sparer man på brændstoffet.

Jo, der er en hurtig vej til grøn samvittighed

Efter du har prøvet at gennemskue virksomhedernes grønne løgne, når det kommer til køledisk, tøjindkøb og transportformer, har du måske mest af alt lyst til at give op og i stedet bare vælge at tro på de tillokkende budskaber, de forsøger at sælge dig.

For kan man egentlig overhovedet gøre noget rigtigt?

Det korte svar er: Ja!

Og hvis det virker uoverskueligt både at sætte sig ind i dyrevelfærdshjerter, tøjproduktion og klimakompensation for flyrejser, så er der stadig nogle nemme – og helt konkrete – ting, du kan gøre.

Og de sparer dig faktisk både penge og er godt i forhold til både klima og bæredygtighed, fortæller Anja Philip.

- Vi skal bruge vores mad og bruge vores ting og apparater længere. Det er hverken godt for den bæredygtige udvikling eller pengepungen, når vi smider mad ud eller udskifter vores elektronik og hvidevarer for hurtigt.

- Det er det til gengæld, når vi bruger det op, og når vi opbevarer korrekt, reparerer og vedligeholder. Så lad være med at købe mere, end du skal bruge og sørg for at få det brugt i den fulde levetid. Fødevarer kan ofte holde sig længere, end der står på pakningerne. Og hvis du alligevel står med for meget mad, så frys det ned og brug det en anden god gang.

- Så har du faktisk rigtig god grund til at have en grønnere klima-samvittighed.