'Griner hele vejen til banken': 'Påskeæg' har sikret Miley Cyrus rekord-hit

Der er flere 'easter eggs' i singlen, og det er en stor del af forklaringen på hittets enorme succes.

Miley Cyrus hitter for øjeblikket stort i hele verden med sangen 'Flowers' – og ikke kun på grund af musikken, mener radiovært. (Foto: © ARMEND NIMANI, SCANPiX)

"I can buy myself flowers, write my name in the sand…"

Hvis du har været på Spotify, YouTube eller TikTok den seneste tid, har du garanteret også haft mere end almindeligt svært ved at undgå Miley Cyrus' monsterhit 'Flowers'.

Hittet er allerede gået nummer ét i blandt andet Storbritannien, Australien og USA, og Spotify har for nylig meldt ud, at nummeret er blevet platformens mest streamede på et enkelt døgn nogensinde, efter det kom ud den 13. januar.

Ifølge P3-vært Marie Hobitz skyldes i hvert fald en del af sangens enorme succes ikke kun dens musikalske kvaliteter, men også den enorme buzz, der har omgivet både sangens tekst og tilhørende musikvideo.

Mange mener nemlig, den er ét stort såkaldt easter egg til Cyrus' eksmand Liam Hemsworth – altså spækket med mere eller mindre skjulte henvisninger til deres forhold og brud.

- Man kan nok ikke komme ud over, at den enorme rygtebørs omkring Cyrus og Hemsworth har skubbet på i forhold til sangens succes. Det er et helt utroligt liv, den har haft på nettet, siger Marie Hobitz.

- Men selve sangen har også et godt groove og handler om empowerment, hvilket tit er populært.

Miley Cyrus og Liam Hemsworth har datet on/off siden 2009. I 2018 blev de gift, men blot otte måneder senere fortalte de, at de skulle separeres. Cyrus har tidligere defineret sig selv som panseksuel og queer og har datet både mænd og kvinder. (Foto: © zz/Doug Peters/STAR MAX/IPx, zz/Doug Peters/STAR MAX/IPx)

Har startet en ildebrand af rygter

Blandt de mange såkaldte påskeæg, fans mener er skjult i 'Flowers', er blandt andet:

Teksten til 'Flowers', som mange mener er en direkte spejling af Bruno Mars-sangen 'When I Was Your Man'. Sidstnævnte sang skulle Hemsworth efter sigende have dedikeret til Miley Cyrus til deres bryllup.

I 'Flowers' synger Miley Cyrus om, hvordan hendes hjem brænder. I virkeligheden brændte hende og Hemsworths Malibu-hus ned i en skovbrand i 2018.

På et tidspunkt i musikvideoen til 'Flowers' bærer Miley Cyrus en guldkjole, der skulle minde om én, skuespilleren Jennifer Lawrence har båret. Den handling skulle – ifølge nogle – være en henvisning til en påstået affære, Hemsworth har haft med Lawrence.

Og nå ja, så er 'Flowers' udgivet på Hemsworths fødselsdag, den 13. januar.

For blot at nævne nogle af de mange påskeæg.

Marie Hobitz understreger dog, at hverken Hemworth eller Cyrus har kommenteret på de mange spekulationer – endnu.

- Der er ikke rigtig nogen andre end Mileys hold, der kan vide, hvordan det reelt er gået til.

Men selvom intet altså er bekræftet – og selvom Hobitz vurderer, at der for længst "er gået inflation" i at spekulere i de mange rygter – fastholder hun samtidig, at det hele virker for "overlagt og bevidst" til at være tilfældigt.

- Der er drysset så mange referencer ud over det hele, at nettet er gået amok. Bare det med, at den er udgivet på hans fødselsdag, har jo været nok til at starte en ildebrand, siger Marie Hobitz og uddyber:

- Uanset hvad, så griner Miley hele vejen til banken oven på den enorme succes, hun oplever lige nu.

Har eksisteret lige så længe som popmusikken selv

Dét med at gemme påskeæg i ens kunst er dog ikke noget, Miley Cyrus har opfundet. Fænomenet påskeæg, hvor man presser et budskab, et billede eller andre skjulte ting ind i for eksempel musik, film, serier eller spil, har nemlig eksisteret ganske længe, fortæller Marie Hobitz.

Også inden for popmusikken:

- Beyoncé og Rihanna har gjort det, og Justin Timberlake henviste til nærmest direkte til hans og Britney Spears' brud i 'Cry Me a River' for år tilbage. Hvis vi går endnu længere tilbage, skrev Paul McCartney og John Lennon fra The Beatles også diss-tracks til hinanden.

Taylor Swift er også kendt for at gøre det.

En anden, der flittigt benytter sig af easter eggs i sin musik, er Taylor Swift. (Foto: © IAN WEST, SCANPiX)

Blandt mange (mange!) andre påskeæg afslørede hun i sin 'Me!'-video fra 2019 både titlen på sin dengang næste single, 'You Need To Calm Down', samt det kommende album 'Lover'.

Og det med at lægge mere eller mindre direkte referencer ind til sit privatliv i ens musik kan være ganske effektivt i forhold til at få fansene – og den øvrige omverden – med ombord, slutter radioværten:

- Det giver folk mulighed for at lege detektiver og få følelsen af, at de dels kommer tættere på Miley Cyrus, men også formår at regne hendes motiver ud. Og som fan er det dejligt at føle, at hun måske har lagt et hint ind i sin kunst, man så kan grave sig frem til som fan.