Har du nogensinde sagt til en date, at vedkommende kunne trænge til at smide en del kilo?
Eller har du måske talt med nogle venner om det? Og er det egentlig okay?
En af den slags bemærkninger falder i et afsnit af P3's datingprogram 'Vild kærlighed', hvor en gruppe håbefulde singler sejler rundt på tømmerflåder i jagten på den eneste ene.
Her siger en af de mandlige medvirkende til de andre i "drengegruppen", at en af de kvindelige deltagere kunne have været interessant, hvis hun var fem år yngre og 15 kilo lettere - og at han generelt har det svært med fedt omkring maveregionen.
Men sådan en kommentar bør man ikke slynge ud.
I hvert fald ikke hvis man spørger sundhedsdebattør og forfatter Morten Svane, der også har en kandidat med speciale i sociale medier.
- Der er forskning, der bakker op omkring, at sådanne kommentarer kan påvirke ens selvbillede negativt og være en medfaktor i at udvikle spiseforstyrrelser, siger han.
Personligt har Morten Svane en baggrund i fitnessverdenen og har selv undersøgt, hvor meget det kan påvirke os at få kommentarer om vores kroppe.
Han fortæller, at det er kommet bag på ham, hvor mange, der har oplevet, at familiemedlemmer eller fremmede lige slynger en kommentar ud om især kvinders udseende.
- Jeg er også overrasket over, hvor længe og hvor negativt, det kan påvirke. Én kommentar for 10 år siden kan skævvride folks selvbillede. Det kan være helt små "uskyldige" bemærkninger, der kan påvirke folk, så de udvikler kropsskam.
Med sin baggrund i fitnessbranchen har Morten Svane set mange, der har et usundt fokus på krop, vægt og mad. Derfor er han stærk fortaler for, at vi helt skal stoppe med at bedømme andres kroppe; noget, han har skrevet en klumme om.
Og derfor har han det også stramt over kommentaren i 'Vild kærlighed' og mener, det er "brænde på bålet".
- Det er problematisk, for selvom man som seer logisk kan se, at kommentaren er dum, kan den alligevel ramme, og det kan være en svær mental manøvre ikke at blive påvirket, siger han og uddyber:
- Man skal være ret godt forankret i sit syn på sig selv, for at det ikke kan sætte sig - også selvom det kommer fra en person, man ryster på hovedet af. Så personligt synes jeg, det er ærgerligt, at sådan en kommentar får lov at leve.
'Vi er kritiske'
Kommentaren i 'Vild kærlighed' bliver blandt andet diskuteret livligt på Reddit og i Radio4, og her går debatten også på, om man overhovedet bør vise kommentaren til seerne.
Det mener foreningen Everyday Sexism Project Danmark (ESPD) ikke.
- Vi går ikke ind for censur, men vi siger, at man skal tænke sig om - og især som public service-kanal, lyder det fra foreningens talsperson og jurist, Zen Donen og fortsætter:
- Det kan skubbe de mange unge, som har en spiseforstyrrelse, eller er i risiko for det, i den forkerte retning. Med sådan en kommentar bliver der sat en fed streg under, at vi har opfundet et såkaldt "normalområde" af vægt, og selv inden for det normalområde føles det åbenbart legitimt at påtale, hvis vi ikke synes, at andre er tynde nok.
'Folk skal have lov til at have præferencer - men...'
Men må man så ikke have præferencer i et datingprogram - typer, man synes er mere attraktive end andre?
- Folk skal bestemt have lov til at have de præferencer, de har. Men ét er, hvad man siger i et lukket forum eller tænker for sig selv - noget andet er, at man vælger at sige det højt, mener Zen Donen og fortsætter:
- Her burde DR spørge sig selv, om det kunne være problematisk at bringe og se på, hvad det er for et bombardement, især piger og kvinder bliver udsat for i forhold til deres kroppe og vægt. Jeg forstår simpelthen ikke, hvad den scene skal bidrage med, andet end at skubbe til bodyshaming og usikkerhed omkring vægt og udseende.
Når DR nu alligevel har valgt at vise det, burde man ifølge Zen Donen henvise til Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade, eller henvise til nogle af P3's andre unge-programmer, der omhandler bodyshaming eller tykfobi.
Men hvad med andre datingprogrammer, for eksempel Bachelor, hvor kvinder italesætter, at de vil have en høj, trænet fyr med tykt hår. Er det ikke også sexisme?
- Jo, der handler det jo også om nogle stereotype, kønnede forestillinger om vores værdi - og den kamp vil vi også gerne tage. Men alligevel kan man ikke helt sidestille det, fordi der generelt er mere tykfobi i forhold til kvinder og piger, samt en skævhed i forhold til, hvordan størrelse og vægt bliver italesat, og hvor meget udseendet betyder for kvinder.
Hvad mener du med det?
- Det er, som om mænd har lidt flere strenge at spille på i forhold til at være attraktive, med humor, passion, karriere, charme, et glimt i øjet. Hvor den stereotype og heteronormative fremstilling, som vi bliver bombarderet med fra reklamer, populærkultur og meget mere, er, at kvinders attraktivitet for størstedelen af mænd afhænger af udseendet.
Råd, hvis du hører noget, der går over grænsen
Zen Donen benytter lejligheden til at komme med råd, hvis du bliver udsat for en upassende kommentar, eller høre din ven omtale andre på en måde, der går over din grænse.
- Vi ved fra undersøgelser, at de fleste gerne vil sige noget, men at det kan være svært, fordi man kan være bange for at ødelægge den gode stemning eller blive beskyldt for at være en krænkelsesparat idiot, siger hun og kommer med følgende konkrete bud på noget, du selv kan gøre:
- I stedet for at bede personen om at lukke i, kan du prøve at stille spørgsmål tilbage: "Hvad vil du opnå, hvorfor tænker du sådan, hvor tror du, det kommer fra, at du har det på den her måde? Ville du sige det direkte til personen? Hvad nu, hvis vi andre ikke finder det særlig rart, at du siger sådan noget?". Vær nysgerrig og spørg ind.
Dog understreger hun også, at det er helt okay bare at sige "jeg er ikke enig med dig - vi kan godt tale mere om det, men det er også fint, at vi snakker om noget andet".
- På den måde får man lagt ansvaret over på den anden - også i forhold til, at det så ikke bliver dig, der ødelægger stemningen, siger hun.
DR: 'Scenen er vigtig'
Ifølge redaktør på 'Vild kærlighed', Linda Etgar, bringer DR scenen for at sætte gang i en god diskussion om grænser, om hvordan man taler til hinanden – og også om man skal gribe ind, når man hører sin ven sige noget upassende.
- Det gør da et indtryk at høre den her kritik. Men jeg vil sige, at vi på DR er vores ansvar meget bevidst. Jeg synes, scenen er vigtig, fordi vi på P3 har et stort ønske om at inspirere til en debat om forvrængede skønhedsidealer - og hvordan man kan sætte grænser, hvis andre siger noget, man finder upassende, siger Linda Edgar.
Hun mener, at DR skildrer unges hverdag ved at bringe scenen.
- Det er en virkelighed, der er derude, det er ikke noget, vi finder på, siger hun.