'Jeg er helt paf!' Danske talenter scorer vindertitel til intenst finalebrag

Musiktalenterne Kris og Dahlin løb med sejren ved KarriereKanonens finaleshow fredag aften.

Ifølge KarriereKanonens jury skal man holde ekstra godt øje med Kris og Dahlin fremover. (Foto: © agnete schlichtkrull, DR)

Forestil dig, at du om få minutter skal træde op på en stor scene og synge foran en proppet koncertsal for allerførste gang.

Giver tanken dig et sug i maven og rystende knæ?

Så kan du måske sætte dig ind i, hvordan de fem finalister i KarriereKanonen havde det fredag aften, da et af årets største events for upcoming musik blev afholdt i DR Koncertsalen.

Her skulle de en for en levere deres livs optræden foran publikum og ikke mindst KarriereKanonens jury.

Og i år peger juryen på Dahlin og Kris som to lysende talenter, du skal holde godt øje med fremover, og som kunne indkassere hvert deres vindertrofæ efter et brag af et finaleshow.

- Hvad fanden skal jeg sige?! Jeg er rørt, meget rørt, udbrød aftenens ene vinder Kris på scenen, inden han kunne omfavne Dahlin, poppe en flaske bobler og spraye flaskens indhold udover publikum.

'Jeg er god nok'

Kris, hvis fulde navn er Kristoffer Fischer, er netop fyldt 20, men har lavet musik med sin bedste ven og producer, siden de gik i 7. klasse.

En af de sange, de to har lavet sammen, hedder 'Hvor blev hun af' og blev Kris' vej ind i KarriereKanonen.

Men selvom han er udvalgt blandt hele 1.318 kunstnere, der har uploadet musik til KarriereKanonen 2023, havde han ikke ventet en vindertitel.

- Jeg er helt paf! Jeg har så mange ord, jeg gerne vil sige, men jeg kan ikke finde dem. Jeg er rigtig stolt. Det er et bevis på, at jeg kan finde ud af det, jeg gør. Det vil jeg huske på, når jeg har en dårlig dag i studiet: Jeg er god nok, lød det fra Kris efter showet.

Fredag aften optrådte Kris blandt andre med sangen 'Hvor blev hun af', som handler om at sige farvel til både personer og kapitler i sit liv, og om at acceptere, at livet går hurtigt, og at alt ikke kan vare ved. (Foto: © Agnete Schlitchkrull, DR)

Og spørger man jurymedlem Marianne Fruergaard, som er leder af Bandakademiet, der står for talentudviklingsforløbet i KarriereKanonen, skal Kris i hvert fald ikke tvivle på, om han er god nok.

- Måske er han født med det, men han har en naturlighed på scenen, der gør det helt trygt at overvære som publikum. Og jeg elsker hans rastløse energi, som indimellem eksploderer, siger hun og fortsætter:

- Han er ung og uprøvet, men alligevel har han allerede formået at bygge et musikalsk univers op, som er totalt troværdigt. Der er et kæmpe potentiale i Kris.

Se Kris optræde med 'Hvor blev hun af' herunder eller lyt til sangen her.

Fortryllede med hjerteskærende hit

Det kan være nervepirrende at åbne ballet, men ikke desto mindre fik Dahlin som den første på scenen fortryllet hele Koncertsalen med sin fløjlsbløde vokal, hjerteskærende akkorder og ørehængeren 'Boycut'.

En sang, hun skrev, da hun flyttede fra Struer til København for få år siden og for alvor tog hul på musikdrømmen, og som sikrede hende en plads i KarriereKanonen 2023 - og nu også en vindertitel.

- Det var mit livs optræden, det var helt fantastisk! Jeg har prøvet at bagatellisere det lidt for ikke at blive for nervøs, og jeg overraskede mig selv, for jeg kunne faktisk nyde det.

Dahlin åbnede finaleshowet med sangen 'Boycut', som handler om at bryde med en kærlighedsrelation og have lyst til at ringe til vedkommende, selvom man godt ved, man burde lade være. (Foto: © agnete schlichtkrull, DR)

- Jeg elskede at stå på scenen i alle knogler i min krop. Jeg er meget glad og lettet, fortalte Dahlin efter kåringen, og inden hun blev omfavnet af sin mor, som fløj op fra sit sæde blandt publikum.

Og det var da heller ikke kun Dahlins mor, der var begejstret for det, hun så og hørte. Jurymedlem Marianne Fruergaard forventer, at man kommer til at høre meget mere til Marie Dahl Jakobsen, som Dahlin rigtigt hedder, i fremtiden.

- Dahlin har nogle knæk i sin vokal og fraseringer, der gør, at man bare er nødt til at høre efter! Det føles lidt, som om hun har stået på scenen altid, selvom hun er helt ny.

- Musikken er følsom og skrøbelig, og så skriver hun sange om ting, som er relaterbare, om du så er 20 eller 60. Det føles som et helstøbt kunstnerisk univers, og 'Boycut' er jo et hit.

Se Dahlin optræde med 'Boycut' herunder eller lyt til sangen her.

Tror på drømmen

Det var dog ikke en nem opgave at udpege vinderne blandt de fem finalister. De fik nemlig alle publikum op af stolene og leverede overbevisende koncerter på hver deres måde.

Alligevel peger jurymedlem og P3-vært Pelle Peter Jencel på en gennemgående ting hos årets finalister.

- Der er et massivt drive hos dem alle, og et mod til at tro på deres drøm. Der er et højt ambitionsniveau, også i forhold til at spille live. I aften trådte de alle ind på scenen som en form for superstjerne i deres egen ret, siger han.

Men selvom den helt store og nervepirrende finale-eksamen nu er overstået, er talentudviklingsforløbet kun lige startet for de to vindere.

KarriereKanonen består nemlig ikke kun i at optræde på en scene. Gennem et talentudviklingsforløb bliver vinderne klædt på til at navigere i musikbranchen og at udvikle musikken og deres karrierer i en retning, der giver mening for netop dem.

  • Udover Kris og Dahlin bød finaleshowet også på en optræden fra Louis, som indtog scenen med sine indbydende popsange. Heriblandt 'Vil du være min ven', som fik publikum op af stolene. (Foto: © Agnete Schlichtkrul, DR)
  • Finalisten BLAME fik selskab af et gospelkor på scenen, der hjalp hans tekstunivers udover scenekanten. (Foto: © Agnete Schlichtkrul, DR)
  • Kamill dansede og sang sig igennem ørehængere som 'Sådan der' og 'KBH Tourguide'. (Foto: © Agnete Schlichtkrul, DR)
  • Da det blev tid til, at juryen skulle votere, blev en af sidste års KarriereKanonen-vindere USSEL sendt på scenen, som han dog undervejs i koncerten forlod for at synge ude blandt publikum. (Foto: © Agnete Schlichtkrul, DR)
  • USSEL blev efterfulgt af sidste års anden vinder Dillistone, som indhyllede Koncertsalen i dunkende elektro-beats og blandt andre spillede sine to radiohits 'Haunted' og 'Over You'. (Foto: © Agnete Schlichtkrul, DR)
1 / 5

Kort efter finalen skal vinderne sammen med Bandakademiet skabe overblik over deres visioner for fremtiden og arbejde med, hvordan de bedst kommer derhen – forhåbentlig uden at skrive under på en dårlig aftale undervejs.

- Mange af deltagerne får branchehenvendelser, og det er jo skønt, men vi prøver at hjælpe dem med at holde fokus på deres visioner og lægger en plan ud fra dem, fortæller Marianne Fruergaard.

- Hvis man for eksempel vil ud at spille på alle scener i Danmark, arbejder vi meget med live-setups og at opbygge et show. Og er man indiekunstner men vil være den næste Beyoncé, hjælper vi dem med at finde de rette til at eksperimentere med deres lyd og sangskrivning sammen med dem.