Festivalerne kom endelig tilbage! Her er (nogle af) de vildeste billeder fra musikåret 2022

I 2022 kunne glade festivalgængere langt om længe boltre sig i smatten igen.

I Danmark tilhørte musikåret 2022 på mange måder Tobias Rahim. Her spiller han på Roskilde Festival i slutningen af juni. (Foto: © Peter Troest, Scanpix)

Kan du huske følelsen af at stå pakket helt tæt sammen med andre solbrune, svedige kroppe i et menneskehav af fællessang, fuldskab og fuldkommen lykke?

Her i decembermørket kan sommerens festivaler føles som meget længe siden. Men ventetiden op til festivalerne var faktisk endnu længere.

På grund af en pandemi, hvis navn vi ikke skal nævne her, blev festivalerne denne sommer nemlig de første på dansk jord i intet mindre end tre år.

Det blev fejret og markeret lige fra Northside i juni til Smukfest i august.

Men musikåret 2022 bød også på spritnye udgivelser fra nogle af verdens absolut største artister – ligesom en legendarisk gruppe, der havde været i dvale i 40 år, pludselig genopstod.

Genoplev (noget af) det bedste fra musikåret 2022 herunder:

Tobias Rahim, Roskilde Festival

(Foto: © Kim Matthai Leland, Scanpix)

Tobias Rahim spillede på Arena-scenen på dette års Roskilde Festival, og her var fremmødet så stort, at vagterne måtte lukke for adgangen til scenen.

Det samme skete, da popkometen i august spillede på Smukfest.

Musikåret 2022 tilhørte på mange måder den tårnhøje sanger, der står bag hits som 'Stor mand', 'Mucki Bar' og 'Når mænd græder', og som smed både et album og en digtsamling på gaden i slutningen af året.

Roskilde er tilbage

(Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Der var dømt fuld galop, da de første gæster onsdag den 29. juni blev lukket ind på Roskildes festivalplads, hvor de store koncerter finder sted.

Årets festival bød blandt andet på navne som Dua Lipa, Post Malone, Megan Thee Stallion, Jada og Thomas Helmig.

Dinglende dillere til nøgenløb

(Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Der var både konfetti og dinglende kropslemmer i luften, da det traditionsrige nøgenløb igen løb af stablen i området Dream City på dette års Roskilde Festival.

Nøgenløbet blev i øvrigt vundet af 20-årige Zara Hansen og 23-årige Anton Kunnas fra Finland.

Glade dage på Smukfest

(Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)

Danseskoene blev luftet gevaldigt under årets Smukfest.

Som de to kvinder på billedet, der her er fotograferet under en koncert med rap-trioen Ude Af Kontrol.

Justin Bieber, Smukfest

(Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)

Grundet langvarig sygdom var det nærmest helt til det sidste usikkert, hvorvidt verdensstjernen Justin Bieber ville gennemføre sin annoncerede koncert på Smukfest.

Men onsdag omkring midnat dukkede han altså op på Bøgescenerne – flankeret af et enormt dansehold – til mange såkaldte "Belieberes" store begejstring.

Anmelderne var til gengæld mindre begejstrede for canadierens koncert.

Magan Thee Stallion, Roskilde Festival

(Foto: © Helle Arensbak, Scanpix)

Med hård rap, masser af numseryst og benhård attitude indtog den amerikanske raphingst Megan Thee Stallion Orange Scene på dette års Roskilde Festival.

Undervejs i showet kom stjernen med en politisk brandtale, hvor hun rejste kritik af den nye abortlovgivning i USA og fik publikum til at råbe med på protest-sloganet: "Min krop, mit valg!".

Tessa, Northside

(Foto: © Betina Garcia, DR)

"Jeg' ikk' nogen engel, min' vinger sidder foran!", lød det blandt andet fra scenen, da rapperen Tessa gav den gas på Northsides Astra-scene foran et kæmpe publikum.

Her serverede hun blandt andet sine hits 'Ben' og 'Mums', der skabte fælles-rap blandt publikum.

Ed Sheeran, Øresundsparken

(Foto: © Ólafur Steinar Rye Gestsson, Scanpix)

Samtidig med Smukfest, der foregik i Skanderborg, var der godt gang i den ved Øresundsparken på Amager.

Her skrålede omkring 160.000 koncertgængere nemlig med på sange som 'Bad Habits', 'Shivers' og 'First Times', da popfænomenet Ed Sheeran gæstede Øresundsparken til intet mindre end fire megakoncerter.

Undervejs blev den anden af de i alt fire koncerter – der alle foregik under åben himmel – dog midlertidig afbrudt på grund af et uvejr.

Ukraine vinder Eurovision

(Foto: © YARA NARDI, Scanpix)

Fans, eksperter og bookmakere havde forudset det i månedsvis – og lørdag den 14. maj blev spådommene så til virkelighed.

Her nuppede det krigshærgede land Ukraine og gruppen Kalush Orchestra nemlig sejren ved dette års Eurovision Song Contest, der i år foregik i Torino i Italien.

Med sangen 'Stefania' scorede Ukraine i alt 631 point fra tv-seere og fagjuryer rundt omkring i Europa. Det var nok til at snuppe trofæet foran snuden på Storbritannien og Spanien, der udgjorde resten af aftenens top tre.

Danmark var – for andet år i træk – ikke med i finalen.

Abba genopstår

(Foto: © Pontus Lundahl/TT, Scanpix)

I november 2021 udgav én af verdens bedst sælgende grupper nogensinde et spritnyt album – det første i 40 år. For den svenske popgruppe Abba var dét comeback dog ikke stort nok.

Nej, de ville også på turné. Sådan da. Den 27. maj i år blændede de nemlig op for en hologram-koncertrække i Storbritanniens hovedstad London.

Her optrådte de fire bandmedlemmer som avatars – digitale versioner af sig selv fra deres storhedstid i 70'erne. Akkompagneret at et liveband fremførte ABBA-avatarerne omkring 20 sange i løbet af et 90 minutter langt show.

Lyder det lidt bizart? Måske. Men anmeldere og publikum var vilde med showet, der foreløbig løber frem til november 2023.

Silk Sonic rydder bordet til Grammy-uddelingen

(Foto: © Mario Anzuoni, Scanpix)

Du kender sikkert Bruno Mars, men har du også hørt om Silk Sonic?

Selvom duoen, der består af Bruno Mars og Anderson.Paak, ikke har hittet stort i Danmark endnu, så gjorde de rent bord ved dette års amerikanske Grammy-uddeling.

Her vandt de hele fire priser. Det gjorde de i kategorierne 'Årets indspilning', 'Årets sang', 'Bedste R&B-optræden' og 'Bedste R&B-sang'. Alle fire priser gik til nummeret 'Leave the Door Open'.

Adele brillerer ved Brit Awards

(Foto: © Joel C Ryan, Scanpix)

En anden, der havde et virkelig godt år i forhold til glitrende musikpriser, var den britiske musiker Adele.

Efter et storstilet comeback i slutningen af 2021, der kulminerede i udgivelsen af albummet '30' – hendes første i seks år – ryddede hun på det nærmeste også bordet ved dette års Brit Awards.

Her vandt Adele i alt tre priser, nemlig priserne for 'Årets artist', 'Årets britiske album' og 'Årets britiske single'.

Harry Styles dominerer hitlisterne

(Foto: © MARK BLINCH, Scanpix)

Harry Styles er ikke bare manden med den sejeste håndtaske – som han bar ved verdenspremieren på filmen 'My Policeman', som han har hovedrollen i.

Han er også manden med den mest streamede sang globalt i år. I hvert fald på Spotify. Her er det nemlig 'As It Was', der ligger allerøverst på listen over de sange, verdens Spotify-abonnenter har lyttet til i år.

Også hans album 'Harry's House' har været et stort hit. Det er således årets næstmest streamede album globaltSpotify – kun overgået af Bad Bunnys 'Un Verano Sin Ti'.

Beyoncé udgiver første album i seks år

(Foto: © RUBA, Scanpix)

Fans verden over var ved at implodere af fryd, da Beyoncé i sommer udgav sit første studiealbum siden nyklassikeren 'Lemonade' i 2016.

Med 'Renaissance' gik den amerikanske musiker klub-vejen, og anmelderne var ellevilde med hendes nye lyd, ligesom brugerne på Spotify også belønnede det nye album med det største antal streams til en kvindelig kunstner på en enkelt dag i 2022.

I løbet af det første døgnSpotify blev 'Renaissance' streamet intet mindre end 43 millioner gange.

... og får kamp til stregen af Taylor Swift

(Foto: © VALERIE MACON, Scanpix)

Hun blev dog snart slået af en anden amerikaner, nemlig Taylor Swift.

Swifts nye album 'Midnights' overhalede med lynets hast 'Renaissance' indenom og fik over 184 millioner streams det første døgnSpotify.

Taylor Swift er i øvrigt også den næstmest streamede artist på platformen globalt set i år. Hun er kun overgået af føromtalte Bad Bunny.

Men musikåret tilhører...

(Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)

Men nok om de amerikanske musikmastodonter.

Herhjemme tilhører musikåret nemlig først og fremmest én person: Tobias Rahim.

Han sluttede tidligere i år sin Smukfest-koncert af med at stå badet i en eksplosion af rød og blå konfetti. Koncerten var så velbesøgt, at arrangørerne flere gange måtte lukke for publikumstilførslen.

På trods af succesen, har det dog ikke været en dans på roser altsammen. Da han i september vandt 'P3 Prisen' ved P3 Guld, var han nemlig ikke selv tilstede, fordi han fik et angstanfald inden showet.

Da Rahims faste producer, Arto Eriksen, gik på scenen for at tage imod prisen på Rahims vegne, læste han op fra et brev, skrevet af hovedpersonen selv:

- Jeg har kæmpet med verden og mest af alt mig selv. Der har været meget storm i det emotionelle hav på det sidste, lød det blandt andet i brevet, hvor han også takkede sine fans:

- Det er en stor, stor, stor ære, at det her smukke folk lytter til min musik. Tak fordi I findes. Tak for anerkendelsen, og tak fordi I ser mig.