'I har taget mig med bukserne nede!' Her er alle vinderne af P3 Guld

Der var både overraskelser fra idoler og mundlamme popstjerner ved årets P3 Guld.

"Artige-fucking-ardit!" lød det, da P3 Prisen skulle finde sin nye ejermand. (© DR)

2023 har virkelig stået i Artigeardits tegn.

Han er både blevet far og har udgivet hele to albums, hvor især ét blev rost til skyerne af anmelderne. Og selv kronprinsen citerede ham, da der blev holdt tale ved prins Christians 18-års fødselsdag.

Og udover alt det har han netop vundet hovedprisen ved P3 Guld 2023 - P3 Prisen. Noget, der nok ikke kommer bag på anmeldere og fans, men noget der i den grad overraskede hovedpersonen selv.

- Jeg ved slet ikke, hvad jeg skal sige… Øhm… Det havde jeg godt nok ikke regnet med.

- I har taget mig med bukserne nede, P3 Guld. Det må jeg være ærlig at indrømme. Jeg er dybt beæret. Jeg har ikke altid været så populær, som jeg er i dag. Det var en lang tur for at komme hertil. Det her er et eksempel på, at man skal fucking tro på sig selv, lige meget hvad folk siger, lød det i takketalen.

Artigeardit vinder prisen, fordi han ifølge juryen har "strøget den helt store tændstik i æsken, sat ild til sin egen kreativitet og det seneste år for alvor skabt et bål, der brænder på fuldt blus."

- Artigeardit er sjov, rapper dig hårdt lige i ansigtet og synger selvudleverende ærligt og tvivlende, så det kan mærkes. Det ene øjeblik er han køligt tilbagelænet, det næste råbende, og det er netop spændvidden i kreativiteten og det uforudsigelige i leveringen på ord og musik, der særskilt gør Artigeardit til noget særligt, siger juryen, der også kalder Artigeardit for "en af sin generations mest markante og utæmmelige stemmer".

Til at overrække prisen var kollegaen Sivas, der også hyldede Artigeardit.

- Dem, der kender mig, ved, at jeg har været i gang med musik i lang tid. Jeg har set artister komme og gå, flyve og falde, og engang imellem kommer der artister, der er kompromisløse. De følger ikke trends, men skaber trends. Og aftenens vinder er det perfekte eksempel på det.

- Jeg ser op til ham, og jeg beundrer ham. Han er en kæmpe inspiration for mig og ungdommen, sagde Sivas om Artigeardit.

Se overrækkelsen og takketalen her:

Har hittet stort

Prisen i aften var resultatet af flere års enorm success.

Tilbage i 2021 hittede Artigeardit nemlig stort med sangen 'Er her', som han lavede i samarbejde med Kesi. Sangen er hans mest streamede på Spotify til dato med over 30 millioner streams.

I år har han dog haft mere travlt end normalt, da han tidligere i år udgav solo-albummet 'Længe leve' efterfulgt af albummet 'Nu hvor vi er her', som han lavede i samarbejde med Lamin.

Makkerparet var også sammen, da de optrådte til P3 Guld med deres sang 'Hva status' fra deres nye album.

Artigeardit få timer før han vandt hovedprisen ved P3 Guld. Her ses han sammen med kollegaen Lamin, som han også har udgivet et album med i år. Lamin modtog ved sidste års P3 Guld Talentprisen. (Foto: © agnete schlichtkrull, DR)

Mundlam popsanger vinder talentprisen

32-årige Pil kommer heller ikke tomhændet hjem, da hun vandt P3 Talentet.

- Jeg skal prøve at lade være med at tude. Det lyder så dumt, når man snakker og tuder. Tak!, lød det fra en næsten mundlam Pil.

I år har hun især hittet med 'Dronning af månen', som både er blevet streamet stort og haft meget spilletid i radioen.

Prisen 'P3 Talentet'gives til Pil, fordi "hun siger og synger det troværdigt,og som det føles - og vi spejler os i det", siger P3 Juryen.

- Pil tør godt vise, at det er helt almindeligt og meget menneskeligt, at der også er ridser i livet, når hun synger om utroskab, venne-FOMO, misundelse, utilstrækkelighed og at føle sig tom indeni til den der fest, hvor alle andre tilsyneladende har det alt for fedt.

Burhan G, som Pil har lavet sangen 'Gulvet 22' sammen med, overrakte hende prisen, og som en overraskelse fik Pil en hilsen fra sit aller største idol, Medina.

- Kæmpe tillykke, og hvor fortjener du det bare mega meget. Du må aldrig miste troen, fordi du kan fucking gøre, hvad du vil, og det har du lige bevist, lød det fra Medina.

Atypisk nummer bliver Lytterhittet

- Det her er beviset på, at også de skæve popsange rammer rent.

Sådan lød det blandt andet i præsentationen af P3 Lytterhittet, der vælges udelukkende af radiokanalens lyttere.

Guldimunds 'Det' kun vigtigt, hvad det er' er nemlig fyldt med strygere, gulvbas og andre klassiske instrumenter.

Og Guldimund selv var da også ret overrasket, da han blev præsenteret som årets lytterhit.

- Bronze bliver fremstillet af ni dele kobber og en del tin… Jeg ved ikke, hvorfor jeg bruger min taletid på at videregive den info. Det er nok et udtryk for, at jeg oprigtigt ikke havde troet, at jeg ville vinde, sagde kunstneren som det første, da han blev overrakt prisen.

'Det' kun vigtigt, hvad det er' har fået 3,9 millioner afspilninger alene på Spotify, siden den udkom i januar.

Selvom 'Det' kun vigtigt, hvad det er' vandt P3 Lytterhittet, optrådte Guldimund ikke med sit store hit til selve showet. Her fik fans og seere sangen 'Halskæde', som endnu ikke er uudgivet, men som lander natten til lørdag på streamingtjenester. Den sang fik sin premiere på Roskilde Festival, hvor Guldimund dengang fortalte, at han havde skrevet den få dage forinden.

Det kan du se eller gense her sammen med resten af P3 Guld:

P3 Guld 2023