'Her er sagen, der fucker med min hjerne'

Haft en travl uge? Her er de vigtigste ting, vi talte om, i ugen, der gik.

(© Peter Dejong/AP/Ritzau Scanpix / Henning Bagger/Ritzau Scanpix / Thomas Lekfeldt/ Ritzau Scanpix/Grafik: Christian Ellegaard/DR)

Så er det sidste weekend i vinter-månederne!

Foråret er saftsuseme på vej, og før du får set dig om, drikker du rosé i solen, imens du tilrager dig en slem forkølelse, fordi du kun har cowboyjakke på.

Lige nu er verden dog stadig temmelig grå.

Både sådan vejr-mæssigt, men personligt er mit humør også lidt gråt, når jeg tænker på, at krigen i Ukraine nu har varet et helt år.

Af den grund har nyhederne den seneste uge handlet rigtig meget om krig, men der er også sket andre ting, som er værd at lægge mærke til.

Her er nogle af de ting, vi snakkede om på redaktionen i ugens løb.

1

R.I.P. Leo Nielsen

(Foto: © Henning Bagger/Ritzau Scanpix, Ritzau Scanpix)

Er det bare mig, eller er der ikke lige lovlig mange herlige mennesker, der er døde her i 2023's første måneder?

I denne uge er vi nok mange, der har skænket Britt Bendixen fra 'Vild med dans' og Sussis Leo en kærlig tanke.

Jeg har engang interviewet Leo om hans forhold til frikadeller og brun sovs. Han virkede til at være en rar mand. Sådan en onkel, man godt gad fejre jul med. Det indtryk får man også i DR-serien 'Pludselig boede jeg hos Sussi og Leo', som jeg klart kan anbefale.

Når jeg tænker på Leos liv, synes jeg i høj grad, det er et liv at være stolt af. Sussi og Leo er vel nærmest danmarksmestre i skabe en fest. Det må være mange tusind mennesker, de i årenes løb har sparket ud på floor i landets mange afkroge.

Respekt til dig, kære Leo – og hvil i fred.

Pludselig boede jeg hos Sussi og Leo
2

Etårsdag for krigen: Hvad f*** har Rusland gang i?

(Foto: © Peter Dejong/AP/Ritzau Scanpix, AP/Ritzau Scanpix)

Den 24. februar var det et år siden, at Rusland begyndte sin invasion i Ukraine. Jeg husker tydeligt, hvor chokeret jeg blev, da der med ét var krig i Europa.

I begyndelsen havde jeg en (måske?) naiv tro på, at krigen ikke ville vare længe. For mon ikke der bare ville gå et par måneder, før Rusland fattede, at deres projekt var formålsløst?

Sådan gik det ikke.

I denne uge gentog statsminister Mette Frederiksen (S) et vigtigt og skræmmende budskab i 'Go' Morgen P3': Hun mener nemlig ikke, at Rusland udelukkende går efter Ukraine. Deres offensive fokus i en del andre østlande tyder på, at Vladimir Putin simpelthen går og drømmer om, at Rusland skal blive et stort og magtfuldt imperium, mener hun.

Jeg orker ikke engang at skrive, hvad det leder tankerne hen på. Men uhyggeligt er det.

3

Teleskop opdager seks nye galakser

(Foto: © James Webb, NASA og Space Telescope Science Institute (STScI))

Kan man være fan af et teleskop?

Well, det er jeg! I 2021 sendte NASA et teleskop ud i rummet ved navn James Webb. Teleskopet er bygget til at observere vores uendelige univers, og indtil videre har det leveret nogle spektakulære billeder af verdensrummet – alene det her, som jeg har sat ind i artiklen, kan jeg kigge på igen og igen.

Men det er selvfølgelig ikke bare smukke billeder, som James Webb spytter ud. I denne uge faldt jeg over nyheden om, at forskere på baggrund af teleskopets opdagelser har opdaget seks nye galakser.

Hvor vildt er det lige? Det svarer nærmest til, da Columbus opdagede Amerika, og så skal vi bare lige gange opdagelsen med en milliard!

De nyopdagede galakser er ligesom vores egen galakse, Mælkevejen, proppet med stjerner, måner og planeter.

Og hvem ved, måske bor der også nogle små nuttede E.T.-agtige rumvæsener derude?

4

Sagen, der fucker med min hjerne

(Foto: © Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix, RITZAU/SCANPIX)

Selvom konceptet "vores uendelige univers" er svært at fatte, så er der en ting, jeg har endnu mere svært ved at forstå. Jeg taler om sagerne om Lars Findsen og Claus Hjort Frederiksen.

I lidt over et år har den tidligere forsvarsminister, Claus Hjort Frederiksen, været sigtet for at afsløre højt klassificerede statshemmeligheder. Det lyder som begyndelsen på en god HBO-serie, men det er virkelighed.

I denne uge kom så det frem, at Hjort nu også er blevet tiltalt i sagen. Men det er hemmeligt, hvad han helt præcist er tiltalt for. Måske er det lige netop derfor, at min hjerne har så svært ved at begribe sagen. Ligesom jeg også synes, sagen om Lars Findsen fucker med min hjerne.

Alligevel synes jeg, det er to ret interessante sager, som jeg ikke kan lade være med at følge med i.

5

Staycation – pænt ord for at stene tv uden bukser på

(Foto: © Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix, Ritzau Scanpix)

I de sidste to uger har en stor del af os holdt vinterferie. En svimlende del af min omgangskreds er enten taget på skiferie eller til Thailand. Selv holdt jeg staycation, som vel mest af alt er en lidt smart måde at sige, at man er for broke til at rejse og bare har gået rundt og set fjernsyn uden bukser på.

Én af fordelene ved at holde staycation i vinterferien er, at man kan nå at smovse sig igennem et hav af fastelavnsboller. På trods af, at færre og færre danskere holder fastelavn, så spiser vi faktisk flere og flere fastelavnsboller - ligesom vi også mæsker os i de svenske semlor, som jeg tidligere har viet en hel artikel til, da de begyndte at blive hypet.

Er du efterhånden kørt død i de flødeskumsfyldte boller, kan jeg anbefale at bage denne billige og mega svampede chokoladekage som et nemt weekendprojekt.

Enjoy – og rigtig god weekend!