Hader du dyr champagne? Her er de billigere (og knap så sure) alternativer

Du kan nemt skære 30-50 procent af prisen på dine nytårsbobler, hvis du bare køber de rigtige.

Champagne er ikke bare en boblende festdrik i flotte flasker. Det er en kæmpe industri. I 2021 blev der solgt champagne på verdensplan for 41 milliarder kroner, lyder det fra champagnebøndernes brancheforening, Comité Champagne. (Foto: © Illustration: Oliver Seppo)

Kender du følelsen af at stå i supermarkedets vinafdeling på jagt efter en flaske bobler?

Måske forsøger du desperat at lure priser og afkode etiketter med den der ikoniske skråskrift, der er sådan lidt fransk i stilen: Champagne, cremant, cava, prosecco... Hvad er det nu lige, der er forskellen? Og det store spørgsmål:

Hvad skal du købe, hvis du vil have de bedste bobler til prisen i en tid, hvor alle priserne er skruet helt i vejret?

Vi har stillet otte spørgsmål om den uundgåelige nytårsdrik til vin- og champagnekender, Thomas Ilkjær, der har skrevet flere bøger om vin og aktuel med begynderbogen 'Vin – helt enkelt':

Thomas, hvad er der egentlig med den der champagne? Hvorfor drikker vi den til festlige lejligheder og her til nytår?

- Champagne er bare noget særligt, og det er det på to måder: For det første har den bobler, som vi forbinder med fest, og som gør den anderledes. Og for det andet er den dyr.

- Den signalerer, at man har gjort sig umage, og det er jo ikke for ingenting, at Champagne er det vindistrikt i verden, der bruger flest penge på markedsføring. I over 100 år er vi blevet fortalt, at champagne er high-end.

De seneste år er det blevet moderne at servere champagne i flade vintage-glas, som man gjorde det før i tiden. Mange champagne-kendere er dog imod dette glas, da det ikke holder lige så godt på boblerne som det moderne langstilkede glas. (© Cottonbro studio)

Hvad gør man så, hvis man godt kan lide champagne, men ikke har råd til det?

- Hvis du er vild med champagnens syrerige og tørre smag, kan du med fordel købe de franske vine, der hedder noget med cremant. Du kan for eksempel købe en cremant fra Bourgogne. Den er lavet på de samme druesorter som en champagne. Til gengæld vil den koste 30-50 procent mindre end en flaske champagne.

Hvad stiller man så op, hvis man synes, champagne smager lidt for surt?

- Det er vigtigt at huske på, at vin med bobler fås i lige så mange smagsvarianter som vin uden bobler. Så selvom du ikke kan lide den franske champagne, kan det sagtens være, der er andre typer bobler, du er til.

Hvad kan det være?

- Hvis man er lidt uerfaren og ikke drikker så meget vin, kan det være godt at gå efter noget, der ikke er lige så syrerigt og måske lidt mere frugtagtigt end champagne.

- Den mest oplagte og typiske variant er den italienske prosecco. Den er lavet et andet sted, på en anden druesort og på en anden måde. Det betyder, at en prosecco virker mere frugtig og ikke så skarp som champagne. Man kan sige, at den er lidt mere imødekommende og lettilgængelig. Det samme gælder mange af de tyske mousserende vine, der hedder sekt. De kan godt også være til den friske og syrlige side, men de vil opleves mere frugtige.

Hvad med lambrusco og asti – er det et no go?

- Slet ikke. Lambrusco er en klassiker, som har fået et lidt dårligt ry og rygte, men det er en vin, der kan smagte rigtig frugtigt og godt. Man skal bare lade være med at købe de billige og helt pink versioner og i stedet gå efter en tør lambrusco, der er mørkerød i farven.

- Asti er jo også noget, mange forbinder med teenageårene, men går man uden om den helt billige model til 49,95 kroner, så kan man faktisk få en fantastisk vin. Den duer ikke til velkomstdrink eller mad, fordi den er så sød, men til kransekagen senere på aftenen er en asti super.

Apropos billig – hvor meget mener, du man skal betale, hvis man skal have en god flaske bobler?

- Hvis du skal have noget andet end de billige standardprodukter, så skal du op i prisklassen 120-125 kroner for en cremant, prosecco, sekt eller lignende.

- Det betyder ikke, at du ikke kan finde en okay flaske bobler for mindre, men hvis du bevæger dig op i det her leje, så begynder der at ske rigtig meget. Det er simpelthen her, du får mest for pengene.

- Vil du gerne købe den rigtige champagne, skal du ofte give mellem 225 og 250 kroner for en nogenlunde ordentlig flaske.

Kan det betale sig at købe sine bobler på tilbud?

- Det er rigtig svært at sige. Op til nytår kører butikkerne med rigtig mange slagtilbud på bobler, men det kan være svært at gennemskue, om der egentlig er tale om et godt køb. Så skal man i hvert fald have lidt erfaring og kende flaskernes rigtige før-priser.

- Jeg vil helt grundlæggende opfordre til, at man lige den her ene gang om året køber sine bobler i en butik, hvor man kan spørge nogen til råds. Og selvom du går til en vinforhandler, betyder det ikke, at det bliver dyrt. De laver jo også gode tilbud.

Hvad gør man, hvis man hverken bryder sig om champagne, cremant, prosecco eller de andre boblende versioner?

- Jeg synes ikke, man skal drikke noget, man ikke synes smager godt bare fordi, at det skal man. Især på vinområdet er der tit sådan en underliggende regel om, at man skal gøre ting på en rigtig måde, og det bryder jeg mig ikke om.

- Man skal ikke drikke bobler, hvis ikke man bryder sig om det. Så skal man finde noget andet friskt og opkvikkende, som man kan lide. Det kunne jo være en god hvidvin eller en rosé, hvis man gerne vil have noget, der er lidt friskt i smagen.

Tak, Thomas - og godt nytår!