Hvid januar? Hvad gør det egentlig ved din krop - og hvordan undgår du fælderne?

Mange forsøger sig i øjeblikket med 'hvid januar' – men det er ikke nemt, for alko-fælderne lurer overalt!

(Foto: © Illustration Oliver Seppo, DR)

"Hey! Vil du med ud og have en øl senere???"

I denne måned vil flere end sædvanligt sandsynligvis takke nej til et tilbud som det herover. Mange har nemlig valgt at holde 'hvid januar' – og altså helt lade være med at drikke alkohol i årets første måned.

Og sådan en alkoholfri måned kan faktisk mærkes næsten med det samme på din krop. Det kan du læse mere om længere nede.

Men det er altså ikke helt nemt at gennemføre sådan en hvid januar, for alko-fælderne lurer overalt!

Tequila-Toke og pilsner-Pia

For eksempel har vi alle sammen dén der ven - lad os kalde ham Toke - hvis eneste mission er at få hældt så mange tequila-shots på dig så hurtigt som muligt.

(Foto: © Grafik: Oliver Seppo, DR)

Men tequila-Toke eller pilsner-Pia er langtfra de eneste alko-fælder, du kan rende ind i, hvis du forsøger at holde dig ædru i en måned.

Det fortæller Bjarne Stenger Elholm, der er leder af rådgivningstelefonen Alkolinjen.

- Alkohol er en kæmpestor del af vores kultur, og ofte også på nogle måder, som vi slet ikke tænker over i hverdagen. Der er jo alkohol alle steder – fra fodboldklubben til arrangementer i skolen. Det er jo også derfor, at det er så svært at lave den her livsstilsændring.

Det handler grundlæggende meget om vaner, forklarer han:

- Og det er her, at hvid januar faktisk reelt kan gøre en forskel. For ved at stoppe helt i en periode, bliver man opmærksom på ens alkoholvaner på en helt anden måde.

(Foto: © Grafik: Oliver Seppo, DR)

Hvad gør en måned uden alkohol ved kroppen?

Mange vil ifølge Bjarne Stenger Elholm ret hurtigt kunne mærke en forskel, hvis de kaster sig ud i en måned uden alkohol:

- Det hele er selvfølgeligt afhængigt af, hvad ens normale forbrug er. Men for mange unge vil det især være fraværet af de hårde drukture i weekenden, hvor man virkelig bliver fuld, der hurtigt gør, at man kan mærke en forskel.

- Det skyldes ikke mindst, at man simpelthen bare sover langt bedre, når man ikke er beruset. Så i stedet for at starte sin mandag morgen med et underskud af søvn, vil man sandsynligvis føle sig langt mere oplagt allerede tidligt i forløbet.

Nødvendigt med et #hvidtkvartal?

En måneds afholdenhed vil være en god start, og vil måske gøre dig opmærksom på nogle af dine alko-vaner. Men vil du gerne ændre dine vaner permanent, kræver det dog længere tid:

- Inden for kognitiv adfærdsterapi arbejder man typisk med, at det kræver tre til fiere måneder reelt at ændre vaner. Så det er nok også det, man skal op på, hvis man reelt vil forandre sig i det nye år, siger Bjarne fra Alkolinjen.

Det ser altså ud, som om at din #whitejanuary mindst skal udvides til et 'hvidt kvartal', hvis du reelt skal forandre dine alko-vaner i det nye år.

(Foto: © Grafik: Oliver Seppo, DR)

Store gevinster i udsigt

Men når man hører, hvad Bjarne fortæller om fordelene, kan man måske godt holde ud i længere tid end en måned? De fysiske og mentale fordele er store:

- Hvis alkohol blev opfundet i dag, ville det blive totalt forbudt lige med det samme. Det er der ikke nogen tvivl om. Det er jo et opløsningsmiddel, som påvirker hjernen meget markant.

Effekterne ved at stoppe er derfor også til at tage og føle på:

- Du vil helt generelt opleve mere overskud. Det kan både være overskud på dit arbejde, overskud til din familie, til dine venner eller i dit parforhold. Din søvn bliver bedre, du vil sandsynligvis også tabe dig – og så er der jo også det økonomiske i det. En cola koster jo trods alt mindre end en cosmopolitan, når du er i byen.

Derudover vil du også mindske risikoen for en lang række sygdomme, som er direkte forbundet til alkohol - heriblandt kræft.

Men, men, men... skal jeg så aldrig have en øl igen?

Det er ekstremt forskelligt, hvordan folk har det med alkohol. Og har man et decideret alkoholproblem, er reel afholdenhed meget anbefalelsesværdigt, siger Bjarne, der i sit arbejde på Alkolinjen ofte er i kontakt med folk, for hvem alkoholisme er et kæmpe og livsforandrende problem.

Men når vi taler om størstedelen af danskerne, vil et totalforbud ikke nødvendigvis være det rigtige, mener han:

- Man skal nok finde den gyldne middelvej. Alkohol er jo ikke kun skidt. Der er jo ingen tvivl om, at det for eksempel også er et rigtig godt socialt smøremiddel.

(Foto: © Grafik: Oliver Seppo, DR)

- Men rigtig mange danskere kan have stor gavn af bare at skære bare lidt ned for deres forbrug. Hvis man holder sig til Sundhedsstyrelsens anbefalinger om maks 10 om ugen og undgår decideret rus-drikning, hvor man bliver plakatfuld, så er man rigtig langt.

Og så er der en vigtig ting at huske på, når Tequila-Toke eller pilsner-Pia byder dig ud. For selv for dem, handler det ofte grundlæggende ikke om selve sprutten.

- Når vi danskere tilbyder hinanden at gå ud og få en øl, et glas vin eller en kop kaffe, så handler det nogle gange jo slet ikke om den drik, vi hælder ned. Tit er det simpelthen bare et tilbud om at være sammen, frem for et tilbud om at drikke sammen.

Hvis du har brug for rådgivning kan man kontakte Alkolinjen på 80 200 500 eller gå ind på Alkolinjen.dk