Her er 5 ting, vi talte om i årets første uge

Udover vores nytårsforsæt har snakken blandt andet gået om kongelig ballade og et trist farvel.

(Foto: © Oliver Seppo (grafik), DR)

Hejsa og glædelig weekend til dig.

Årets første uge er slut – og tillykke med det. Du klarede den. Godt gået.

Nu er der lige under 360 dage tilbage til næste nytår, og personligt håber jeg sådan virkelig, virkelig inderligt meget, at det nye år bliver bedre end de seneste tre, der med både Corona og krig som bekendt har været lige til at lukke op og lægge en lang lort i.

Så hvis der er slåfjel i den her artikel, er det altså fordi, at jeg skriver med krydsede fingre.

Men hvordan kommer 2023 så til at blive? Jamen det aner jeg da virkelig ikke, men måske årets første uge kan give et hint om det? Døm selv.

Her er fem ting – udover lortevejret – som vi talte om på redaktionen i ugen, der gik.

1

Jaxstyle indsamler én million kroner på Twitch

(Foto: © Oliver Seppo / DR, DR)

Jaxstyle valgte på Twitch at afslutte det ellers ret belortede 2022 med at give os alle sammen en kæmpe opturs-historie, som på mange måder var med til at forstærke min tro på menneskeheden som helhed.

Den 21-årige streamer indsamlede under en fire dage lang livesending nemlig over én million kroner til Psykiatrifonden.

Gennem de fire dage donerede almindelige mennesker - især unge - både små og større beløb, og det gik så godt, at det faktisk var en ny rekord for Psykiatrifonden, der aldrig før havde fået så stor en privat donation.

- Mænd og drenge i Danmark generelt har svært ved at tale om tingene. Det skal være mindre tabubelagt at snakke om, hvordan man har det psykisk, sagde Jaxstyle blandt andet om hans motivation for indsamlingen.

Når man ser på, hvad der ellers sker i verden – og faktisk også på resten af den her liste – var det virkelig en historie, vi var mange, der havde brug for.

2

Kontroversielt internetfænomen anholdt i Rumænien

(Foto: © Oliver Seppo (grafik), Planet Photos / Ritzau Scanpix)

Om du har villet det eller ej, er du i dit feed i den seneste uge sandsynligvis også stødt på influenceren, forretningsmanden og den selverklærede sexist Andrew Tate.

Lige før nytår blev han nemlig anholdt i Rumænien under mistanke for menneskesmugling, voldtægt og organiseret kriminalitet.

Anholdelsen er muligvis kommet som en overraskelse for britisk-amerikanske Tate, som tidligere har fortalt, at "cirka 40 procent" af årsagen til, at han flyttede til det østeuropæiske land Rumænien, var, at det var for nemt at blive dømt for voldtægt i vestlige lande.

Hvis du kan overskue det, kan du i artiklen herunder læse mere om manden, der blandt andet mener, at kvinder kan betragtes som "ejendom".

3

Kongelige ballade i tre forskellige lande

(Foto: © Jonas Ekströmer / Oliver Seppo (Grafik))

Wtf sker der for de kongelige i øjeblikket? Der er i hvert fald fart på både i Danmark, Storbritannien og Sverige.

Herhjemme fik hele sagen om royale titler og børn, der er blevet ”gjort fortræd” nyt liv, da dronningen bragte det op i sin nytårstale. Det ”gjorde hende ondt”, at forholdet til sin yngste søn og hans kone var løbet ind i vanskeligheder, fortalte hun.

Også i det engelske kongehus er der (som sædvanligt) ballade. I en ny bog fortæller prins Harry om alt fra, hvordan han fik taget sin mødom af en ældre kvinde bag en pub – til hvor mange mennesker han har slået ihjel som soldat.

Bogen har fået især de britiske medier til at gå amok. Også mere end sædvanligt – og det siger altså ikke så lidt, for de britiske medier er ret vilde.

Og som om der ikke var nok royal ballade, kom den svenske kong Carl Gustaf også i fedtefadet med en udtalelse om den svenske tronfølgelov.

I 1980 blev det nemlig muligt for kvinder at blive regenter. Derfor blev det hans ældste barn Victoria som skulle være dronning, i stedet for sit næstældste barn Carl Philip, som ellers allerede var blevet udråbt som kronprins.

I en ny dokumentar fra SVT bliver den svenske konge spurgt direkte, om han mener, at det var uretfærdigt, at prins Carl Philip fik frataget titlen som kronprins:

- Ja, det synes jeg. Som forælder synes jeg, at det er forfærdeligt, svarer kong Carl Gustaf.

Efterfølgende måtte han gå ud og bekræfte, at han trods udtalelsen stadig støtter op om Victoria som kommende dronning.

4

Ukraine: Nej tak til 'hyklerisk' våbenhvile

(Foto: © Mikhail Klimentyev / Oliver Seppo (Grafik), Scanpix / DR)

I ugen, der gik, talte vi selvfølgelig også om Ukraine, hvor krigen fortsat raser.

Putin foreslog en våbenhvile, angiveligt så de russisk ortodokse religiøse i det besatte områder kunne fejre jul. Våbenhvilen, der skulle vare fra i 36 timer fra den 6. januar klokken 12 til lørdag klokken 24:00, blev dog ikke modtaget positivt i Ukraine.

- Rusland må forlade de besatte territorier - først da vil der være en midlertidig våbenhvile. Hold hykleriet for jer selv, udtalte en af præsident Zelenskyjs rådgivere, Mykhailo Podolyak. på Twitter.

5

Farvel til bosslady #1

(Foto: © Jørgen Jessen / Oliver Seppo (Grafik), Scanpix / DR)

Den dansk bosslady over dem alle Lise Nørgaard gik bort mandag efter et 105 år langt og begivenhedsrigt liv.

Og bare lige for at sætte i perspektiv, hvor lang tid 105 år egentlig er, så prøv at tænke over, at Første verdenskrig faktisk var i fuld gang, da hun blev født!

Hestevogne var stadig også et mere normalt syn på gaden end biler, og penicillin var slet ikke opfundet endnu. En lungebetændelse kunne altså nemt tage livet af dig. Det var også kun få år siden, at en flyvemaskine første gang havde været på vingerne, og kun 25.000 danskere havde telefon i hjemmet.

Vi var kun cirka tre millioner danskere – i dag er vi dobbelt så mange.

Der er med andre ord sket en del i forfatteren, journalisten og ’Matador’-forfatterens århundrede-lange liv.

Det får en til at tænke lidt over, hvad der mon er sket i verden, når man selv en dag tjekker ud?

Men det mere relevante spørgsmål er måske, hvad man så skal foretage sig, indtil det er game over?

Måske kan man lytte lidt til, hvad den livserfarne kvinde herself havde at sige om sagen:

“Hvis vi tror, at den måde, vi lever på, er god nok, så er den helt gal. Man skal kunne tvivle, så man kan se, at det kan gøres anderledes.”

Det er noteret.