I aften skal Magnus optræde til omstridt børnearrangement: Derfor nægter han at smide kjolen

- Jeg kan ikke forestille mig et liv uden drag, siger 25-årige Magnus Lykke Johansson, der ikke vil lade sig skræmme af dødstrusler.

(Foto: © Andreas Bro, DR)

Den lyserøde prinsessekjole er fundet frem, når Diana Diamond skal læse børnebøger højt og optræde for børn senere i dag.

Diana Diamond er hyret af Hovedbiblioteket Frederiksberg i anledning af 'Den lille kulturnat' for børn.

Men eventet har mødt hård kritik, før det overhovedet er begyndt, blandt andet fordi der bag Diana Diamond gemmer sig en fyr ved navn Magnus Lykke Johansson, der i sin fritid optræder som dragqueen.

Magnus Lykke, når han forvandler sig til Diana Diamond (Foto: © Andreas Bro, DR / Foto: © Camilla Trine Jensen, Camilla Trine Jensen)

Det har fået flere, herunder politikere fra Dansk Folkeparti Mette Thiesen og kulturordfører Mikkel Bjørn, til at sige, at dragqueens ikke bør optræde foran børn.

- Det er ingen hemmelighed generelt, at dragshows er meget seksualiserede, og jeg synes grundlæggende ikke, at det hører sammen med børn, har han udtalt i 'Go' aften LIVE'.

Politikerne kritiserer også, at omdrejningspunktet for eventet og aktiviteterne er børnebogen 'Børnene fra Sølvgade', der er skrevet af Renee Toft Simonsen. Bogen handler nemlig om fire forældreløse børn, der bliver venner med Miss Nelly - en mand iført nederdel og højhælede støvler.

Ved det lyserøde sminkebord forvandler Magnus sig til divaen Diana Diamond. - Jeg startede med drag, fordi jeg elskede at se RuPaul’s Drag Race. Så sad jeg på mit børneværelse og øvede mig i at lægge makeup og blev sur, fordi det ikke lignede. Men jeg blev bedre og hurtigere og lærte, hvad der fungerede. (Foto: © Andreas Bro, DR)

Efter sagen har været i medierne, har det fået folk til at skrive kommentarer på sociale medier som:

- "Jeg havde dræbt dem med mine bare næver" til "Børnestrip med en kønsforvirret pædofil" og "Er det muligheden for at udleve jeres seksuelle fantasier foran små børn?".

Og det kommer fuldstændig bag på hovedpersonen, 25-årige Magnus Lykke Johansson.

- Det er virkelig voldsomme anklager, og jeg kan næsten ikke forestille mig noget værre at blive kaldt. Det er mega ubehageligt og voldsomt, siger han og fortsætter:

- Det er måske meget naivt tænkt, men jeg havde aldrig nogensinde forventet alt det her. Jeg havde simpelthen ikke set det komme, fordi jeg aldrig før har modtaget beskeder fra folk, der ville mig det ondt.

Magnus' største kjole er en drøm af pink og pailletter. Den bliver opbevaret i kælderrummet, men er nu taget op til aftenens optræden på Frederiksberg Hovedbibliotek. (Foto: © Andreas Bro, DR)

Magnus er iført en mørkeblå striktrøje og jeans, er uddannet finansøkonom og læser multimediedesign. Der er intet, der på den måde skiller sig særligt meget ud.

Men et kig rundt i hans lejlighed, hvor vi møder ham, vidner om, at hans roomie ved navn Diana Diamond fylder en hel del mere end ham selv.

  • Når Magnus forvandler sig til sin dragpersona Diana Diamond, sker det ofte med store parykker fyldt med detaljer. (Foto: © Andreas Bro, DR)
  • (Foto: © Andreas Bro, DR)
  • (Foto: © Andreas Bro, DR)
  • (Foto: © Andreas Bro, DR)
1 / 4

Store parykker står linet op på hylder, en sølvgrå rullekuffert med håndbesatte similisten står klar til næste job, makeup-bordet bugner af børster og produkter, og lyserøde tylkjoler stikker ud af det bugnende tøjskab.

- Jeg kan ikke forestille mig et liv uden drag. Det har virkelig været en fascination, siden jeg var barn og kunne se drag på tv. At udleve det giver mig en glæde helt ind i hjertet, forklarer han.

Diana Diamond har sin egen kalender, der hænger på Magnus' væg. - Diana Diamond blev født i 2019, hvor jeg havde mit første solonummer til et show, og så tog det fart. Hun er en gorgeous prinsesse, glamourøs, sjov, blond, sød, sjov flot – og også lidt dum. Frem for alt er hun godt selskab. (Foto: © Andreas Bro, DR)

Delstat har forbudt dragshows for mindreårge

Alt tegnede ellers godt op til eventet, og Magnus glædede sig til at optræde sammen med sin drag-kollega Di Di Cancerella.

Men da de ringede fra biblioteket sidste mandag og fortalte ham, at de var begyndt at modtage hadefulde beskeder, kunne han godt se, hvor det ville føre hen. Og kommentarerne begyndte da også at komme kort efter i indbakken og på sociale medier.

- Drag er jo et hot topic i USA, så jeg var forberedt på, at det nok også ville komme til Danmark. Jeg havde bare ikke troet, det skulle være lige nu til det her arrangement.

I USA er debatten om dragqueens og dragshows i den grad blusset op igen, efter at delstaten Tennessee lige har forbudt dragshows i det offentlige rum, hvor mindreårige har adgang. Og ifølge CNN er mindst ti andre amerikanske stater også på vej med samme lovgivning.

Lovforslaget har ifølge tilhængerne til formål at "beskytte børn".

Magnus, hvad tænker du om det argument?

- Jeg tænker "Welcome to the 1950's". Det er forfærdeligt, og det er virkelig en tilbagegang for alle. Det går jo ud over os drag performere, men det går langt mere ud over transpersoner og deres rettigheder, der bliver taget fra dem, siger han og fortsætter:

- Politikerne siger, de beskytter børnene - men fra hvad? Hvorfor er det farligt at vise børn diversitet og forskelligheder? Jeg tænker, det giver dem et open-minded syn på verden, som der jo helt tydeligt er brug for. Og dem, der har noget imod dragshows, sætter sig jo slet ikke ind i, hvad vi laver.

- Alt det her har da skabt nogle tanker i forhold til, om jeg egentlig burde være bekymret, og jeg har derfor meldt mig ind i Dansk Artistforbund for at have en fagforening bag mig. Men jeg nægter at gå og være bange for at leve mit liv, så jeg vælger aktivt ikke at lade mig påvirke af det. (Foto: © Andreas Bro)

Hvad kommer der da til at foregå på fredag?

- Vi er professionelle mennesker, der godt kan finde ud af at tilpasse vores arbejde til dem, vi skal ud at optræde for. På fredag har vi et børneshow, hvor vi ankommer som prinsesser og skal optræde til Disney-sange og danse Macarena'.

Har politianmeldt beskederne

Modstanden får ham dog ikke til at aflyse showet, og han har nu politianmeldt de trusler og beskyldninger, han har modtaget.

Han bliver også bakket op af 'Lev og lad leve', som er en bevægelse mod hadforbrydelser, der ligeledes sender politiet screenshots af de hadefulde beskeder og trusler, Magnus bliver udsat for på sociale medier.

Samtidigt har han fået opbakning fra alt fra Frederiksbergs borgmester Michael Vindfeldt, som har sendt kort og blomster, til gamle venner og folk, han ikke kender.

På spisebordet står en buket blomster og et tilhørende kort. Det er fra Frederiksbergs borgmester Michael Vindfeldt (S), der skriver, at han - og Frederiksberg kommune - bakker Magnus op, og at han er trist over at høre om truslerne. (Foto: © Andreas Bro, DR)

- Det gør mig enormt glad og stolt og støtter mig i, at jeg ikke skal lade alt det had påvirke mig, siger Magnus.

Han har hørt, at modstanderne af dragshowet vil afholde en demonstration foran biblioteket, men det får ikke Magnus til at holde sig væk. Tværtimod.

- Jeg glæder mig faktisk. De skal ikke have lov at skabe en frygt i mig, så jeg skal være bange for at gå på arbejde. De skal heller ikke have den magt, at jeg trækker mig. Jeg kommer tværtimod til at tage min allerstørste kjole på, slår han fast.

- Jeg finder glæde i flotte ting, glimmer, lyserød, glamour, ekstravagant - jeg elsker det. Det er min pink fantasi og min prinsessedrøm, som bliver udlevet gennem Diana Diamond. Mit liv ville være så meget kedeligere uden. (Foto: © Andreas Bro, DR)