(Foto: © Mads Joakim Rimer Rasmussen)

'Inden for de første tre-fire uger kom den første besked om lus': Mads har fulgt efterskole-elever med sit kamera et helt år

Fotograf Mads Joakim Rimer Rasmussen har foreviget efterskoleåret for en række elever på Fjordvang Efterskole.

Hvis du har gået på efterskole, ved du det helt sikkert. At du har skabt minder – og måske også venner – for livet.

Tiden, hvor mange for første gang er væk fra forældrenes trygge rammer, er nemlig helt speciel for dem, der vælger at gå på efterskole. Og det er den tid, fotograf Mads Joakim Rimer Rasmussen har foreviget i fotobogen 'Vokseværk', der netop er udkommet.

Han gik selv på Fjordvang Efterskole i Vestjylland som teenager og vendte i 2019 tilbage til skolen i forbindelse med sit afsluttende projekt i fotojournalistik.

Her fulgte han eleverne i 9. og 10. klasse gennem et helt skoleår.

- Det, der fascinerer mig ved efterskoler, er, at man kan genfinde sig selv eller prøve at søge nye sider af sig selv. Det er en skør tid, man er i som teenager, hvor hormonerne springer rundt, og man er nysgerrig på sig selv og andre, det andet køn eller sit eget køn, og man skal finde sig selv i alt det, siger Mads Joakim Rimer Rasmussen og fortsætter:

- Samtidig er det første gang, man er væk hjemmefra – på godt og ondt. Man er fri for forældrenes regler, men også fri fra al den service, man måske er vant til hjemmefra.

Efterskoler er ikke bare et hit hos Mads Joakim Rimer Rasmussen, men også hos landets teenagere. For i sommeren 2022 begyndte 32.447 unge på en af landets efterskoler, hvilket er ny rekord.

Herunder kan du se et udvalg af billederne fra bogen.

 • - Der ligger en å tæt på skolen, og det er blevet en tradition at hoppe i den hele året rundt. Her er det i starten af skoleåret, og eleverne er i gang med ryste-sammen-ugen. Lige inden billedet bliver taget, har en fyr lavet en bombe i vandet, som får vandet til at sprøjte op på pigerne. (Foto: © Mads Joakim Rimer Rasmussen)
  1 / 13
 • - Inden for de første tre-fire uger kom den første besked om, at der var blevet fundet lus. Når man har 100 teenagere, som er meget tætte på hinanden, spreder det sig bare. Så alle på skolen skulle igennem det. Her er jeg inde hos Mie, der bliver kæmmet af sin sambo. (Foto: © Mads Joakim Rimer Rasmussen)
  2 / 13
 • - Skolen ligger ved Ringkøbing Fjord, godt ude på landet og med marker rundt omkring. Der er en del landbrugsinteresserede elever, og skolen har også en hestelinje. Her er det nogle drenge, der er ude at gå en tur. Så ser de nogle køer og vil egentlig bare sige hej til dem. (Foto: © Mads Joakim Rimer Rasmussen)
  3 / 13
 • - Det er en af de første dage, efter eleverne er startet på skolen. Og når man er væk hjemmefra, er man også væk fra regler og kan selv bestemme, hvad man bruger sine lommepenge på. Så her køber de slik hos den lokale købmand. Det er jo drømmen for både unge og nogle voksne. (Foto: © Mads Joakim Rimer Rasmussen)
  4 / 13
 • - Her er eleverne til en fest uden for skolen, så det betyder, at de godt må drikke alkohol. Det foregår typisk sådan, at de bliver kørt ud til et forsamlingshus, som festudvalget har arrangeret. Udvalget består både af elever og forældre, og det er også forældrene, der køber alkohol, står i baren og i døren. Så det foregår i nogle ordentlige rammer, men alligevel slår eleverne sig løs på en anden måde, fordi de er væk fra skolen. (Foto: © Mads Joakim Rimer Rasmussen)
  5 / 13
 • - Hver dag skal eleverne ud på Naturens Gang, som er en daglig gåtur inden aftensmad på omkring to kilometer. Man går gennem marker og langs fjorden og halvvejs på turen møder man en lærer, der krydser af, om man har gået turen. Her er der to piger, der ikke kunne finde læreren. De er måske kommet til at gå for tidligt afsted. (Foto: © Mads Joakim Rimer Rasmussen)
  6 / 13
 • - Hvert år skal eleverne på en tur, hvor de kan vælge, om det skal være en hardcore 'Bubber & BS'-overlevelsestur eller en mere stille og rolig tur med spejderlejr og shelters. De her drenge er ved at gøre klar til den hårde tur, og så de skal strippe ned til undertøj, for lærerne skal kigge al deres turudstyr igennem. På overlevelsesturen skal de vandre, cykle og selv bygge det sted, hvor de skal sove – og det kan altså godt være koldt. (Foto: © Mads Joakim Rimer Rasmussen)
  7 / 13
 • - Det her billede er også fra den årlige felttur, men her er det "hyggeturen", som foregår i spejderhytter. Pigen på billedet havde bare brug for at være alene. Hun var én, der havde meget at tænke på, og hun kunne ikke altid rumme at deltage lige så meget som de andre. For ikke alle har lige let ved at indgå i fællesskaber, og det er også en læring. Men da hun sad der, var folk gode til at komme hen og spørge, om hun var ok, og om hun havde brug for noget. (Foto: © Mads Joakim Rimer Rasmussen)
  8 / 13
 • - Alle eleverne kan bare vildt godt lide at tegne på hinanden, så det gør de hver dag. Det er øgenavne og alt muligt, der bliver tegnet, men jeg har ikke oplevet, at det udløste konflikter, eller at folk blev kede af det. Lærerne siger heller ikke noget til det. (Foto: © Mads Joakim Rimer Rasmussen)
  9 / 13
 • - Det her billede er taget til en anden elevfest, og der er en dj fra et mobildiskotek, der beder alle om at tage telefonen op og lyse ligesom ved koncerter. Eleverne giver den meget gas til festerne, og når de slutter ved ét-tiden, er de fleste også klar til at komme hjem. For nogle har måske fået for meget, fordi de er ved at lære at drikke. Mange er fuldstændig smadrede, for de giver den virkelig gas, både i baren og på dansegulvet, samtidig med at de holder øje med hinanden og måske prøver at score nogen. (Foto: © Mads Joakim Rimer Rasmussen)
  10 / 13
 • - Der skal normalt ryddes op hver dag, men efterskoleelever kan rode rigtig meget på kort tid. Her er det nogle piger, der skal til at tage sig sammen inden oprydning. Så de hygger sig lige med at ordne hår inden. Ikke alle værelserne så helt så ekstreme ud, men nogle bestemte værelser kunne sagtens se sådan ud. (Foto: © Mads Joakim Rimer Rasmussen)
  11 / 13
 • - Her ser vi et kærestepar ved skoleårets afslutningssamling. Der kommer en del kærestepar i løbet af et efterskoleår. Nogle holder ved, og nogle gør ikke. Det her par holdt så i hvert fald året ud. (Foto: © Mads Joakim Rimer Rasmussen)
  12 / 13
 • - Det er ved midnatstid og afslutning efter skoleårets allersidste fest. Musikken slukker, og forældrene kommer for at hente de unge hjem. Nu er det nu. Først græder én, og så står der pludselig 50 teenagere og græder og krammer hinanden. Der kan man virkelig se, hvor følsomme de er. (Foto: © Mads Joakim Rimer Rasmussen)
  13 / 13