Instruktør gav sine skuespillere helt særlig udfordring i ny serie: 'Det ville man aldrig gøre i Nordjylland'

I P3-tv-serien 'Nordland '99' viser instruktør Kasper Møller Rask, hvordan man i provinsen kan sige meget med utroligt få ord.

(Foto: © Anders Bachmann, DR / Grafik: Oliver Seppo)

Produktionsdanmark. Den rådne banan. Provinsen.

Kært barn har mange navne, men de dækker alle over den del af kongeriget, der ligger uden for de store byer.

Her – i provinsen – forsvinder Lukas' ven Alex en aften på mystisk vis, og Lukas' klike begynder selv at lede efter ham, da de ikke synes, de voksne tager sagen seriøst nok. Det hele er fiktivt og foregår i den nye P3-tv-serie 'Nordland '99', men provinsportrættet er reelt nok.

Det fortæller den 29-årige serieskaber Kasper Møller Rask, der selv er opvokset i den lille by Asaa i Nordjylland.

- I nogle artikler skriver folk, at serien foregår i Vestjylland, men det gør den ikke. Jeg er ikke specifik omkring, hvor den foregår, men den er inspireret af den by, jeg selv er vokset op i. Den type by findes mange steder, så serien kan i virkeligheden også foregå mange steder.

'Nordland '99' tegner ifølge nogle medier et dystert og trist billede af en provins i forfald, men sådan ser Kasper Møller Rask ikke selv på det.

- Jeg synes, det er er et ærligt portræt; det er i hvert fald sådan, jeg husker min egen opvækst i Asaa.

I den provins, Kasper Møller Rask er vokset op i, blev der røget joints og kørt på scooter, og det er ikke nødvendigvis en dårlig ting, understreger han.

- Det er bare sådan, det er. Det er ikke så pisse hipt, som mange, der ikke bor i provinsen, måske gerne vil have det til at være. Det er sgu okay at portrættere, hvis det har stået lidt stille, og det er et hovedstadsperspektiv, hvis det gøres til en dårlig ting med joints og scootere. Det synes jeg ikke nødvendigvis, det er.

- Men jeg prøver ikke at sige noget om provinsen; det er bare en arena, jeg kender til og kan fortælle noget sandt om.

- Jeg havde lyst til at placere et mørkt eventyr i en kedelig by a la den, jeg selv er vokset op i, fortæller instruktør Kasper Møller Rask om sin serie 'Nordland '99'. (Foto: © Anders Bachmann)

'Man siger ret meget med utroligt få ord'

Arenaen i 'Nordland '99' udfyldes blandt andet af de unge skuespillere Elias Budde Christensen, Emilie Kroyer Koppel og Sylvester Byder – der alle kommer fra København og omegn.

Det har dog ikke været en bekymring for Kasper Møller Rask at få teenagekaraktererne til at passe ind i hans provinsunivers, der både er inspireret af gyserforfatter Stephen King og filmskaberbrødrene Joel og Ethan Coen, der blandt andet står bag film som 'No Country for Old Men', 'True Grit' og 'The Ballad of Buster Scruggs'.

- Jeg har ikke bedt dem tale nordjysk, men jeg har bedt dem om at kommunikere lige så dårligt, som man gør i Nordjylland. Der var flere gange, hvor de sagde til mig: "Jamen hvorfor siger de ikke bare sådan og sådan?". Og så måtte jeg forklare dem, at det ville man aldrig gøre i Nordjylland.

Og Kasper Møller Rask ved, hvad han taler om.

Alle de relationelle dramaer, der er i serien, er nemlig inspireret af noget, han selv har set eller oplevet.

- Jeg kommer fra en super kærlig familie, men jeg har sgu aldrig talt om følelser med dem. Det har de ikke haft et sprog for, og det har jeg så heller ikke fået med mig. Det var én af de ting, jeg bare gerne ville have med i serien, men uden at jeg siger alt muligt om det.

- Det er på en eller anden måde bare en jysk ting. Når jeg ser mine forældre, så spørger de om, hvordan det går med "det dér film", og så svarer jeg, og så siger de "fint", og så taler vi om noget andet. Man kan kalde det non-kommunikation, men i virkeligheden siger man jo bare ret meget med utroligt få ord.

  • Rollen som Lukas spilles af Elias Budde Christensen, der tidligere har været med i filmen 'Dronningen' og serien 'Når støvet har lagt sig'. (Foto: © Jonas Blond, DR)
  • Troels Lyby spiller landbetjenten Christian i serien, der er far til Lukas. (Foto: © Jonas Blond, DR)
  • Emilie Kroyer Koppel medvirker også i 'Nordland '99' og har tidligere blandt andet været med i 'Ustyrlig' og 'Du forsvinder'. (Foto: © Jonas Blond, DR)
  • 'Nordland '99' er skaber Kasper Møller Rasks første store serie. Her ses Kris, der spilles af Noa Risbro Hjerrild. (Foto: © Jonas Blond, DR)
1 / 4

Et arbejde ligesom ethvert andet

Sådan har Kasper Møller Rask det også med sine kammerater fra barndommens Nordjylland, når han ses med dem i dag.

- Så tager vi lige en runde om, hvordan det går, og så skal vi sgu bare drikke nogle bajere.

Oplever du et clash mellem serieskaberen og privatpersonen Kasper?

- Ja, er du sindssyg! I filmbranchen kan jeg stå en hel aften og tale om arbejde. Det er aldrig nogensinde sket med en kammerat fra Nordjylland. I deres øjne kan jeg mærke, at det her med, at jeg laver fim, det er bare et arbejde ligesom ethvert andet. Til branchefester er det at lave film hele ens identitet. Det eksisterer sgu ikke i Nordjylland.

- Hvis du spurgte min far, ville han også synes, det er noget mærkeligt noget at være kunster. Han ville heller ikke præsentere mig sådan. Han ville sige, at mit arbejde var at lave film.

Det har det så været for Kasper Møller Rask – altså, et arbejde – siden han blev færdig på Super8-filmuddannelsen i 2019. Siden da har han stået bag kortfilmene 'Lemon World' og 'Eja Okay', mens 'Nordland '99' er hans første serie.

- Til syvende og sidst handler serien om familierelationer og venskab på den jyske måde – det er dét, jeg har haft lyst til at fortælle om.

Hvad har din familie sagt til serien?

- De har kun set de afsnit, der er ude lige nu. De ringende og sagde: "Det var godt." Det betyder vildt meget for mig, for jeg ved, de også ville sige det, hvis de synes, det var noget lort.

Se trailer fra serien her: