'Jeg blev ægte paf': Overrasket musiker begyndte pludselig at snakke om grundstoffer, da han fik fornem pris

Guldimund vandt fredag aften prisen for 'Lytterhittet' ved P3 Guld med sin sang 'Det' kun vigtigt, hvad det er'.

Guldimund var 'helt paf' over at vinde P3 Lytterhittet med sin sang 'Det' kun vigtigt, hvad det er'. (Foto: © agnete schlichtkrull, DR)

Hvem havde troet, at strygere, gulvbas og andre klassiske instrumenter kunne skabe et radiohit? Og så endda på P3?

Nok ikke så mange.

Men det endte nu med at være Guldimund og hans poetiske basker 'Det' kun vigtigt, hvad det er', der blev hædret med prisen for Lytterhittet ved P3 Guld 2023.

- Det her er beviset på, at også de skæve popsange rammer rent, sagde P3 radiovært Nynne Givskov, da prisen skulle overrækkes.

Og det var da også en noget overrasket Guldimund, der fandt vej til scenen og løftede den fornemme pris.

- Den er godt nok tung, er det ægte guld? spurgte han radioværtsparret Nynne Givskov og Kasper Reippurt, der kunne fortælle, at prisen er lavet af bronze.

- Bronze bliver fremstillet af ni dele kobber og én del tin… Jeg ved ikke, hvorfor jeg bruger min taletid på at videregive den info. Det er nok et udtryk for, jeg oprigtigt ikke havde troet, jeg ville vinde, sagde Guldimund som noget af det første i takketalen, før han fik fokus tilbage.

Guldimund skulle lige bruge et par sekunder til at få fokus, da han fik prisen for Lytterhittet, fordi han med egne ord blev lidt paf. (Foto: © agnete schlichtkrull, DR)

- Først og fremmest vil jeg gerne sige tak til dem, der har stemt. Tusind tak for det, det er grunden til, jeg står her. Så vil jeg også lige huske at nævne de mennesker, der har været med til at indspille og skabe det her nummer. Giv lige dem en kæmpe hånd, fordi det er også dem, I har lyttet til og forelsket jer i. Stor tak til dem.

Og lige da man troede, at han var færdg med sin takketale og musikken begyndte at spille, vendte Guldimund om på scenen. Han manglede en sidste – men vigtig – tak.

- Jeg vil også lige sige tak til min kæreste for at have inspireret mig til det her nummer og gøre mig til et bedre menneske og mildere version af mig selv. Det var vist det.

Guldimund var også på scenen, da han skulle optræde med sin nye sang 'Halskæde':

Efter prisfesten forklarede Guldimund, at han blev oprigtigt overrasket over at modtage prisen.

- Jeg blev ægte paf og begyndte jo så at snakke om den podcast, jeg hører i bilen med min søn.

- At det er lyttere, der har stemt, er næsten det mest fantastiske. At folk rent faktisk har lagt mærke til det i radioen og gider bruge deres tid på at sende stemmer ind, er ret vildt. Det der med at det også bliver folkeligt, er virkelig fedt. Men som jeg også sagde i min takketale, så er den store gevinst, at jeg kan arbejde med det, jeg elsker at lave.

'Lytterhittet' er nemlig den eneste pris, hvor det udelukkende er lytterne, der vælger, hvem der vinder. Og der har Guldimunds hit fra januar 'Det’ kun vigtigt, hvad det er' altså fået flest stemmer.

- Jeg tror, sangen har fået prisen, fordi den netop stikker ud, og fordi nummeret er produceret sådan, at der ikke rigtig er nogen grænse for, hvor stort det kan føles, netop fordi der ikke er et trommebeat. Der er ikke noget defineret klimaks, siger han.

Guldimund på scenen med sin nye sang 'Halskæde'. (Foto: © agnete schlichtkrull, DR)

- Og så tror jeg også, det handler om, at sangen kommer med et meget optimistisk budskab. Det, tror jeg, er noget, der taler til mennesker på tværs af generationer.

Også da sangen blev nomineret, kaldte P3 Jury den for 'årets absolut mest utippede danske hit, der for alvor stikker ud'.

- Digter-ord som 'støvkorn', 'sitrer' og 'fortryller' blander sig med 'weird' og 'fuck', og læg så oveni, at 'Det kun vigtigt, hvad det er' er helt befriet for trommer eller beats og udelukkende pakket ind i klassiske instrumenter som strygere, gulvbas og sitar. What are the odds?

- Jeg tror, sangen har fået prisen, fordi den netop stikker ud, sagde Guldimund efter prisfesten. (Foto: © agnete schlichtkrull, DR)

'P3 Lytterhittet' er de største og mest markante hits, alle har hørt i løbet af det seneste års tid. Det er store sange, som på hver deres måde har været svære at komme udenom i 2023.

De andre nominerede var 'Terrier' af Ida Laurberg, 'Oh My God' af Saint Clara, 'I Know' af D1MA og 'Føles godt' af URO og Mekdes.

I forbindelse med nomineringen forklarede Guldimund, at inspirationen til sangen kom, da han blev forelsket igen efter sin skilsmisse.

- Jeg var lige kommet ud af et langt forhold og havde et barn, og når sådan et forhold går i stykker, er det også en familie, der går i stykker. Det er jo en trist begivenhed i det barns liv. Og da jeg så blev forelsket og lige pludselig var glad og lettet over, hvor jeg var i min tilværelse, kunne jeg godt komme til at skamme mig en lille smule over at have det så nemt, fortæller Guldimund og fortsætter:

- Det her med at stå og være enormt forelsket og samtidig have de her ambivalente følelser fyldte meget. Må jeg godt være glad?

Du kan se eller gense P3 Guld lige her på DRTV.

P3 Guld 2023