Er kunstig intelligens farligt? Vi har spurgt et menneske – og en kunstig intelligens

Bare rolig, vi er ikke to minutter i Terminator.

Dræbermaskinen fra 'Terminator' og den kærlige Wall-E fra filmen af samme navn. Vores mening om kunstige intelligenser er meget påvirket af de mange sci-fi film, der gennem tiden er blevet lavet om emnet. (© Disney/Pixar/Studiocanal/DR)

Kunstigt intelligente teknologier med stor WTF-effekt er i løbet af de seneste år blevet meget populære.

I den seneste tid er vi for eksempel mange, der er blevet imponeret af chatrobotten ChatGPT, der svarer sindssygt velformuleret på spørgsmål, og tjenesten Dall-E 2 der på få sekunder laver original digital billedkunst.

Og det er bare enkelte eksempler på nogle af de mange kunstige intelligenser, der både er fascinerende, skidesjove og kan bruges til alverdens ting.

Chatrobotten ChatGPT kan svare på alle slags relevante - og ikke relevante - spørgsmål. (© DR / OpenAI)
Chatrobotten ChatGPT kan svare på alle slags relevante - og ikke relevante - spørgsmål. (© DR / OpenAI)

Men skal vi også være bare liiiidt bekymrede, nu hvor kunstige intelligenser, der leder tankerne hen på dem, vi har set i utallige film, er blevet så udbredt, at alle og enhver efterhånden kan bruge dem?

Det har vi spurgt både et menneske - og en kunstig intelligens om.

Vi lægger ud med at spørge chatrobotten ChatGPT, der sidste år vakte stor opsigt, da den kom frem.

Er kunstig intelligens farligt?

Chatrobotten ChatGPT: - Kunstig intelligens har potentiale til at kunne blive brugt på måde, der kunne være skadelig. Men det kan også bruges til gavnlige formål.

- Nøglen til at sikre, at kunstig intelligens bruges til at gøre samfundet bedre, er at designe og implementere det på en ansvarlig måde, der tager hensyn til dets potentielle risici og påvirkninger.

Er du farlig?

Chatrobotten ChatGPT: - Som kunstig intelligens (AI) er jeg ikke i stand til at være farlig i traditionel forstand.

- Jeg er en tekstbaseret AI-model, der er designet til at give nyttige og informative svar på spørgsmål og opgaver inden for rammerne af min træning.

- Det er dog vigtigt at huske, at AI-systemer kan bruges til skadelige formål, hvis de er designet, bygget og implementeret uden ordentlig hensyntagen til risici og påvirkninger.

Så siger du, at det er helt op til os mennesker - og især udviklere og politikere - at sikre, at AI vil gøre verden til et bedre sted - og ikke gøre det værre?

Chatrobotten ChatGPT: - Ja, det er op til mennesker at sikre, at AI udvikles, implementeres og bruges på måder, der stemmer overens med samfundets værdier og interesser som helhed.

(Du kan læse hele samtalen med robotten og de fulde svar her.)

Beder man den kunstige intelligens 'Dall-E 2' om at lave "digital kunst om fremtidens kunstige intelligens", skaber den billedet her. (Foto: © DALL-E 2)

Men kan man nu stole på, hvad en kunstig intelligens siger om, hvor farlig den selv er? Vi må hellere lige spørge et menneske også.

Mennesket hedder Mads Viktor Hartvig Hansen. Han er tech-iværksætter og vært på DR's podcast 'Spøgelset i Maskinen', der netop handler om udviklingen inden for kunstig intelligens.

Er kunstig intelligens farligt?

Mennesket Mads: - Jeg tror, svaret på det spørgsmål kommer meget an på, hvordan vi som mennesker formår at omstille os til en verden, hvor kunstig intelligens fylder enormt meget.

- Kunstig intelligens vil kunne hjælpe os på alle mulige forskellige måder. Men som med al anden teknologi er der også udfordringer forbundet med den. Det er vigtigt at være opmærksom på de udfordringer.

Hvor er det konkret, man skal være opmærksom?

Mennesket Mads: - Der er flere steder, men se for eksempel på sådan noget som deepfakes.

- For eksempel forsøgte nogen at få ukrainerne til at overgive sig ved at lave en falsk video, hvor præsident Zelenskyj bad sine tropper om at nedlægge våbnene. Det blev dog hurtigt opdaget, at den var falsk. Men vi er ikke mange år fra, at man ikke kan se forskel med det blotte øje. Det kan virkelig godt blive et problem i forhold til fake news.

- Det er bare ét af mange eksempler.

Kunstig intelligens spiller allerede nu en rolle i internationale konflikter.

Er du selv bange for kunstig intelligens?

Mennesket Mads: - Ligesom med al anden ny teknologi gennem historien er det naturligt, at vi er skeptiske og til dels også bange, når noget nyt dukker op. Det har jeg også været tidligere – ikke mindst da jeg så ChatGPT-robotten.

- Det skyldes jo nok også, at den ledte tankerne lidt hen på filmverdenens kunstige intelligenser som for eksempel Skynet i 'Terminator'-filmene eller HAL i'Rumrejsen 2001'.

I 'Terminator'-filmene er den kunstige intelligens Skynet dybt integreret i de amerikanske forsvarssystemer. Det bliver lettere problematisk, da den pludseligt begynder at handle af sig selv. (© StudioCanal)

- Men nej, jeg er ikke bekymret på samme måde mere. Jeg synes, det er vigtigt også at fokusere på de mange ekstremt værdifulde ting, som kunstig intelligens også kan bidrage med – for eksempel i forhold til at løse klimakrisen og global opvarmning.

Hvor hurtigt vil udviklingen af kunstig intelligens gå?

Mennesket Mads: - Det går meget hurtigt i øjeblikket.

- Der er på kort tid sket nogle meget store landvindinger og nogle store ryk inden for den teknologiske udvikling af kunstig intelligens. Derfor er det vigtigt, at vi får omstillet os til den her nye virkelighed meget hurtigt – og at vi forstår konsekvenserne.

- Derfor er spørgsmålet om, hvorvidt man er for eller imod kunstig intelligens, faktisk ikke relevant. Det handler om, at vi skal få det bedste ud af det – for det kan ikke stoppes nu. Katten er ude af sækken, og kunstig intelligens kommer til at fylde meget i en meget nær fremtid – uanset, om vi vil det eller ej.