Svedige håndflader, hjertebanken og nervøse grin.
Måske kan du selv huske følelsen, fra dengang du skulle møde dine studiekammerater eller nye kollegaer for første gang.
Eller måske er du én af dem, der lige nu står midt i studiestart eller er landet i nyt job her efter sommerferien.
Men hvis du er typen, der får lidt ondt i mavsen ved tanken om navneleg og nye bekendtskaber, så er du ikke alene. Det er nemlig helt naturligt, at vi bliver nervøse eller kluntede, når vi møder nye mennesker.
- Når du møder nye mennesker eller står i en uvant situation, er din hjerne på overarbejde. Den tolker det nye som noget farligt og går i "kæmp eller flygt"-mode, forklarer Lise Mühlhausen, der er rådgiver i personlig kommunikation og lever af at træne topledere og politikere i deres fremtoning.
- Det betyder også, at hjernen lukker ned for dine kognitive evner, og det er derfor, vi pludselig kan stå og sige akavede ting, grine for højt eller gøre ting, hvor vi bagefter tænker: "Hvorfor sagde jeg lige det?", forklarer Mühlhausen, der i mange år også har været tilknyttet DR, hvor hun har coachet massevis af tv-værter i at stråle foran kameraet.
Men hvis du nu forestiller dig en konkret guide til, hvordan du skal gå, stå og tale, når du møder nye mennesker, så kan du godt tro om igen.
- Jeg synes ikke, man skal sige til folk: "Gør sådan og sådan", for så mister du dit nærvær. Du bliver ikke oplevet som et naturligt, autentisk menneske, hvis du hele tiden står og tænker over, hvordan du ser ud eller fremstår. Det gennemskuer folk med det samme, siger Lise Mühlhausen.
I stedet har Lise Mühlhausen samlet fire gode råd, der kan booste din selvtillid og være med til at gøre mødet med dine nye studiekammerater til en lidt mere tryg oplevelse:
Træk vejret
De fleste af os bliver nok godt gammeldags nervøse, når vi træder ind i et rum fuld af nye og fremmede studiekammerater eller kollegaer. Og nervøsiteten påvirker – ikke overraskende – i høj grad, hvordan vi opfører os.
- Hvis du kommer ind i et rum og er nervøs, vil din krop udstråle, at du gerne vil væk fra situationen. Kroppen pakker sig sammen, fordi vi gerne vil skjule os, og dine øjne flakker rundt i lokalet, fortæller Lise Mühlhausen
Derfor er hendes første råd, at du skal forsøge at gøre dig selv tryg i situationen. Heldigvis har kroppen sin helt egen schweizerkniv, der kan bruges i de fleste situationer, hvor der skal ro på; nemlig din vejrtrækning.
- Vejrtrækningen kan hjælpe med at skabe ro i din krop, men man skal gøre det rigtigt. Du skal trække vejret helt ned i maven – så meget, at din mave faktisk bevæger sig ind og ud, fortæller Mühlhausen.
- Gør man det rigtigt, hjælper det med at nedsætte stresshormonerne i kroppen, og det kan snyde hjernen lidt, så du slapper mere af og føler dig mere tryg i situationen – og på den måde i højere grad kan være dig selv.
Husk, at alt ikke handler om dig
Lise Mühlhausens næste råd kan – for nogle – måske være en lidt bitter pille at sluge, men:
- Alt handler ikke om dig.
Ifølge Mühlhausen kan det være en kæmpe hjælp at vende blikke udad i stedet for at tænke for meget over, hvordan vi selv fremstår.
- Vi er så fokuserede på, hvad folk synes om os. Synes de, jeg er akavet? Synes de, jeg er grim? Lyder jeg dum?
- Derfor er min kæmpe anbefaling, at man laver et perspektivskifte. Skift fokus fra dig selv og fokusér på de andre. Du er her for at møde en masse nye mennesker, så vend dit fokus mod dem, siger Mühlhausen og fortsætter:
- Vær nysgerrig på folk omkring dig og spørg interesseret ind til dem – så virker du både proaktiv, men slipper også automatisk det dér konstante fokus på dig selv, som jo i sidste ende kan være utroligt drænende.
Vær din egen Superman!
Lise Mühlhausens næste råd er du måske stødt på før.
Det stammer fra den amerikanske socialpsykolog Amy Cuddy, der i 2010 blev kendt for sine studier i såkaldt "power posing". Cuddys forskning viste nemlig, at man kunne booste sin egen selvtillid, ved at stille sig i såkaldte "magtfulde poseringer".
Én af dem er den såkaldte "Superman Pose", hvor man sætter hænderne i siden og skyder brystet frem – meget lig den måde, superhelten Superman ofte poserer.
Siden er der blevet sået tvivl om værdien af Cuddys undersøgelser, men ifølge Lise Mühlhausen er det alligevel værd at give sig i kast med en omgang Superman-leg:
- Det er ikke en eksakt videnskab, da selvtillid jo er svært at måle konkret på, men der er rigtig meget, der tyder på, at Superman-poseringen rent faktisk kan give et godt skud selvtillid hos nogle og sænke stresshomonerne, siger hun.
Generelt mener Lise Mühlhausen, at det kan være en god idé lige at kigge sig selv i øjnene, inden man går ud af døren på vej til det nye studie eller arbejde.
- Kig dig selv i øjnene og tænk lidt over, hvad du har at byde på, og hvad du gerne vil dele ud af til resten af verden. Hvad bringer du til bordet? Det kan give en god selvtillid.
- Ellers så prøv at forestille dig, at du er Harry Styles, Beyoncé eller en anden, du synes er megasej. Prøv at gå lidt rundt, som om, du var dem. Det kan virkelig give noget.
Vær sød ved dig selv
Selv hvis du er spændt på at møde dine nye studiekammerater, er det vigtigt at huske på, at det i længden er hårdt og drænende at møde nye mennesker.
- Man skal huske på, at når man starter på et nyt studie, så er alt nyt for din hjerne – menneskene, duftene, lydene – og det udskiller enormt mange stresshormoner i kroppen. Det kan man mærke, bare man går ind i et nyt rum, man ikke har været i før.
Derfor er det ifølge Lise Mühlhausen vigtigt at være sød ved sig selv og på godt gammeldags dansk cut yourself some slack, hvis du føler dig overvældet eller udkørt efter et par dage med navnelege og akavet smalltalk.
- Det kan være fantastisk at starte på sit drømmestudie, men det er også enormt hårdt at starte nye steder, så derfor skal man være god ved sig selv. Husk at afsætte tid til at lade op og give dig selv lov til at slappe af, uden at du banker dig selv oven i hovedet for at være "kedelig" eller "forkert".
- Det er vigtigt at huske egen-omsorgen, når man kaster sig ud i noget helt nyt.