Er blevet kaldt 'et shitshow': Nu springer verdensstjerne ud som skuespiller i kontroversiel serie

Dansk anmelder er dog positivt stemt efter premieren på 'The Idol' med Abel 'The Weeknd' Tesfaye.

Abel 'The Weeknd' Tesfaye spiller rollen som Tedros i serien 'The Idol', der forud for premieren er blevet kaldt for intet mindre end et "shitshow". (Foto: © Rocco Spaziani, Ritzau Scanpix)

Du kender ham højst sandsynligt for hits som 'Die For You', 'Blinding Lights' og 'Starboy'. Men nu springer klodens absolut mest lyttede artist på Spotify ud som skuespiller.

Abel Tesfaye – bedst kendt under kunstnernavnet The Weeknd – har nemlig netop haft premiere på HBO-serien 'The Idol', som han både har været med til at skabe og selv spiller med i.

Serien er blevet til i samarbejde med Reza Fahim og Sam Levinson. Sidstnævnte er også manden bag hitserien 'Euphoria', hvor karaktererne vælter sig i sex, stoffer og fucked up relationer.

Og de fucked up relationer lader nu til at have fundet vej til virkelighedens verden i forbindelse med optagelserne til dramaserien 'The Idol', der handler om en ung sangstjernes møde med en lurvet kultleder.

I hvert fald har en kaskade af historier om et giftigt arbejdsmiljø på settet og en fyret instruktør for længst været med til at gøre serien til én af de mest ventede i år.

Musikmagasinet Rolling Stone beskrev tidligere på året beskyldninger fra 13 kilder om dårligt arbejdsmiljø på settet, ligesom 'The Idol's oprindelige instruktør, Amy Seimetz, pludselig forlod serien.

Efter sigende var The Weeknd ikke glad for den kreative retning, serien var ved at tage, men ville i stedet have den til at handle mere om hans karakter, kultlederen Tedros. Derfor endte store dele af den ellers færdigoptagede serie med at blive taget helt om – ligesom Sam Levinson pludselig tog over som instruktør.

Seriens mange forsinkelser og omskrivninger fik ifølge Rolling Stone én af kilderne til at kalde 'The Idol' for "et shitshow".

Canadiske The Weeknd (til venstre) med den fransk-amerikanske skuespiller Lily-Rose Depp, der har hovedrollen som Jocelyn i 'The Idol'. Her fotograferet ved Filmfestivalen i Cannes, hvor serien blev vist. (Foto: © CHRISTOPHE SIMON, Ritzau Scanpix)

De første anmeldelser af serien er da også mildest talt lunkne. CNN og People kalder serien for henholdsvis "kedelig" og "et rod". Filmsitet Rotten Tomatoes kvitterer med en score på blot 25 procent og giver den følgende svada med på vejen:

- 'The Idol' er lige så overdrevet og snusket som den industri, den gerne vil satirisere, og den ender med at placere sig på en piedestal med en flot stil, der ikke kan holde til det skarpe rampelys.

Herudover har iNews kaldt serien "den mest mandschauvinistiske serie i nyere tid", mens The Daily Beast mener, at den virker som "en blåstempling af afskyelig opførsel".

Dansk anmelder: 'Man køber det'

Én af de danske anmeldere, der har set seriens første to afsnit, er Niels Jakob Kyhl Jørgensen, der er anmelder og assisterende redaktør på Filmmagasinet Ekko. Og han er noget mere positivt stemt over for HBO's seriesatsning end de internationale anmeldere.

Han mener, serien lykkes med sit dystre portræt af en giftig musikindustri.

- Man køber det. Serien trækker på en kulturel forståelse af, hvor nedværdigende og ydmygende det kan være at skulle igennem den her maskine, og den er fokuseret på kvindelig smerte og nedgørelse, siger Niels Jakob Kyhl Jørgensen.

- Vi har alle sammen fulgt med i historien om Britney Spears, og 'The Idol' afspejler også musikbranchens sexistiske og misogyne sider rigtig godt. Det føles realistisk.

The Weeknd (i midten) med resten af holdet bag 'The Idol'. Fra venstre: producer Ashley Levinson, instruktør Sam Levinson, skuespiller Lily-Rose Depp, sanger og skuespiller The Weeknd, skuespiller Rachel Sennott, sanger og skuespiller Moses Sumney, skuespiller Sophie Mudd samt skuespiller Hari Nef. (Foto: © VALERY Hache, Ritzau Scanpix)

Og på trods af de mange kontroverser omkring serien – og især spekulationerne om, hvor meget The Weeknd har blandet sig bag kameraet – mener Jørgensen, at den populære musiker gør det "udmærket" i rollen som skummel kultleder.

- Han er karismatisk og har en mystik over sig i serien. Jeg kan godt forstå, folk bliver draget af ham. Hans rolle ligger i ren forlængelse af The Weeknd-personligheden – han er bare lidt mørkere og mere ubehagelig her.

Og selvom serien ifølge Jørgensens anmeldelse "holder kortene tæt ind til kroppen" i de første to afsnit, så glæder Ekko-anmelderen sig til at se, hvad The Weeknds rolle som kultlederen Tedros "kan og vil" i serien.

- Der er ingen tvivl om, at hans rolle vil blive større og større, som seriens i alt seks afsnit kommer til at skride frem. Han har indtil videre en lidt endimensionel rolle, så jeg håber, den får lidt mere kød på sig i seriens sidste fire afsnit.