(Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, DR)

Hitband er tilbage efter svær identitetskrise: 'Det var en mørk tid for os'

Danske Barselona er i øjeblikket på danmarksturné. Torsdag spillede de i Køge. Vi var med dem før, under og efter.

Den 11. marts 2020 startede egentlig meget godt.

Særligt for bandet Barselona.

Efter lang tids arbejde kunne de den dag endelig lægge allersidste hånd på deres tredje album '1 Dag Er Vi 1 Minde'. Det var klar og skulle bare ud og skydes af foran et livepublikum, som de havde gjort så mange gange før.

Men 11. marts 2020 sluttede ikke med den fest, Barselona havde set frem til.

Statsminister Mette Frederiksen (S) trådte nemlig ud foran rullende kameraer og usikre blikke fra pressen med beskeden om, at hele landet ville lukke ned.

Så hvad skulle der nu ske?

For Rasmus Theodor og Rud Aslak, der tilsammen udgør duoen Barselona, blev det starten på tre svære år, der nu kulminerer med udgivelsen af deres fjerde album 'Væbnet Hjerte' og efterfølgende en stor danmarksturné.

Da bandets tredje album var færdig, gik der nemlig et helt år, hvor de ikke skabte musik. Hvilket er lidt atypisk for et band, der før har udgivet tre album på kun to år.

- Jeg tror, at det i starten handlede om udmattelse efter den forrige albumproces, lyder det fra Rasmus Theodor, som blandt andet spiller keyboard i duoen.

- Der var bare rigtig mange rutiner, vi ikke kunne læne os tilbage i og stole på. Der skete et skift i rutiner, og så var der bare behov for en pause, fortsætter han.

Duoen kom måske for langt ned i gear og havde svært ved at finde motivationen til at skrive en ny plade. De "sumpede" måske lidt rundt i tilværelsen under nedlukningen, forklarer de begge.

- 2020 var et uforløsende år, og så var det bare ikke pisse motiverende at skulle starte igen, stemmer Rud Aslak i. Rud er forsanger og tekstforfatter til Barselonas sange.

Skabelsen af 'Væbnet Hjerte' har derfor taget længere tid end planlagt. Længere tid, end noget album nogensinde har for duoen. Men det har også været meget godt for Barselona, slår de fast.

Det har givet plads til, at de nu har skabt deres mest personlige album til dato. Det er et album, der rummer sange om angst og depression – noget, som de har haft tæt inde på livet. Det var ikke planen, men det var de ord og de tekster, der kom ud.

Derfor føles det også som noget helt andet nu at stå på en scene og tage 'Væbnet Hjerte' med på turné gennem hele Danmark, slår duoen fast.

P3 fulgte Barselona til deres koncert i Tapperiet i Køge, og du kan følge med i hele aftenen lige her:

 • En identitetskrise. Det kan man godt kalde det, Barselona har været igennem de sidste tre år, for hvem er man, hvis man ikke kan komme ud at spille musik? - Vi har mange gange talt om, hvor fedt det er, at vi ikke har nogen uddannelse at falde tilbage på. Men pludselig blev det bare lidt for realistisk, at man skulle forholde sig til det. Vi har sgu ikke så mange andre talenter, griner Rasmus Theodor. (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, DR)
  1 / 16
 • - Før corona havde vi opnået alle mål, vi havde sat os for. Pludselig var det første gang, at vi skulle deale med virkeligheden, så der var rigtig mange ydre omstændigheder og indre ting inde i os, der skulle i vater igen efter pandemien, siger Rasmus Theodor. (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, DR)
  2 / 16
 • Apatien under corona gjorde også, at duoen satte spørgsmålstegn ved rigtig meget – inklusiv deres egen eksistens som musikere. For kan man kalde sig musiker, hvis man ikke skaber musik? - Jo længere tid, der går, hvor man udskyder at skulle skrive sange igen, jo mere gør det også, at man kommer helt i tvivl om, om man kan finde ud af det, siger Rud Aslak. (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, DR)
  3 / 16
 • - Corona var virkelig kontrastfyldt fra det liv, vi levede før. Det var en mørk tid, men der har været virkelig stor, menneskelig læring omkring det, lyder det fra Rasmus Theodor. - Vi tillægger vores arbejde med musikken så sindssygt meget værdi og identitet. Når der bliver rokket ved det, så bliver der rokket ved hele ens eksistens, fortsætter Rus Aslak. (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, DR)
  4 / 16
 • Sangskrivningen og produktionerne har udviklet sig på 'Væbnet Hjerte', forklarer Rud Aslak. - Denne gang turde vi gå planken ud på nogle ting, hvor vi før har holdt os tilbage, fordi vi synes, det har været for poppet eller rocket. Denne her gang har det været en fri fornemmelse bare at gøre, hvad der er bedst for sangen, fortsætter han. (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, DR)
  5 / 16
 • 'Væbnet Hjerte' rummer både lys og mørke. Det er en balancegang, forklarer duoen. Der skal være lidt af begge dele, men det føles klart mere autentisk at lave musik. - Det kan godt føles lidt ligegyldigt, hvis man kun laver musik i dur. Der er noget mere dragende ved mørket, fortæller Rud Aslak. (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, DR)
  6 / 16
 • - Sangene på 'Væbnet Hjerte' handler om emner, som jeg tror, at mange på vores alder kan genkende fra de sidste par år. Der er en tvivl omkring tilværelsen. Det var, som om de her sange bare skulle skrives, også fordi vi ikke havde talt om de her emner før, forklarer Rud Aslak. (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, DR)
  7 / 16
 • - Det kom hundrede procent bag på mig, at du gav det gear med i sangskrivningen, erkender Rasmus Theodor om ærligheden, der pludselig strømmede fra makkeren Rud Aslak i skabelsesprocessen. - Det gjorde det også for mig selv. Det var ikke noget, jeg havde tænkt over, men det var det, der kom ud. Jeg tror bare, der er en grund til det, forklarer han. (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, DR)
  8 / 16
 • Barselona er slet ikke i tvivl: Det er noget helt andet at stå på en scene efter corona, end det var før. Det er, som om de værdsætter det mere, og så kan de se, at publikum føler mere, end de gjorde før. Ordene fra publikums mund rammer bare hårdere. - Det er ikke bare dig, der står og synger ud over en sal, Rud. Det er, som om det bliver en større fortælling, når dine ord bliver taget i munden af så mange mennesker. Det har fået en helt ny værdi at spille koncerter, siger Rasmus Theodor.
  9 / 16
 • - Det er klart en mere taknemmelig tilgang, vi har nu. Det er så ydmygt at skulle ud at spille. Det skænkede vi ikke en tanke de første år. Hvorfor snakkede vi ikke om, hvor vildt det var dengang? Hvorfor tænkte vi ikke over det? Det tror jeg, at vi gør på en anden måde nu, griner Rud Aslak.
  10 / 16
 • Danmarksturnéen dette efterår har været helt særlig. Da bandet spillede koncert i Vega i København tidligere i oktober, var det med bævrende læber. - Der var nogle gange i Vega, hvor jeg næsten ikke kunne få ordene ud, fordi det var så overvældende, husker Rud Aslak. - Jeg synes, at det når nye højder af, hvor meget folk synger med på nogle af tingene. Jeg har været ved at tude flere gange, fordi det er sådan en råstyrke af lyd, der kommer tilbage fra publikum. Det er fantastisk. Jeg ved ikke, hvad der er sket. Om folk bare har haft vildt god tid til at øve sig på vores sange, griner Rasmus Theodor. Til koncerten i Køge er der dukket folk op i alle aldersgrupper, og særligt under 'Et År' når fællessangen nye højder. På samme måde blev skrigene næsten overdøvende, da Rud under '1 Dag Er Vi 1 Minde' hopper ud blandt publikum. (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, DR)
  11 / 16
 • Tapperiet i Køge er torsdag aften udsolgt. Det betyder, at der står 600 forventningsfulde fans klar til at synge med på hits som 'Et År', 'Lyden af Livet' og '1 Dag Er Vi 1 Minde'. Det er tredje gang, at duoen spiller her. Første gang kom der en håndfuld, anden gang kom der omkring 300, og denne gang er der udsolgt. - Det er for vildt, at man bygger et eller andet lokalt op. Det er den første turné, hvor de mange byer virkelig begynder at tage røven på os, lyder det fra Rasmus Theodor. Rud Aslak står på scenen som en sportsmand med armene over hovedet og har publikum i sin hule hånd. "Køge," råber han, og publikums jubel ekkoer i den lavloftede sal. (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, DR)
  12 / 16
 • Setlisten torsdag aften rummer både sange fra 'Væbnet Hjerte' og fra duoens tre tidligere album – og jublen er lige stor, hver gang en ny sang starter. Det er sjovere at lave setlister nu, forklarer Barselona, fordi der netop er så meget mere at vælge mellem. - Vi spillede her i 2021 og havde en af de bedste aftener i hele vores liv, siger Rud Aslak fra scenen. - Det tror jeg på. Jeg var der nemlig, svarer en pige blandt publikum. (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, DR)
  13 / 16
 • - Vi er virkelig taknemmelige for, at vi kan komme ud i alle afkroge af landet og spille, og at der samtidig kommer mennesker i samtlige byer. Tænk, at vi kan spille en pissefed koncert helt ude ved Vestkysten og i København lige bagefter, griner Rasmus Theodor.
  14 / 16
 • Mens duoen ikke lavede musik, skabte det et rum og et sted til andre samtaler. Pludselig var de to ungdomsvenner sammen uden musikken igen – og det har gjort dem godt. - Det havde vi ikke prøvet i lang tid, men vi er helt klart blevet stærkere af det, siger Rasmus Theodor. Med sig på turnéen har duoen tre venner, som spiller med i bandet. Fra venstre er det: Rasmus Theodor, Frederik Kruse (guitar), Rud Aslak, Mads Hald (trommer) og Valdemar Christiansen (bas).
  15 / 16
 • 'Væbnet Hjerte' er blevet kaldt et generationsportræt af flere medier, siden den udkom i september, og det kan duoen godt have det svært ved at tænke på. Fordi det føles så stort, at noget, de har lavet, får så meget betydning for så mange unge. - Jeg kan mærke, at jeg ikke skal tænke for meget over det. Det kan jeg slet ikke forholde mig til, for så bliver jeg helt sindssyg, forklarer Rud Aslak. - Ja, tænk, vi er måske soundtracket til nogens første forelskelse, slutter Rasmus Theodor benovet.
  16 / 16