Filippa Navarana følte, hun var den eneste i verden, der ikke havde haft sex: 'Alt handlede om det'

Filippa Navarana spiller én af hovedrollerne i P3-serien 'Salsa', hvor hun lærte at lade være med at please andre.

(Foto: © Jesper Christensen, DR)

Da Filippa Navarana startede i gymnasiet, var der især ét samtaleemne, der var på alles læber.

Sex.

Alt handlede om sex: druklege, samtaler og sladder.

Og Filippa Navarana, der ikke havde haft sex, fik hurtigt en følelse af at være forkert og bagud i forhold til de andre.

- Jeg tænkte bare: "Er det så mærkeligt, at jeg ikke har haft sex?", fortæller hun.

Det var først, da hun begyndte at snakke åbent med sine venner om sine bekymringer, at hun fandt ud af, hun ikke var den eneste i verden, der havde det på den måde.

Og det er netop dét, hun gerne vil opnå med anden sæson af P3-serien 'Salsa', hvor hun spiller én af hovedrollerne som Victoria, der bliver draget ind i et giftigt klub-miljø.

- Jeg håber, at serien kan være med til at åbne op for samtaler om sex og følelser, da det godt kan være svært at snakke om for nogen, ligesom det har været for mig, fortæller hun.

Salsa

Vi har taget en snak med skuespilleren om alt fra sex til skuespillerdrømme:

Hvorfor er det vigtigt at kunne snakke ufiltreret om sex og følelser?

- Jeg tror på, at det er vigtigt at have nogen eller bare ét menneske i sit liv, som man tør være helt hudløst ærlig over for. Én, man tør snakke ufiltreret med om alt det, der ellers kan være svært. Hvis man ikke snakker med nogen og tør åbne sig op, så bygger alle usikkerhederne og de dumme tanker sig op indeni. Generelt tror jeg, det er vigtigt at lære at sige de ting højt, der fylder. På den måde lærer man også, hvor og hvornår ens grænser er nået – og dét er noget, som jeg håber, serien kan være med til at understrege.

Har du selv haft svært ved at snakke åbent om sex, følelser og grænser?

- Ja, jeg har haft en tendens til at binde knude på mig selv, for at andre skulle have det godt og for ikke at skabe dårlig stemning. Jeg syntes, det var svært at snakke om, hvordan jeg virkelig havde det. Jeg har haft en tendens til gerne at ville please andre, og dér lyttede jeg slet ikke til min egen krop.

Hvordan blev du så bedre til det?

- Mine forældre har altid været gode til at snakke om deres følelser, så jeg har vidst, at det var godt og ikke farligt at dele ud, men jeg tror først, at jeg rigtig har lært det her det sidste års tid. At være med i 'Salsa' har også hjulpet. Vores karakterer snakker nemlig meget åbent om alt, hvilket vi derfor også har gjort uden for optagelserne, så det har jeg helt klart taget til mig.

Hvor kommer interessen for skuespil fra?

- Jeg har altid set mine forældre lave forskellige film- og teaterforestillinger, så jeg gætter på, at det var dér, det startede. Jeg syntes, det var helt vildt sjovt at være med på settet og se dem spille teater og "lege". Jeg så mine forældre have det sjovt, så det ville jo også selv.

- Så jeg har altid vidst, at det var det, jeg ville. Og jeg har altid sagt det højt, når jeg blev spurgt om, hvad jeg ville være, når jeg blev stor. Min søster og jeg har også altid set meget op til alle børne- og ungdomsskuespillerne og syntes, de var de sejeste.

Hvordan begyndte du at få roller?

- Jeg har ingen uddannelse inden for skuespil, men som lille har jeg søgt uendelige gange efter forskellige castings på Google. Jeg har taget til mange castings – både med og uden held – og jeg nyder det altid. Selvfølgelig kan jeg blive nervøs, men jeg har det virkelig sjovt med castings.

- Jeg fik min første større rolle via en anden casting, hvor jeg ikke havde fået rollen. Så på den måde er alle castings vigtige.

Hvordan er det spille sammen med din søster, som I jo gør i 'Salsa'?

- Det er så skønt at kunne dele det med hende. Vi øver og forbereder os sammen, også når vi prøver at få den samme rolle. Vi er meget tætte og trygge ved hinanden, så det føles overhovedet ikke grænseoverskridende at spille sammen, men derimod meget naturligt. Safina er min tryghedsperson, så det er bare vildt rart at have hende med.

- Vi er kun blevet tættere, da det er noget, vi er fælles om og bare generelt ser hinanden oftere.

Er det ikke nogle gange surt at dele spotlightet med sin søster?

- Overhovedet ikke. Det har kun været positivt at arbejde sammen med min søster og fantastisk at få lov til at dele denne rejse og oplevelse med hende.

Hvorfor skal man se 'Salsa'?

- Man skal se 'Salsa', fordi det er en serie, som man kan spejle sig i. Den handler om venskab, sex og kærlighed og viser og normaliserer, hvor vildt svært sex er, og hvor vigtigt det er at blive ved med snakke om.

Hvad har du ellers lært ved at være med i 'Salsa'?

- Jeg har lært ikke at tænke så meget over, hvad andre tænker om mig. Jeg har lært, at det ikke er så farligt at lave dårlig stemning. Og generelt, at det for det meste er en god idé at tale om sine følelser.

Hvad vil du gerne opnå med serien?

- Jeg håber mest af alt, at serien kan hjælpe nogen til at føle sig set. Hvis der bare er én, der føler sig set af én af karaktererne i 'Salsa', så har arbejdet været det hele værd.

- Noget af det, der fylder mest, er frygten for ikke at passe ind, være alene og føle sig bagud i forhold til andre. Det kan skabe en følelse af at være forkert. Det tror jeg på, serien kan vise ikke er tilfældet.

Har du selv følt dig bagud på et tidspunkt?

- Da jeg startede i gymnasiet, følte jeg mig som den eneste i verden, der ikke havde haft sex. Alt handlede om det, og det var det mest spændende at snakke om, og det blev til en form for statussymbol. Jeg havde lige fået mit første kys og var slet ikke klar der.

- Jeg kan huske, at alle legene og spillene, man spillede i starten, også primært handlede om sex, og hvem der havde udforsket mest og gjort de vildeste ting. Og dér sad jeg og følte mig som et barn og tænkte: "Er det så mærkeligt, at jeg ikke har haft sex?".

Har du et råd til folk, der står i samme situation?

- Først vil jeg sige, at du er ikke bagud! Der er ingen deadline for, hvornår alt det her skal nås. Snak med nogen om det. Det hjælper altid at få alle tankerne ud af hovedet og delt med en anden; så finder man ud af, at man ikke er alene.