'Det er helt vildt': Her er filmene og serierne, du ikke må gå glip af i påsken

Blodigt gys og alternative kærlighedshistorier. Påsken er en oplagt mulighed for at begrave dig i juicy underholdning.

For nogen er påsken lig med påskelam og gudstjenester. For andre er helligdagene en oplagt anledning til at ligge på langs med en skærm eller roman inden for rækkevidde. Er du type nummer to, så læs med her.

Medmindre din kalender er pakket med gudstjenester og ægge-hygge med familien, er påsken en oplagt mulighed for at gå i krig med en ny serie, bog, album eller podcast.

Men hvad skal du vælge?

Vi har bedt fire eksperter om at komme med deres bud på den bedste underholdning til at fordrive helligdagene med.

1

Serier

Kieran Culkin, Alan Ruck, Brian Cox, Jeremy Strong, Sarah Snook og Nicholas Braun til premieren på 4. sæson af HBO-serien 'Succession'. (Foto: © Lev Radin/Pacific Press/SIPA, Lev Radin/Pacific Press/SIPA)

Spørger man Mikkel Abel, der er filmekspert og streamingredaktør på Moovy.dk, så er der god grund til at hoppe over på HBO Max. Kult-serien 'Succession' er nemlig lige vendt tilbage med sin fjerde og sidste sæson.

- Der findes efterhånden meget få serier, hvor man bliver decideret ked af det, når man får at vide, at den slutter, men det er tilfældet her. Det er den bedste serie, der findes lige nu, og det er helt vildt, at det bare kan blive ved med at være så underholdende med alt Roy-familiens drama og de utallige knive i ryggen.

Mikkel Abel anbefaler også serien 'Yellowjackets', som kan ses på SkyShowtime.

- 'Yellowjackets' er én af den slags serier, hvor man er nødt til liiige at se et afsnit mere – den er så bingeable! Den handler om en gruppe unge, der styrter ned med et fly og så skal finde ud af at overleve ude i en skov, hvor der også findes noget okkult. Hvis man kunne lide serier som 'Lost' og 'Prison Break', så er det her virkelig en serie, man skal se.

2

Podcasts

Er du vild med amerikansk celebrity-sladder, så tjek den danske podcats 'Celebkebab' ud, lyder det fra podcastekspert Sidsel Kaae Nørgaard. (© Celebkebab)

Hvis du savner en ny podcast til påskedagene, har podcast-producer Sidsel Kaae Nørgaard adskillige anbefalinger til dig.

- Jeg har selv været opslugt af tredje sæson af podcasten 'Chameleon', som hedder 'Wild Boys'. Det er en dokumentarserie, der fortæller om to udsultede drenge, der pludselig dukker op i en lille canadisk by.

- I starten bor de bag en lille butik, og beboerne i byen synes, det er mærkeligt med de her to drenge, som ser ret tynde og vilde ud. Så finder de ud af, at drengene er opvokset i bushen og aldrig har haft kontakt til civilisationen. Men der er også et men, og det vil jeg ikke komme nærmere ind på, men bare sige: "Lyt til den!".

En anden podcast, som Sidsel Kaae Nørgaard vender tilbage til igen og igen, er 'Modern Love', der produceres af The New York Times.

- Konceptet går ud på, at almindelige mennesker læser op af et essay om kærlighed. Det lyder måske simpelt, men det er ikke de klassiske kærlighedshistorier, der bliver fortalt. For eksempel er der én, der fortæller om en helt særlig date, hun var på, hvor hun endte i selskab med et dødt menneske.

På den danske podcastscene anbefaler Sidsel Kaae Nørgaard podcasten 'CelebKebab', hvor de Hollywood-kyndige internet-venner Mie og Sarah guider lytterne igennem amerikansk celebrity-kultur og skandaler som for eksempel Harry og Meghan-odysséen.

- De ved virkelig meget, og det er virkelig hyggeligt at lytte med, siger Sidsel Kaae Nørgaard.

3

Bøger

I de sidste måneder af 2. Verdenskrig blev tusindvis af danske og norske fanger fra de tyske koncentrationslejre hentet hjem i de såkaldte hvide busser (Foto: © Sveriges Røde Kors, Wikimedia Commons. Materialet er fri af ophavsret)

Hvis du har lyst til at fordybe dig i en bog her i påsken, har Katrine Lester, selverklæret bogelsker og blogger på bogblogger.dk to gode anbefalinger.

Vi begynder med den første: 'Tre dage i april', som er skrevet af Mich Vraa og Jesper Bugge Kold.

Bogen handler om de hvide busser, som i slutningen af Anden Verdenskrig henter danske fanger hjem fra koncentrationslejrene i Tyskland.

- Det var en farlig tur, de tog på dengang, og jeg har valgt bogen, fordi den behandler et superspændende emne, som også ret er aktuelt lige nu, hvor andre tager ned og laver nødhjælpsarbejde i Ukraine, fortæller Katrine Lester og fortsætter:

- Historien er virkelig velskrevet og rummer mange af de dilemmaer, som sådan en rejse indebærer. I dag hylder vi jo, at der blev reddet danske liv dengang, men busserne måtte også køre forbi tyske børn, som også havde brug for hjælp, men var overladt til sig selv.

En anden bog, som bestemt også er værd at spendere påsken i selskab med, er 'Til minde om erindringen', af russiske Maria Stepanova.

- Forfatterens faster dør, og det bliver katalysatoren for en større rejse gennem familiens historie. Det er dog ikke så ligetil i Rusland, for der er som regel en grund til, at man skriver folk ud af historien, hvilket er tilfældet for en stor del af familien, siger Katrine Lester

- Det, der i mine øjne gør den til et sandt mesterværk, er dog, at forfatteren formår at reflektere over, hvad erindring overhovedet er. For hvordan er det, vi bevidst og ubevidst manipulerer med vores erindringer for at få dem til at passe med vores selvbillede?

4

Musik

Under kunstnernavnet 'Elba' gemmer sig Ellen Bathum, der kommer fra Thy. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørenesn, Sebastian Stokkebo Sørensen/DR)

Ena Cosovic, vært på P3-programmerne 'Popdatering weekend' og 'Mixet', anbefaler, at du bruger påsken på at lytte til en ny kunstner.

- Jeg synes, man skal lytte til danske Elba og albummet 'Teardrops & Blind Spots'.

- Under corona gik hun fuldstændig ned med en stressdiagnose, men det er så mundet ud i det her debutalbum, som fortjener meget mere opmærksomhed, end det har fået. I den her tid udgiver folk singler på singler, men det her er virkelig et helstøbt album, man skal unde sig selv at høre fra start til slut.

Genremæssigt er Elba fra den lidt mere kunstneriske skuffe. Men det skal man ikke lade sig skræmme af, mener Ena Cosovic.

- Der er nogle rockede undertoner, men det er også elektronisk og poppet. Det er virkelig fedt at lytte til, hvis man for eksempel har en halv time i toget her i påsken. Det har meget sådan en "læne sig ud ad vinduet, hvor man tager ting ind"-følelse, og det kræver lidt af mig, hvilket jeg ret godt kan lide.

5

Film

Den ikoniske Scream-maske blev første gang kendt i 1997, hvor første film havde havde premiere. Masken er inspireret af maleriet 'Skriget' fra 1893 af den norske maler, Edward Munch. (Foto: © Mark Winter/Shutterstock/Ritzau Scanpix)

Lige nu er der to gode grunde til at tage i biffen, mener filmekspert Mikkel Abel, og de kommer her:

- Har man brug for noget godt gys, som man får ret sjældent i de danske biffer, så skal man tage ind og se 'Scream VI'. Den filmserie har virkelig formået at opretholde niveauet – og det er mere blodigt, voldeligt og udspekuleret end nogensinde i den nye film.

En anden film, der er værd at se på det store lærred, er 'John Wick: Chapter 4'.

- Det er ret vildt, at den serie også kan opretholde niveauet efter fire film. Kort sagt handler den om en mand, der har tænkt sig at slå en masse skumle typer ihjel, som han møder på sin vej. Og det er større, vildere og mere episk end nogensinde før her i den fjerde film – det er bare tre timers knogleknusende actionbasker.

Hvis man hellere vil se en film hjemme i sofaen, anbefaler Mikkel Abel 'The Banshees of Inisherin' (som kan ses på Disney+).

- Den kunne godt gå hen og ende på diverse årslister over bedste film, når vi kommer til slutningen af 2023. Det er et eksistentialistisk drama om, hvordan du kan slippe af med din bedste ven. Det er både sort, mørkt og dybt alvorligt, men også skidesjovt og absurd på samme tid.

Og så er der vist ikke så meget andet tilbage end at tilføje: Rigtig god påske!